Löpning Träning 15 inlägg 6699 visningar

Tränar ni annat också? Hur kombinerar ni annan träning med löpningen?

Sanna
1990 • Lund
#1
7 juni 2011 - 10:42
Gilla
Som rubriken lyder hur lyckas ni kombinera annan träning med löpningen?
Jag tränar även cykling och har svårt att kombinera det med löpningen, benen får ta stryk och när benen är trötta blir kvalitetsträningen lidande. Tränar 5 dagar i veckan, 3 löppass och 2 cykelpass så blir inte mkt vilodagar.
Hur gör ni? :)
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#2
7 juni 2011 kl 23:41
Gilla
Min träning består huvudsakligen av fotboll (vanligtvis tre pass i veckan). Jag tränar också en del rehab/stryka efter en tidigare skada och brukar dessutom försöka klämma in lite badminton då och då. Ligger på 4-6 pass en normal vecka.

Fotbollen gör att jag får mycket HIIT-träning (högintensiva intervaller), så jag försöker fokusera på förhållandevis långa och långsamma löppass, även om det oftast blir mer långsamma än långa. Oftast känns det bara som att jag ger mig ut för att få röra på kroppen lite, utan att jag har något direkt syfte.

Jag kan inte påstå att jag satsar på löpningen, vilket heller inte gör att jag strävar efter att lyckas kombinera den med något annat. Jag springer för att det är kul bara. Dock skulle jag föreslå att du försöker se de positiva effekter du får av din övriga träning och fokuserar löpträningen på de bitar som "saknas". Cykelträning kanske bäst kombineras med mera intervaller och liknande i löpningen?
1978 • Västra Frölunda
#3
8 juni 2011 kl 06:59
Gilla
Fem pass i veckan är inte orimligt mycket så det är nog bara en vanesak. Benen kommer att vänja sig. Stressa inte med kvalitetsträningen, det är ok att bara jogga om det är för tungt en dag. Tids nog har du vant dig vid träningsdosen och kan köra kvalitetspass när du vill igen.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#4
8 juni 2011 kl 09:10
Gilla
Jag tävlar i triathlon och tränar med andra ord både simning, cykel, löpning och en del styrka. Hur länge har du kombinerat din träning..? Det tar ett tag för kroppen och framförallt benen att vänja sig. Men byter du någon gång direkt från cykel till löpning eller tvärtom under ett o samma pass? Isf är det inte konstigt. Det gör att benen beter sig lite som de vill i början. men från dag till dag borde det inte spela någon roll... Är du noga med nerjogg/rull samt uppvärmningar? Jag kan vissa dagar springa intervaller på band under lunchen, cykla under eftermiddagen och simma på kvällen. Visst är man trött, men det funkar. Kroppen kanske behöver vila lite mer..? Har du ökat träningsdosen för fort..? Då kan det bli bakslag. Variera tuffa och lätta pass. Lycka till!
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#5
8 juni 2011 kl 09:46
Gilla
5 pass styrka, 2 pass löpning. Läggerut detta på 6 dagar.
Sanna
1990 • Lund
#6
8 juni 2011 kl 13:34
Gilla
Som Linda och Anton säger så kanske det bara handlar om att jag ska vänja mig. Har bara kört 5 pass 2 veckor, körde förut 4 och då blev det ju en vilodag för benen nästan varannan dag.

Linda: har kört ibland både cykel och löpning men har då vilat nån timme eller två emellan. men mest så är det bara en gren per dag.

Linda Eriksson
1978 • Skara
#7
8 juni 2011 kl 13:36
Gilla
Om du ändå kör cykel och löp på samma dag skulle jag antingen köra det direkt efter varandra alternativt längre emellan. Tränar man tätare än 6 timmar mellan två pass samma dag riskerar man att bli sjuk lättare... jag kör ofta ett kortare intensivare pass före jobbet och ett längre lugnare efter.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#8
8 juni 2011 kl 13:36
Gilla
Bara löpning, 3 pass i veckan. Men går nu upp till varannandagsträning för att få ännu mer fart i benen :)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#9
8 juni 2011 kl 14:39
Gilla
Intressant Linda, varför skulle risken att bli sjuk öka om det var mindre än just 6 timmar mellan passen?
Mikael
1986 • Borås
#10
8 juni 2011 kl 15:12
Gilla
Var en studie som visade på att uthålligheten blir bättre om man tränar 2 ggr samma dag med bara 2 timmars vila varannan dag jämfört med att träna 1 gång varje dag. Det pga att man tränar med tomma glykogenlager...
Tomma glykogenlager ökar dock risken för att bli övertränad... Marathon.se tror jag att jag läste det på.

