Löpning Kom igång 22 inlägg 6935 visningar

Det går sååå långsamt

1970 • Lund
#1
17 mars 2011 - 08:33
Gilla
Undrar om någon kan ge mig tips på hur jag ska orka springa LITE fortare. Ja springer eller lunkar två gånger i veckan, mellan 5 och 7 km varje gång. Men det går inte fort. Läste något om intervallträning. Hur går det till? Mina rundor brukar i dagsläget vara mellan 30 och 45 minuter!
< < < 1 2 > > >
1980 • Stockholm
#2
17 mars 2011 kl 08:50
Gilla
Ett sätt att börja leka med fart är kortare sprint och kanske kan agera som inledning till kommande intervaller.

Prova att köra 2-3 km hög fart och glöm inte att värma ner någon km efteråt, värma upp är bra också. Det kommer vara jobbigt men väcka farten. Ett annat sätt är att prova på fartlek. Det betyder att du efter känsla, kanske upp för en backe, förbi ett antal lyckstolpar gör tempoökningar. Jag får känslan att intervaller är en bit fram i din utveckling, men någon annan kanske rättar mig i den åsikten.

Ett annat bra tips är att du någon gång springer lite längre och då i lägre fart än dina vanliga rundor.

Att variera träningen är viktigt för din utveckling där långa pass går långsamt och kortare pass snabbare.

Lycka till!
Espen Ringom
1975 • Oslo
#3
17 mars 2011 kl 09:01
Gilla
Enig med Hampus. Lyckstolpar er fin måte å trene fartslek på.. Du kan foreks hver 5 lyktestolpe løpe mye snabbare foreks 2 lyktestolper før du får "hvile" med å løpe 5 lyktestolper i vanlig tempo.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#4
17 mars 2011 kl 09:22
Gilla
Är dina rundor kuperade? Annars är naturliga intervaller i ett hederligt kuperat elljusspår ett bra verktyg, bara att behålla farten i uppförsbackarna.
1968 • Kapp
#5
17 mars 2011 kl 09:24
Gilla
Du fick 2 goda förslag här uppe, :) jag har på nästan alla mina långsamma rundor alltid spurtat i "mål" då typ öka tempo lite sista km med en max spurt sista 100-200 meterna,
Valter Johansson
1962 • Umeå
#6
17 mars 2011 kl 09:46
Gilla
Du springer i lite snabbare takt en förutbestämd sträcka eller förutbestämd tid. Sedan går du eller joggar lätt en förutbestämd stund. Det går ju att kombinera längd, fart, vila och antal repetitioner hur mycket som helst och var och en har sina personliga favoriter.

Jag skulle föreslå att du börjar med "fartlek" istället som inte är lika strikt. Då kan du variera med tex 3 minuter i lite snabbare fart ner till korta snabba spurter till närmaste lyktstolpe.
Du tränar dina ben att röra sig fortare och att använda mer kraft vid frånskjutet. Allt eftersom lär du dig mer om tempobedömning. Dvs hur fort du kan springa för att orka en viss distans. Det sistnämnda är bra att kunna när/om du går över till mer strikt intervallträning.

Oavsett om du kör intervallträning eller fartlek är det bra att börja med uppvärmning och sluta med nedjogg. Det ger dig 10-30 minuter att träna lite mer fartinspirerat. Börja med 10 minuter och testa dig fram.
#7
17 mars 2011 kl 09:53
Detta inlägg har raderats
1974 • Kullavik
#8
17 mars 2011 kl 17:18
Gilla
Många bra förslag redan. Tror att det är viktigt att ha variation i träningen för att inte hamna i "lunken". Dvs blanda kortare träningar i högre tempo med längre långsamma så skall du se att det händer saker.
1963 • Linköping
#9
17 mars 2011 kl 19:50
Gilla
Du kanske inte gillar prylar men jag har haft stor nytta av min Garmin löparklocka och den virtuella partnern. Man kan ställa in ett tempo, t.ex. 5:30 per km och så ser man hela tiden hur man ligger till i genomsnitt på passet, om man behöver öka eller minska farten. Det blir då lätt att hålla ett jämnt och bra tempo.

