Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 4737 visningar

Bortdomnade fötter? kramp?

Lina L
1982 • Boden
#1
15 november 2010 - 18:35
Gilla
Jag har försökt läsa andra inlägg men inte hittat nån med liknande problem. testat att googla det också men hittar inget konkret.

Jag har joggat sen i somras utan större problem men nu när det blev kallare och jag dessutom var tvungen att börja springa på hårdare underlag så börjar vaderna att krampa efter ca 1 km och sen domnar fötterna bort totalt. Jag tappar känseln i dom helt. Så jag får stanna och stå i några minuter tills fötterna vaknar igen och sen kan jag springa ytterligare ca 1 km innan allt upprepar sig. Jag har inga problem med att fötterna fryser eller dyikt.

Någon som varit me dom liknande och vad gör man? Jag har läst om alltifrån att man druckit dåligt eller att man bör äta magnecium osv osv men det har jag testat. Inget funkar.
1972 • Sjöbo
#2
15 november 2010 kl 19:52 Redigerad 15 november 2010 kl 19:56
Gilla
Rent instinktivt så tänker man att det borde ha att göra med cirkulationerna i fötterna. Hur hårt snörar du skorna? Har du strumpor med kraftiga resårband? Finns det något som stryper blodtillförsel till vader och fötter?

En googling på nätet ger svar som järn- och B12-brist. Någon påstår att det handlar om nedsjunkna främre fotvalv och som kan motverkas med hjälp av pelotter. Skribenten rekommenderade löplabbet som är duktiga på sådant.

Såg att du bor i Boden, närmaste löplabbet-butik ligger i Umeå. Jag är inte så duktig på avstånd i Norrland men det är väl några mil emellan?
1981 • Dals-Ed
#3
15 november 2010 kl 19:57
Gilla
När det blir kallare blir det inte sällan halt så kanske du omedvetet spänner benen och fötterna lite extra för att "vara beredd"?

Kan säkert också vara så enkelt som ovana med hårdare underlag, att du belastar vaderna lite extra. Någon annan kan säkert det bättre men har själv känt att om jag sprungit på mjukt underlag/i terräng en längre tid och vänjer mig springa mer på framfoten blir det ganska omedelbart obekvämt i vaderna när jag springer på samma sätt på asfalt. Anpassad fotnedsättning har varit lösningen för mig.
Lina L
1982 • Boden
#4
15 november 2010 kl 19:58 Redigerad 15 november 2010 kl 19:59
Gilla
Jag tänkte faktiskt på det där med snörningen innan jag skulle ut ikväll så jag knöt skorna väldigt löst och jag kände inte av någon domning i fötterna alls. Tillfällighet? kanske. Jag får testa och se om det varit problemet annars får jag väl köra en kur med B12 och järn:)

Tack för tipset Niklas!
1975 • Malmö
#5
15 november 2010 kl 20:04
Gilla
mina fötter får alltid kramp om jag knyter skorna minsta lilla millimeter för hårt när jag springer på asfalt. I terräng är det däremot fastknytning deluxe som gäller, så det kanske har med hårdheten på underlaget att göra också, inte bara dojorna.
Lina L
1982 • Boden
#6
15 november 2010 kl 20:04
Gilla
Niklas: jo, det är 30 mil härifrån till Umeå så det är tyvärr en bit att köra.

Henrik: jag har också tänkt på att underlaget kan spela roll. Nu springer jag förvisso med broddar så det är inte halt men nog kan det göra skillnad att det blir hårdare så du kan ha rätt i det. Jag är ju ovan att springa på hårda underlag så det kanske är så i kombination med annat. Jag får köra kortare sträckor så benen får vänja sig helt enkelt.
Cia Kågedal
1969 • Linköping
#7
15 november 2010 kl 23:24
Gilla
Mina fötter domnade bort när jag skulle springa in ett par nya skor. Jag hade fått ett par som var för trånga i framfoten och det spelade ingen roll hur löst jag snörade dom. Domningarna påminner om din beskrivning. Nu har jag ett par skor som inte är så trånga och det fungerar mycket bättre. Har du bytt skor nyss?
Lina L
1982 • Boden
#8
16 november 2010 kl 20:31
Gilla
Cia - Jo, jag har iofs nya skor men domningarna började med mina gamla skor. Så det spelade ingen roll vilka skor jag hade tyvärr.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#9
16 november 2010 kl 20:48
Gilla
testa lägga i en mjuk innersula och snöra skon lite annorlunda.
Mikael Hedmark
1981 • Valbo
#10
23 augusti 2012 kl 14:40
Gilla
Jag har samma problem men för mig domnar fötterna bort delvis vid löpning och sen håller det i sig i sisådär 2-3 veckor! Jättestörande, går inte att fortsätta träna under den tiden. Har lite ont i ryggen också och inbillar mig att det har ett samband. Hade dessa besvär även förra våren men då gick det över efter en veckas vila.

