Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 3094 visningar

Vad fan har hänt med min vad?

1971 • Ingarö
#1
9 september 2010 - 22:37
Gilla 
Sprang Midnattsloppet för en månad sedan, fick ont efter 3 km men fullföljde tyvärr loppet. Har sedan dess haft ont : till höger om smalbenet på vänster ben, epicentrum ca 10-13 cm under knät. Följer man det "onda" så viker det av "inåt" vaden och efter många veckors funderande så känns det som det fäster i hälsenan? Hälsenan gör dock inte alls ont. Har prövat: massage, ström, voltaren, spikmatta, olika salvor och tigerbalsam och framförallt inte alls belastat på 4 veckor men inget hjälper?? Vet ej om det är en muskel eller sena jag har ont i..springa är dock helt uteslutet och jag vill inget hellre!!!
Vad göra?? Tacksam för råd och hjälp!
1964 • Perstorp
#2
9 september 2010 - 22:44
Gilla 
Kan vara muskelbristning..... Försök få tid till ultraljud

Alternativ träning under tiden, cykel, inlines med stavar

Hjälpte med vila för mig när jag hade samma symtom
Eric Z
1970 • Jönköping
#3
9 september 2010 - 22:46
Gilla 
Djupa vadmuskeln skulle jag tippa på. M.Soleus. Låter som bristning i så fall. 4 veckor är i och för sig lång tid för det. Hmmm...
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#4
10 september 2010 - 08:14
Gilla 
Håller med Anders men med tillägget ( till alternativ träning ) tå häv i trappa bl a med excentrisk enbens tå häv. Sjukgymnasten har specifikt program.
Oavsett vilken muskel eller senstruktur som är skadat blir det bra ! Skulle tippa på tre veckor om det rör sig om en mindre muskelbristning i gastrocnemius.
1971 • Ingarö
#5
10 september 2010 - 23:36
Gilla 
Kan nästan med säkerhet säga att det INTE är en muskelbristning. Ha r haft hur många som helst genom de sista 6-7 åren som fotbollsspelare. Känner inte igen denna smärta, känns definitivt som en "inflammerad" sena eller liknande, har letat på nätet men hittar inte någon riktigt passande anatomi..soleus stämmer ej! Ingen stor muskel det handlar om, det sjuka är att jag inte känner någon förbäättring på 4 veckors total vila! Menar inte att dissa er men, det är alltid svårt att sätta sig in i en annans situation men detta handlar ej om en muskelbristning därav frustrationen...
1964 • Perstorp
#6
11 september 2010 - 09:39
Gilla 
Jag hade samma symtom fick olika dignoser innan man kom på att det var muskelbristning, fick skadan i April och kan känna av den lite fortfarande men inte så det stör.Skadan satt på exakt samma ställe som du har. Inflammation är väl inget som händer så där pang efter 3km.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
11 september 2010 - 10:27
Gilla 
Johan, jag har haft fyra muskelbristningar (plus ett par återfall under läkningen)på olika ställen som alla kommit plötsligt så jag förstår precis hur du kan känna dig så säker.
Så fick jag i somras besvär av en hamstringsmuskel som bara kändes stram när jag sprang fort. Men besvären just vid hög fart tilltog utan att det kändes något vid långpassfart. Nu har jag förstått att det ändå är en muskelbristning av något slag, det stämmer rätt bra på hur den beter sig nu under läkningen (som går oväntat långsamt i o f s med tanke å att skadan verkar liten). Det var f ö Mikael Fermhede som prickade in diagnosen på min beskrivning.
Det finns ju minst två mindre muskler också i vaden, kanske är någon av dem?

Jag har tidigare haft en överansträngning av Soleusmusklerna i båda benen, det botades med stretch och excentriska tåhävningar. Helvila brukar inte vara bäst för läkning vad det än är i mjukdelarna, kör excentriska tåhävningar men börja försiktigt. Stretcha försiktigt men lång tid (en minut) dels med rakt ben, dels med lätt böjt. Och prova lite massage, inte för kraftfullt det heller skulle jag tro (bra för att exv få muskelfirerna att lägga sig rätt när de läker om det är en bristning; har du besvär av ärrvävnad kanske det behövs hårdare metoder). Det kommer nästan säkert att hjälpa vare sig det är muskelbristning eller en överansträngning du har. Men det KAN ta flera månader.

Naturligtvis är det bäst att få en diagnos av ett proffs på idrottsskador som får känna på dina ben. Vet du ingen annan så brukar jag tipsa om Idrottskliniken i Solna, för de har hjälpt mig, har både erfarna sjukgymnaster och någon läkare jag aldrig behövt träffa.
1971 • Ingarö
#8
11 september 2010 - 19:41
Gilla 
Oldboy; tack för tipsen! Får väl försöka bygga upp vaden sakta men säkert..cykling på gym borde väl inte heller va några problem? Inte i uppbyggnadssyfte direkt men för att hålla igång konditionen, låter vettigt det du skriver - dock inte helt övertygad men jag får ge det en chans. Till Anders: det hände inte pang efter 3 km, det var då jag började känna av det och sedan blev det värre och värre under de återstående 7 km. Kanske som enn lätt blödning som drogs åt mer och mer, vad vet jag- man är ju ingen läkare...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.