Nästa gång ökar man tempot lite lagom, det kan räcka med ett par sekunder per km och så har man förbättrat sitt tempo och sina tider utan att ta ut sig. Med den metoden behöver man inte köra intervaller utan man kan smygöka lite varje gång.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#10
17 mars 2011 kl 23:48
Gilla
Vad jag kan se så har du sprungit 82 km sammanlagt i år, endast 8 km under februari, det är 17 mars idag, det krävs mer träning för att få resultat, ut och gå snabba promenader dom dagar du inte springer, så blir du starkare på ett skonsamt sätt, och kan öka löpträningen senare.
1970 • Lund
#11
18 mars 2011 kl 09:40
Gilla
Tack så jättemycket för alla bra tips. Vilket bra forum!!
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#12
18 mars 2011 kl 20:02
Gilla
Annika: Intervallträning är den effektivaste av alla träningsformer. Att jogga/lunka/springa sakta är bra på sitt sätt, men ökar inte konditionen nämvärt. För att förbättra konditionen krävs att få hjärtat att arbeta nära sitt max, men INTE över mjöljsyregränsen eftersom mjölksyra inte fungerar för långdistans.

Mitt råd: Spring så snabbt du kan i tre minuter och vila (gångvila, ska inte gå snabbt utan bara så du rör dig framåt) Upprepa detta 10 gånger och du har sprungit allt vad du kan 30 minuter.

Redan efter en gång kommer du känna att nästa distanspass/återhämtningspass blir så mycket lättare,snabbare och roligare.

Finns bara ett fel med intervaller. Ruggigt jobbigt. Men som sagt, otroligt effektivt.

Tveka inte. Spring så snabt du kan. En härlig känsla att springa snabbt.

Lycka till!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#13
18 mars 2011 kl 23:01
Gilla
Johan_ Jag tror inte så mycket på att köra enbart intervallträning, som det blir för hennes del med en blygsam träningsmängd. Jag har själv gått gipsad och med handen i förband i 5 veckor, och fått minska träningsmängden med 75 procent, jag har tränat enbart intervallträning tills nu för att kunna träna lite, och hålla värmen utan vante på min skadade hand, jag har blivit cirka 30 sekunder långsammare per km på mina normala rundor. Jag tror att en nybörjare ska bygga upp en grund med lite lugnare löpning först, och lägga in fartlek eller intervaller något senare. Med ökad träningsmängd blir man starkare.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#14
19 mars 2011 kl 08:03
Gilla
Conny: Tyvärr är de flesta motionslöpare stenhårt emot att träna snabbt/hårt. Nästan vilka konstiga argument som helst anförs för att slippa den snaba träningen.

Jag skrev inte "kör enbart intervalltränining". Ett eller två intevallpass i veckan räcker långt. Alla pass ska givetvis inte vara snabba/hårda, varierat tempo är bra.

Men nu frågade Annika om intervallträning. Och intervaller kan vem som helst som vill det springa oavsett träningsbakgrund. Fast det går kanske inte lika snabbt som när nån som tränat mer springer.

För att kunna springa snabbt måste man träna snabbt. Det finns inget som säger att det inte går att bygga en bra grund med en del snabba pass. Självklart gör ökad träningsmängd den som tränar starkare.
1980 • Stockholm
#15
19 mars 2011 kl 10:33
Gilla
Johan:

