Löpning Kom igång 32 inlägg 8734 visningar

Vill komma igång, på riktigt!

Michelle
1987 • Höör
#1
9 november 2011 - 10:30
Gilla
Hej alla!
Jag vill verkligen kunna jogga kilometer efter kilometer, och mitt första delmål är att kunna jogga 5 km på ca 30 min. Men varje gång jag börjar så blir jag sjuk! Jag hinner vara ute 3-4 gånger innan jag är dunderförkyld. Detta gör att jag tappar motivationen, eftersom jag får börja om från början hela tiden! Finns det någon som har några tips kring detta? Jag är helt ny inom detta med träning :o
< < < 1 2 > > >
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#2
9 november 2011 kl 10:34
Gilla
Hur mycket tar du ut dig när du tränar? Kör du på för hårt kanske? Hur ser ditt kostintag ut? Äter du så att du får i dig av allt du behöver och i rätt mängder?
Michelle
1987 • Höör
#3
9 november 2011 kl 10:43
Gilla
Jag springer efter ett program där man springer en min o går 90 sek, förutom uppvärmning o nedvärvning, kan väl knappast ta ut mig för mycket där? Visst att det tar emot när jag kommer ut från skogen o springer på asfalten, med en del backar. Men ändå?
Maten skulle kunna vara en stor del av problemet, men hur mycket ska man egentligen äta? Det är ju svårt att räkna ut känner jag. Jag har börjat ta vitaminer nu för att få i mig ytterligare där i alla fall. Detta är frustrerande o nu vill jag ut o springa men jag vågar knappt..
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#4
9 november 2011 kl 10:51
Gilla
Sov ordentligt så minskar risken att bli sjuk.
Speciellt nu på hösten så är det lätt att dra på sig olika sjukdomar.

Då du väl kommit över tröskeln och lyckats hålla igång några veckor så kommer du få ett starkare immunförsvar men det gäller att komma dit...
Michelle
1987 • Höör
#5
9 november 2011 kl 10:59
Gilla
Tack för svaren :) Ska se över min sömn o kost ordentligt o göra ett nytt försök!
1967 • Uppsala
#6
9 november 2011 kl 11:05
Gilla
Jag är också nybörjare men har för mig att jag läst (kanske i en artikel här på Jogg) att man ska se till att få i sig något rätt snart efter träningen (typ en banan och dricka ett glas mjölk). Detta för att så fort som möjligt få fart på immunförsvaret som blir nedsatt efter hård träning. I går t ex sprang jag vid lunch och det tog så lång tid att jag inte hann äta något efteråt utan väntade tills middagen vid 18.30. Inte för att jag blev sjuk i form av förkylning men jag hade rejäl huvudvärk i går, i natt och imorse (och det berodde inte på för litet intag av vätska för jag drack rejält med vatten efteråt). Om du vill komma igång på ett bra sätt utan att bli skadad kan jag rekommendera den här träningsplanen jag hade den som app i Iphånen; http://www.c25k.com/c25k_swedish.htm
mkt smidig!
Här hittade jag artikeln jag pratade om; http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=621
1972 • Söderhamn
#7
9 november 2011 kl 11:48
Gilla
Så länge jag inte har ont i halsen ger jag mig ut iallafall. Mår nästan alltid bättre efter rundan än innan :)

Men man kan ju låta bli intervaller eller annan högintensiv träning kanske, och man får väl ta det lugnt..
Michelle
1987 • Höör
#8
9 november 2011 kl 19:55
Gilla
Camilla: jag ska testa att äta något direkt efter träningen :). Programmet du tipsade om är det jag springer efter och jag gillar det massor!

Linus: det är säkert så att jag fegar med att komma ut när jag är förkyld, men vad gör det för skillnad om man har ont i halsen eller om man är förkyld utan halsont egentligen? Viruset är ju där i vilket fall som helst o kan spridas väl?
1967 • Uppsala
#9
9 november 2011 kl 20:16
Gilla
Fast jag tror inte det är virus som är farliga utan om man skulle ha streptokocker (baciller) i halsen som skulle kunna påverka hjärtat (tror jag är bara glad amatör tänkare på det området med; )
1968 • Kapp
#10
9 november 2011 kl 20:25 Redigerad 9 november 2011 kl 20:25
Gilla
Har hört av flera som tränat på elit nivå att har man ont i halsen så tränar man inte,men om inte halsont så kan man träna på.. varför det är så vet jag inte.. men tränat med förkylning många gånger och det verkar på mig som att förkylningen då fortare försvinner..
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#11
9 november 2011 kl 20:26
Gilla
Följande länk är rätt bra kring idrott och träning: http://svenskfotboll.se/ImageVault/Images/id_10977/ImageVaultHandler.aspx

1972 • Söderhamn
#12
9 november 2011 kl 21:02
Gilla
Man kan som Camilla skriver tydligen kunna få allvarliga problem med hjärtat om man har streptokocker. Och har man ont i halsen så kan det vara streptokocker och då låter man bli. Vet man att det inte är streptokocker som gör att man får ont i halsen kanske man kan springa men jag har som regel att låta bli just då.

