Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 10004 visningar

Ont i vaderna

Fredrik
1972 • Stockholm
#1
4 januari 2012 - 23:28
Gilla
Får så ont i vaderna efter jag sprungit sträckor över 10 km nästan oavsett vilken fart jag väljer (för mig innebär det nu mellan ca 5.10 - 5.40 tempo) jag vet om detta och slarvar därför aldrig med stretchen (tycker jag) Är helt OK i övrigt. Sprang 21 km i Söndags och var hur fräsch som helst dagen efter -utom just vaderna (?) Frågan är vad det kan bero på, vad göra åt det? Skan man lyssna på kroppen och inte ge sig iväg ut förrän smärtan släppt eller vågar man köra på trots att det gör ont? Är det bara ren och "nyttig" träningsvärk...?
< < < 1 2 > > >
Mattias
1974 • Borås
#2
5 januari 2012 kl 06:59
Gilla
Tåhävningar, tåhävningar, tåhävningar! ;)

Du behöver stärka upp vadmuskulaturen, kör tåhävningar varje dag, och gärna med viktmotstånd en eller två gånger i veckan, gör gott för både spänstighet, uthållighet och styrka.
1969 • Upplands-Väsby
#3
5 januari 2012 kl 07:29
Gilla
Har samma problem, men fick tips om att prova kalcium tabletter.
Köpte en burk kalcium/magnesium på hälsokost (grön burk), funkar faktist bra. Tack för tipset Mattias, ska genast börja köra tåhävningar.
hernwall
1966 • handen
#4
5 januari 2012 kl 08:33
Gilla
Tåhävningar. Stretch. Balansövningar på platta/"boll" är också bra. (jag har haft samma problem, som emellanåt återkommer).
Massage gör ju gott för stunden.
Medicinsk laser har också hjälpt mig; mjukar upp rejält och har fungerat redan från första gången.
1970 • Fagersta
#5
5 januari 2012 kl 08:53
Gilla
Jag upprepar: Tåhävningar, tåhävnignar, tåhävningar!
Även jag har haft problem med vaderna. Efter att ha börjat med just tåhävnignar blev det bättre. Jag körde även en annan variant där jag stod på ett ben, höll det andra benet bakom mig(om jag står på höger ben så håller jag i vänster ben med vänster hand så det går upp mot rumpan) och sedan sänker mig ner/niger.
Jag brukar göra tjugo tåhävningar på varje fot och tjugo 'nigningar' på varje fot.
Detta har gjort susen för mig!
Mathias Berggren
1972 • Vallentuna
#6
5 januari 2012 kl 12:45
Gilla
Tror också att du behöver titta till din teknik samt allmänt stärka, ben och bålpartiet av kroppen. Har löpt sönder mina vader och hälsenor med dålig balans och inaktivt bålparti/höft. Kör fortfarande rehab men med den nya teknik som jag övar på känner jag inget i vaderna. Boka in en löptekniktkurs i vår är mitt tips.
1970 • Lerum
#7
5 januari 2012 kl 12:48
Gilla
Slår ett slag för tåhävningar och mkt stretch

Jag har dessutom lagt til kompressionsstrumpor vilket funkar för mig som extra hjälp och återhämtning.

För mig är största problemet stelhet (självdiagnos)
Henrik Flod
1971 • Bålsta
#8
5 januari 2012 kl 16:03
Gilla
Jag har haft besvär med mina vader också. Jag vilade 2--5 dagar mellan passen och tyckte att jag kände mig hyfsat bra vid starten på varje pass men smärtan ökade mod slutet av passen och blev på sikt barra värre för varje gång.

Jag tror på vila en dryg vecka eller två innan du kör igång med lätta pass i kombi med styrketräning för vaderna. Ta vilan nu annars tror jag att du kommer att åka på den senare dessvärre. Men vad vet jag?.

