Löpning Träning 11 inlägg 9629 visningar

Tips inför halvmaraton?

Carin Carlsson
1987 • Norrköping
#1
10 januari 2011 - 12:00
Gilla
Söker lite träningstips/råd/allt möjligt från mer rutinerade löpare!

Jag ska springa halvmaratonloppet Kungsholmen Runt den 7/5, och det är första gången jag tränar för ett lite längre lopp.

Upplägget jag tänkt är att i januari köra två-tre pass i veckan på 5-8 km st. Plus 1-2 icke-spring-pass/vecka. Sedan fortsätta på det upplägget, fast länga det längsta passet varje vecka lite för varje månad. Typ 10 km i februari, 12 km i mars, 15 i april osv. Vad tror ni? Tänker jag fel?
1971 • Nykvarn
#2
10 januari 2011 kl 13:19
Gilla
Det blir jättebra! Halvmaran är en överkomlig distans för i princip alla med lite förberedelser och du verkar vara på rätt spår.

Många tipsar om träningsprogrammen på Marathon.se vad gäller träningsupplägg för olika distanser. Visst är de genomarbetade och bra om men behöver/vill ha ett program att följa. Själv tycker jag de innehåller väl mycket mängd och (i alla fall förut) lite väl många moment.

Sikta på att öka mängden på det längsta passet, variera gärna farten också så att de kortare passen går något fortare än det längre. Ett par tre veckor innan loppet testar du och springer 16-17km, längre behövs inte på träning för halvmaran med ambitionen att genomföra den.

Lycka till!
Carin Carlsson
1987 • Norrköping
#3
10 januari 2011 kl 18:38
Gilla
Tack så mycket! Tar till mig av tipsen =)
Lisa Blomme
1978 • Stockholm
#4
11 januari 2011 kl 15:55
Gilla
Hej Carin,
du kan alltid ta hjälp av vårt halvmarathon-program. Det kan kanske peka dig i rätt riktning om inte annat och ge lite idéer om hur du ska planera din träning. Du hittar programmet på: http://www.runningsweden.se/clubrunningsweden/lopning/traningsprogram/
Det står beskrivet hur du kan nyttja det utefter egna förutsättningar.

Lycka till,
Lisa
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#5
11 januari 2011 kl 17:37
Gilla
Lisa: Skulle själv rekommendera Er sida! Stal du mina tankar? :P

Mvh// http://varghjarta.bloggplatsen.se
Jesper Koch
1973 • Falkenberg
#6
11 januari 2011 kl 17:54
Gilla
Amerikanska Runner´s world har annars en riktigt sjysst online tjänst (smartcoach) som är grattis. Du knappar in lite personliga värden samt vad det är för sträcka du skall springa, hur mycket du vill satsa etc. Sedan spottar datorn fram ett väl avvägt träningsprogram. Dessa är lätta att följa och innehåller betydligt färre övningar än de ganska bökiga programmen på Marathon.se
Lisa Blomme
1978 • Stockholm
#7
11 januari 2011 kl 19:00
Gilla
Ah, måste väl ha gjort det ;-). Grym blogg du har förövrigt!

Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#8
11 januari 2011 kl 19:31
Gilla
Lisa: Tack för komplimangen :)
1963 • Linköping
#9
11 januari 2011 kl 19:32
Gilla
Jag har kollat lite på de där färdiga programmen och har undrat mycket över varför de är så komplexa och varför de innehåller intervaller även för de program som syftar till ganska blygsamma tider.

Jag har bara sprungit ungefär en gång i veckan i ett halvår och efter långsam upptrappning växlat mellan 5km och milen, i princip snabbdistans/distans varje gång och sen några längre på 14km, 18km och sen drog jag till med halvmara på träning och sprang på 1:48 utan att förta mig. Har aldrig kört intervall, fartlek eller backträning.

Om målet är att klara halvmara, behöver man verkligen springa 3 ggr i veckan eller mer? Behöver man verkligen köra intervall, backträning, fartlek etc? Riskerar man inte att dra på sig skador med dessa i mitt tycke överambitiösa program?

Jag inser att mer avancerade program kan krävas om man vill få bra tid men varför finns det inte enklare program för de som "bara" har som mål att klara sig igenom på 2-2.5h? I sin enklaste form typ:

- Två pass i veckan, ett kortare ett längre
- Öka successivt tills det längre åtminstone är 15-18km men gärna 21km eller något mer för den som vill ha lite marginal
Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#10
13 januari 2011 kl 22:17
Gilla
Jag ska också springa runt Kungsholmen och även för mig blir det första halvmarathon, jag har bara tävlat på tio km tidigare. Jag hade först tänkt följa programmet för marathon på marathon.se, men det blev alldeles för bökigt, särskilt när all snö ramlade ner. Så nu kör jag ett helt fritt program. Jag får ihop två eller i bästa fall tre löppass per vecka, försöker ha ett kortare i lite högre tempo (ibland fartlek) och ett lite längre långsammare. Ännu så länge är de längre passen 10-12 km, men de ska bli längre allt eftersom. Om jag springer mer än så här är det inte för att klara av sträckan utan för att få en bättre tid. Jag gissar att jag i dag (fast på barmark) skulle klara halvmara på ca två timmar, målet i maj är 1.50. Så jag tycker ditt upplägg verkar helt vettigt. Som sagt, kan vara bra att hämta inspiration i ett färdigt program, om man rår sin tid så kan man ju prova att följa något, men det går nog bra ändå. Vi ses 7 maj!
1981 • Dals-Ed
#11
13 januari 2011 kl 22:35
Gilla
Är övertygad om att man fixar en halvmara utan vare sig intervaller, backträning eller fartlek. Är målet att "bara" ta sig i mål på två ben känner jag iaf att det är längdträningen som kommer göra susen. Att låta kroppen vänja sig vid sträckor på 15 km och mer, vara ute och springa i mer än 90 minuter osv. Behöver varken gå fort eller se särskilt vacker ut utan tar man sig bara dit och känner att det känns ok så kommer man flyta in i mål sen.

Men men, to each his own. Det som funkar funkar. Program eller inte. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.