Jag vet inte säkert jag heller, men har hört det från så många källor nu att jag lägger band på mig och stannar hemma de gångerna :)
1978 • Aneby
#13
10 november 2011 kl 00:26 Redigerad 10 november 2011 kl 00:29
Gilla
Hej Michelle! Jag tycker det låter märkligt att du verkar bli förkyld så ofta, även om det är svårt att få en bild av läget när du inte berättar mer. Lagom med träning borde inte göra att du blir förkyld oftare utan snarare mer sällan.

Vad gäller träningen så gissar jag det kan vara lagom för dig att springa två gånger i veckan till att börja med, och att ta i så att du ligger på 70-80 procent av din maxpuls ungefär. Kanske börja med bara någon kilometer och sedan öka distansen med en kilometer extra för varje gång, tills du kommit upp i en distans som du trivs med.

Vad gäller maten så tror jag de klassiska råden att använda sig av tallriksmodellen och att äta ett halvkilo frukt och grönt per dag, kan vara ett enkelt sätt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att immunsystemet ska fungera bra.

MEN, om det är så att du på sistone blivit förkyld oftare än varannan/var tredje månad, så tycker jag att du ska gå till doktorn. Det kan ju vara så att det finns någon speciell anledning till att ditt immunsystem inte funkar normalt, och om det finns någon sådan speciell anledning så kanske du inte bör ge dig ut och springa i över huvud taget i nuläget...
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#14
10 november 2011 kl 08:01
Gilla
På tal om att bli sjuk så är risken större du blir sjuk inomhus än utomhus.
Michelle
1987 • Höör
#15
10 november 2011 kl 12:27
Gilla
Men att veta när pulsen ligger på 70-80% känns som omöjligt för mig. Jag vet att jag har tagit ut mig allt vad jag kan bara för att följa detta intervallprogrammet o jag har varit ute 3 ggr i veckan, alltid i skogen. Jag är verkligen helt ny på detta, började springa i april, o kan absolut inte springa en km i sträck ens. Men, jag ska ha era åsikter i tankarna! O hoppas på att jag kan komma undan de där förkylningarna :)

Tack allihopa för era hjälpsamma svar!
Ava
1958 • Lindome
#16
10 november 2011 kl 12:42 Redigerad 10 november 2011 kl 12:45
Gilla
Michelle, kanske springer du väl hårt de stunder du springer? Prova att lägga ansträngningsnivån lite lägre på löpbitarna och se vad det ger. En minut är rätt länge om man springer allt man kan.... Det ska kännas som om du skulle kunna gå ut och fixa samma pass en gång till på direkten när du kommer hem.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#17
10 november 2011 kl 13:47
Gilla
Det var det jag menade i mitt första inlägg, att du nog inte ska ta ut dig allt vad du kan varje gång innan du har fått rutin på löpningen. Det är knappast att rekommendera att ta ut sig till max varje gång som mer erfaren heller. Börja lugnt och variera tränigen, ät bra mat (vitamintillskott kan vara bra som mkomplement, men ersätter inte en allsidig kost) och försök att få tillräckligt med sömn. Lycka till!
Edith Gr
1992 • Stockholm
#18
10 november 2011 kl 15:41
Gilla
Jag har också alltid haft det så!! När man äntligen motiverat sig själv att komma igång, och sprungit ett par gånger, så är förkylningen där. Jag blir verkligen sjuk: Halsont, förkylning, huvudvärk, ibland till och med feber. Det går liksom inte att ignorera.

Sen dröjer det 1 - 2 veckor innan jag blir friskt, så väntar jag ytterligare en vecka med att träna för att inte få återfall. Sen tränar jag 3 - 4 pass och sen är jag där igen. Värdelöst. Nu har jag börjat simma istället, två gånger i veckan. Det är tredje veckan jag kör och jag är inte sjuk än!! :D *peppar peppar*. Det är när jag joggar som jag blir sjuk.
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#19
10 november 2011 kl 19:01
Gilla
Skaffa chiafrön då blir man inte sjuk. JAg använder 2-3 tsk varje dag i ett glas vatten
Kerstin Evén
1974 • Täby
#20
10 november 2011 kl 19:34
Gilla
Alberto har verkligen bra tips! D-vitamin är oerhört viktigt och det är väldigt svårt att få i sig under vintern här i Norden om man inte äter fet fisk tre gånger i veckan. Jag var själv en extremt lat, överviktig och sockerberoende människa tills för två år sedan i slutet av april då jag började springa. Först orkade jag knappt 200 meter utan att stanna men under sommaren sprang jag varannan morgon (sprang och gick om vartannat) 4-5 km och i slutet av sommaren sprang jag Tjejmilen på 66 min!
Sedan har jag fortsatt springa och dessutom börjat styrketräna. I år sprang jag Tjejmilen på 57 min och har gått ner 12 kg det senaste året. Jag har lärt mig genom egen erfarenhet att min kropp inte mår bra av socker och vitt bröd. Det förstärker eventuella inflammationer i kroppen och gör mig slö och deppig. Boosta dig med färgglada frukter, bär och grönsaker, mycket protein och bra fett så stärker det kroppen och hjälper dig att bli mer motståndskraftig mot förkylningar. Jag har inte varit förkyld på över ett år! Förut var jag förkyld en gång i kvartalet minst. Det finns något som heter Mighty Greens på hälsokostaffären som du kan testa. Det rensar ut kroppen på slaggprodukter och ger dig mineraler och antioxidanter som stärker kroppen. Och till sist: Ge inte upp!! På´t igen och igen och igen!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.