Någon annan som haft samma bekymmer? Ska prova att vila några dagar men sen får jag nog besöka vårdcentralen och se vad de säger.

Anna Klingberg
1974 • Nykvarn
#11
23 augusti 2012 kl 14:52
Gilla
Hej!
Jag har lidit av samma sak!
Jag köpte ilägg till skorna,då blev allt bra! För mig fungerade det att
Bara lägga i bakfoten. Om problemen fortsätter på sök hjälp,kiropraktorn kanske behöver få upp någon låsning som gör att cirkulationen är dålig! Lycka till!!
Mikael Hedmark
1981 • Valbo
#12
23 augusti 2012 kl 15:50
Gilla
Hej!

Tack för tipsen Anna, ska prova inlägg till skorna och annars får jag besöka kiropraktorn.

1952 • Varberg
#13
24 augusti 2012 kl 09:57
Gilla
Som du själv skriver - det kan komma från ryggen. Tycker nog du ska låta undersöka det.
Lina Alexanderson
1972 • Sundsvall
#14
6 maj 2013 kl 23:09
Gilla
Tack Mikael J och Anna Klingberg!

Har en bortdomnad högerfot efter gårdagens joggtur med tempoökningsförsök. Började googla ikväll eftersom effekten varit rätt obehaglig idag med "klumpfoten"- stupat i tratt, tappat balans osv. Men jag känner även igen ryggkänningar som också förvånat i helgen i vissa vridlägen.

Lät inge roligt med två-tre veckors restkänning....

Men vad är det för typ av inlägg- syftar de till att ta upp stötar i hälområdet främst? Mina joggskor har blivit två år gamla men jag har försökt förbättra min obefintliga löpteknik till mer tåspring så det kanske har blivit för mkt belastning?!
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#15
7 maj 2013 kl 11:20
Gilla
@ Lina: Jag har också problem med att fötterna domnar under löpning men det brukar aldrig hålla i sig, utan det hjälper om jag stannar till och vickar på tårna och vrider runt lite på foten.

Däremot fick jag rejäla blåsor/skav under framfoten efter senaste långpasset, plus att mina vader krampade de sista kilometrarna. Jag hade kompressionsstrumpor på, och visserligen känns de stumma i materialet, men jag har inte fått skav innan.

Krampen höll i sig en timme och skavet gav med sig till kvällen, men nu är jag bekymrad över hur det ska kännas under Gbgvarvet om 10 dagar.
Mikael Hedmark
1981 • Valbo
#16
7 maj 2013 kl 16:09
1 Gilla
Jag har nu sluppit de här problemen under lång tid, var någon gång i höstas som det krånglade senast.

Jag gick till ett gym och fick hjälp med en analys av mitt löpsteg och efter att jag ändrat om till att landa längre fram på foten och ta kortare kliv så har jag kunnat dubbla träningsdosen och har aldrig problem med avdomnad fot längre. Så i mitt fall var det nog usel löpteknik som var problemet
Lina Alexanderson
1972 • Sundsvall
#17
10 juni 2013 kl 15:20
Gilla
@ Mikael J: Tack!

Efter pepplunch idag med mkt träningsvan fd maratonlöpare och cyklist med stor erfarenhet av diverse idrottsskador låter det som jag skulle finna lösningen på problemet på samma sätt som du lyckats med! :-)

Jag har sökt hjälp för min sk "dropfot" hos kiropraktor, sjukgymnast och läkare (familjeläkare och i veckan snart även företagsläkare) vilka har lagt diagnos nervskada. Familjeläkaren förespråkade att jag måste vila mig till självläkning (prognos 6-12 månader- OMG!) genom fortsatt vila i ytterligare 1,5 mån innan jag ska börja provbelasta foten igen. Ev tar jag kontakt med privat läkare för ytterligare en bedömning då mitt lunchsällskap rekommenderade denna läkare framför allmänläkare (=allmän okunskap) enl hans egen erfarenhet.

Så ditt inlägg ger mer hopp om livet! :D
Jag ska definitivt ta kontakt med gym och se vad jag kan få för hjälp där när jag ska igång med uppbyggnadsträning igen.

Att ta sig tillbaka från skada är en helt ny erfarenhet så jag har fått vidga mina perspektiv rejält- respekt till de som klarar av det, speciellt på elitnivå.
1974 • Lund
#18
11 april 2024 kl 09:42 Redigerad 11 april 2024 kl 09:43
Gilla
@Lina: Hur har det gått?

Har också nyss fått droppfots diagnosen och undrar lite vad som är ok eller till och med bra att göra. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.