Löpning Träning 9 inlägg 9049 visningar

Korta vs långa steg?

Gerardo Guerrero
1980 • Växjö
#1
24 juli 2011 - 18:02
Gilla
Hej vill höra mig hör vad som funkar för er. Är en oerfaren löpare när det gäller löparteknik osv..men jag läser på.När jag var ung så fick jag höra av mina tränare(olika sporter..basket,fotboll) man skulle ta ut/långa löparsteg..på senare tid har jag förstått att man "mår bättre" utav att ta kortare steg när man löper(bättre mot skador,mindre slitage?)

Är det olika för person/indiv ang stegen? har förstått att jag har en tung löparstil och detta försöker jag också korrigera..

Så nuförtiden löper jag kortare o ibland tar jag ut stegen...
vad är "bäst" korta..el långa?

Vad säger ni,funderingar,tips?
Tacksam för svar.
1972 • Floda
#2
24 juli 2011 kl 18:14
Gilla
Tar du ut stegen landar du lätt på hälen vilket bromsar farten. Tänk inte på steglängden. Fundera mer på hur du sätter ned foten så löser det sig självt. Tittar man på de riktigt bra löparna så handlar det mer om höga knän kombinerat med en rejäl bakkick som ger längd.
1984 • Göteborg
#3
24 juli 2011 kl 19:23
Gilla
Steglängden skall helst vara ett resultat av farten. Desto snabbare du springer desto längre steg tar du.
Gerardo Guerrero
1980 • Växjö
#4
24 juli 2011 kl 21:49
Gilla
Sätter/landar fötterna rätt bra tycker jag...försöker låta kroppen göra sitt & slappna av. När jag tar långa långsamma steg går det förvisso fortare men knäna känns mer när jag är uppe runt 15km-20km. Därför kör jag lagom korta/långa steg.."funkar".. Önskar jag förstod det där med bakkick..har läst/hört det tidigare men inte förstått det än. :/

Patrik..du har ingen bra youtubevideo på det?

Tack för råd
1972 • Floda
#5
24 juli 2011 kl 22:14 Redigerad 24 juli 2011 kl 22:15
Gilla
http://www.youtube.com/watch?v=j_Yk1xeSLRk

Bara att kolla mästaren själv. De allra bästa sparkar i princip sig själva i arslet. Du ser också att de inte försöker tänja steget. Det är istället det faktum att de verkligen löper genom hela steget som gör att det blir hög hastighet och långa steg. Det krävs dock en hel del träning för att klara av det riktigt bra.
1960 • Södermalm
#6
24 juli 2011 kl 22:23
Gilla
Det krävs väldigt lite kraft framåt för att springa. Bara så mycket att man kompenserar för luftmotståndet, som är lågt i de hastigheter man har i löpning, och för den inbromsning som sker när man landar. Tricket för snabbhet är att bromsa mindre, och det uppnår man genom att springa mer avslappnat,.

Ju mer man skjuter ifrån, desto mer inbromsning får man i landningen. Det lönar sig inte att skjuta ifrån mer, tvärtom. Den främsta konsekvensen av överdrivet frånskjut är att man studsar för mycket i höjdled.

Ju mindre man skjuter ifrån, desto effektivare och skonsammare. Foten landar automatiskt närmare kroppen när man skjuter ifrån mindre. Det krävs ingen styrning för det.

Accelerationen kommer inte för att man skjuter ifrån mer - den beror på att man lutar sig framåt så att tyngdpunkten hamnar mer framför fötterna i frånskjutet.
Gerardo Guerrero
1980 • Växjö
#7
24 juli 2011 kl 22:30
Gilla
Ha..kul du visar Haile Gebr..tittade på honom..för ett tag sedan..då jag läste han har den perfekta löparstilen. Har faktist kopierat lite av hans löparstil..de säger att man ska småluta lite framåt med överkroppen. Får be ngn filma ens löparstil..se hur långt man är ifrån o sparka sig själv i arslet o ev korrigerat/träna in en effektivare löparstil. :)

Tack Patrik,guld värt med reflektion,kloka ord. :)
1963 • Hestra
#8
24 juli 2011 kl 22:31
Gilla
Jag jobbar också för att korta ner steglängden lite och landa lite mer på "hela foten" och inte på hälen.
Har också haft ett ganska tungt löpsteg även om jag kanske inte är så tung:)
Någon beskrev känslan som att springa på glödande kol. Då skulle man nog inte landa på hälen och sen rulla på foten, utan försöka springa med lätta steg.
Jag tycker att det funkar ganska bra och man blir snabbare och snabbare med att landa lätt och sen snabbt få upp foten igen.
Gerardo Guerrero
1980 • Växjö
#9
24 juli 2011 kl 22:49
Gilla
Anette..jag landar med "hela foten" men ibland med framdelen/tårna dvs..nästan studsar fram när jag landar.. även fast jag har fått höra jag har en tung löparstil. Har som sagt sprungit oftare o längre med de kortare stegen. Den bästa löpningen har varit när jag sprungit helt avslappnat.

"Tricket för snabbhet är att bromsa mindre, och det uppnår man genom att springa mer avslappnat,." så sant..en konst det där att springa avslappnat..

För min del brukar jag även "tänka" på andningen,andas lugnt även fast jag gasar på. Mitt sätt o springa avslappnat..andningen o sen resten av kroppen som slappnar av..har blivit bättre o bättre :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.