Annicka frågade om tips att springa fortare och nämnde intervaller som hon hade hört om. Titta i hennes träningsdagbok och se om intervaller är det första tipset du verkligen skulle ge.
Liina
1975 • Göteborg
#16
19 mars 2011 kl 11:37
Gilla
Nybörjade också och känner igen det där som Annica säger..
VIsst är det så att man bör träna regelbundet och en viss mängd för att nå resultat men jag förstår inte heller varför många är så snabba att avråda från intervallträning? Man kan väl välja en intervalltempo som är som är lagom för en själv.
Förra året tränade jag löpning mycket kontinuerligt (3 gg i veckan, oftast två lite kortare och en längre pass) men kmtiderna stod nästan helt stilla vilket var superirriterande för att jag verkligen inte slappade. Min diagnos är avsaknad av intervallträning.
1980 • Stockholm
#17
19 mars 2011 kl 12:50
Gilla
Om en person har snittat ca 1 pass i veckan det senaste kvartalet så är inte lösningen för högre tempo intervaller. Kan inte för mitt liv se hur det går att resonera så.

Liina: Kanske frågan är mer komplex än att jämföra tre odefinierade pass gentemot intervaller. Om du tittar i seriösa träningsscheman så är fartträning en komponent och som kan utföras i olika skeenden. För utveckling över tid behövs mängden träning tilltas. Och att detta sker i en tillväxttakt som kroppen mäktar med.
Liina
1975 • Göteborg
#18
19 mars 2011 kl 17:15
Gilla
Hampus: håller med det du säger.

Mina tankar gick bara tillbaks till förra året då jag hade följd råden som jag då fått "öka bara mängden och distansen så löser det sig" och ingenting gick framåt..
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#19
19 mars 2011 kl 22:02
Gilla
Hampus: Det är aldrig fel att springa i en hastighet som är hög i förhållande till sin kapacitet. Aldrig. För vissa löpare är snabbt 2minuter 40 sekunder/kilometer. För andra är 3min15sekunder per kilometer snabbt. För en del är 4min 30 sekunder per kilometer snabbt. Och för andra 5 minuter per kilometer. Att skifta tempo på ett pass kan alla löpare göra, då blir det effektiv träning. Inte så viktigt om det är reglerade intervaller eller oreglerade (alltså farlek) Det absolut sämsta rådet till nån som frågar efter intervaller är att ge rådet "spring i långsam hastighet, du har inte tränat tillräckligt". Löpning är något människan är skapt för och är det något som ger skador är det väl att mala i samma hastighet och hela tiden använda samma muskelgrupper.

Nej, den som fått för sig att mala i långsamt tempo driver löpningen framåt får nog fortsätta drömma.

Liina: Jag vet inte exakt hur du tränade men jag gissar att du inte sprungit snabbt på träningspassen. Springer du inte snabbt på träningspassen är kroppen inte tränad att springa snabba kilometertider. Så enkelt är det. De råd du fått om att öka mängd och distans gör att du förvisso kan springa längre, men inte så snabbt.

Tränar du snabbdistans, intervaller och tröskelpass så kan du springa snabbt. Och att behärska att springa snabbt gör att du också kan springa långt. Tyvärr finns en myt bland motionslöpare som säger att det skulle vara skadligt att springa snabbt, men inga myter är sanna. Inte den här heller.

Träna vaderna, magen, nedre rygg, baksida lår, höftböjaren samt knäböj och utfallssteg så håller kroppen garanterat för riktigt höga hastigheter. Styrketräningen kommer också ge dig ett bättre löpsteg. Du blir liksom snabbare, hårdare, tuffare och bättre. Och får uppleva den härliga känslan att springa snabbt. Slår ut det mesta.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#20
19 mars 2011 kl 22:17
Gilla
Liina_Det är ju klart att mal man bara på utan att anstränga sig någon gång blir man inte snabbare, då ökar bara uthålligheten med ännu mer träning, man blir ultra-löpare i bästa fall. Men jag har en kännsla av att dom flesta vill springa på tid och bli bättre, kanske till och med kör vad dom orkar varje gång, och på det sättet bromsar resultatutvecklingen, genom att alltid vara trötta och ej återhämtade. Jag tycker man skall träna så ofta som möjligt, och variera sin träning med hårda, lätta, korta och långa träningsrundor.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.