Lotta>> Tänk på att även om du tränar olika sporter så kör inte samma typ av träning 2 dagar på raken. T ex om du springer ett tempopass på måndagen så kör med lägre intensitet om du cyklar på tisdagen.

Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#11
8 juni 2011 kl 16:42
Gilla
Styrka 1-2 ggr per vecka, innebandy (med gubbarna....) 1 ggr per vecka, cykling alt inlines 1 ggr per vecka samt löpning 1-2 ggr per vecka.
En bra vecka 5-6 pass, en "dålig" vecka 4 ggr, ganska varierat. Jag vet att jag inte kommer att bli någon "bra" löpare, men det är ganska skönt att träna varierat.

För att hinna med så blir 1-2 pass i veckan innan jobbet.
1970 • Sala
#12
8 juni 2011 kl 18:08
Gilla
Kör s.k brick-pass, cykling följt av löpning. Jag tycker inte att löpningen tar stryk av cyklingen, men det är ju min personliga åsikt. Du kan ju passa på att simma så får du en allsidig träning på köpet, fin träning för överkroppen, dessutom nästan helt skadebefriad, VIPS, så blev du en triatlet!! Bara en sån sak!
Niklas Strömberg
1979 • Bollnäs
#13
8 juni 2011 kl 23:18
Gilla
Simmar lite och har även beställt ett par rullskidor. Känner att jag behöver variera min träning mer dels för att undvika skador dels för att hålla motivationen uppe. Sedan så tränar jag egentligen inte för att bli så bra som möjligt utan det är de psykiska och fysiska välbefinnandet som jag är ute efter vilket jag har fått påminna mig själv om på slutet då jag har börjat jaga tider på löpningen. Inget fel i det men det kändes som att det tog överhanden. Vid nästa löning så ska jag även investera i en racer-cykel och inkorporera det i min träning också.
Eva Stenberg
1966 • Varberg
#14
9 juni 2011 kl 20:29
Gilla
Jag kombinerar ridsport och löpning. Oftast sker detta i direkt anslutning till varandra på grund av praktiska skäl.
Viktigt för mig är att ha torra kläder att byta till (jag har ingen möjlighet att duscha mellan passen) och något att äta och dricka.
Ridningen ger grym bålstabilitet och mod, är dock rätt stor skaderisk.
Sen åker jag skidor också. Tycker att skidor och löpning är en bra kombination som tränar olika muskelgrupper. Jag upplever skidåkningen som skonsam för kroppen.
Elin Grundström
1985 • Finspång
#15
9 juni 2011 kl 21:35
Gilla
Variation av olika sporter som löpning, cykel, skidor och styrka kör ja på, Att börja lugnare och öka intensitet, kvalitet och mängd har funkat bäst, kroppen vänjer sig varefter. Man ska ju lyssna på kroppen men ibland kan man klämma ur ännu mer än man tror. Och måste säga att min cykling faktist hjälp mig mycket i löpningen, då man får starkare ben och bränner mycket under cykelpassen, även snällt för skaderisken att inte bara löpa.

Dock har kosten varit en viktig del i min träning (som ökats en hel del sista åren), äta rätt och mycket hjälper mot sjukdomar och orkar oj så mycket mer träning därefter =).

Att hitta nån bra person som kan hjälpa med träningsupplägg och ge inspiration är ju väldigt bra med. Variera sträckorna och köra roliga/vad man känner för pass ibland är ju inte fel heller, då kroppen kanske inte orkar de huvet vill.

Kämpa vidare, kommer gå kalas =)!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.