Befinner mig själv i ett läge efter vilan med lätta kom-igång-pass på 6km.
Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#9
5 januari 2012 kl 16:25
Gilla
Det är ju inte så många pass i kalendern innan december och då har du börjat köra oftare o längre pass. Tror det kan vara läge att vänja kroppen långsamt.
Roger Sigrén
1961 • Karlstad
#10
5 januari 2012 kl 16:59
Gilla
Har haft samma problem själv efter att jag började träna igne i juli. Fick rådet att köra tåhävningar av en sjukgymnast och efter att ha kört det varje dag under hösten har mina problem avtagit. började med att köra 2*35 2 gånger per dag och har edan ökat till 100 st 2 gånge per dag, lämplig övning när man borstar tänderna. ha räven lagt in någr pass excenstriska i veckan med med vikt.
Fredrik
1972 • Stockholm
#11
5 januari 2012 kl 22:37
Gilla
Stort Tack för alla tips!!

Jag var lite orolig att jag skulle få en massa svar som att ”något man får aceptera”men receptet som jag inte kört fullt ut är tåhävningar. Kommer defenitivt köra det kontinuerligt betydligt mer än tidigare i kombination med vikt motstånd också.

Min självdiagons efter detta är att min vader är ”för svaga”, jag springer mer på framsidan av foten och är 200 cm lång och väger 96 kg så vaderna får nog arbeta en del.

Tåhävningar heter medicinen, och det känns skönt att se att det finns flera som känt av det men också blivit av med det.. ...om än mer eller mindre kanske..?

Tack igen,
Fredrik

P.S kan tillägga att jag är lite ny här och har inte riktigt greppat processen med att enkelt föra över passen från Garmin till loggen, utan jag har lagt in manuellt vart efter och inte hunnit lagt in alla pass. Lär nog återkomma med en tråd om detta också..:-)

1980 • Stockholm
#12
5 januari 2012 kl 23:33
Gilla
För min del blev det bättre av bodypump, dvs träna allmänstyrka i ben och bål. Jag hade och fortfarande har svaga höfter men det blir bättre.

Så jag tror personligen inte att hela receptet består av tåhävningar, även allmänstyrka i ben och bål samt teknikträning skulle jag tippa.

Att springa på tå kan vara skadligt för vaderna om du tvingar dig själv att landa på tå. Att landa på tå skall inte vara ett mål utan en konsekvens av en teknik.

PS: Att massera vaderna kontinuerligt gör återhämtningen mycket snabbare men kan göra ont som bara den...

Lycka till
1971 • Halmstad/Göteborg
#13
6 januari 2012 kl 00:01
Gilla
Jag tackar också för de många tipsen om tåhävningar. Jag kanske är lite för svag i vaderna och det känns som jag använder vaderna för lite när jag springer, har för dåligt frånskjut. Men när jag har börjat köra mer intervaller i förhållandevis hög fart får jag lite problem/öm/stel i vaderna, i fästet ner mot hälen. Jag har väldigt svårt att hitta en stretchövning som tar på djupet men ibland står jag och "gungar" på tårna och då känns det som jag tänjer på rätt ställe, men jag vet inte om det är bra eller dåligt.

Det här med tåhåvningar har jag hört tidigare, men aldrig riktigt varit duktig på att få igång rutinen med tåhävningar varje dag, men med dessa tips låter det som att tåhävningar kanske kan hjälpa även mig. Vad tror ni?
1970 • Lerum
#14
6 januari 2012 kl 00:15
Gilla
Jag hänger på Hampus råd om massage.
Det är lite lurigt att göra på sig själv till en början men övning ger färdighet 'känn' dig fram. Vaderna gör ont som attan att få masserade, jag har fått hjälp av en massör som kör lite extra på vaderna efter rygg och nacke fått sitt
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#15
6 januari 2012 kl 12:44
Gilla
Prova fokusera på att ha i foten kortare tid i marken, dvs att inte ha ett aktivt frånskjut utan försök lyft foten så fort som möjligt från marken. Jag misstänker att du överbelastar dina vader pga ett för aktivt frånskjut.

Du tränar ju även vaderna genom löpning men du kankse helt enkelt ska dra ner lite på mängden tills vaderna är lite bra tränade som resten av dig.

Har förövrigt slutat helt med stretch eftersom jag inte lyckats hitta några bevis för att det hjälper. Mår lika bra nu som när jag stretchade, antar att det är individuellt.
1970 • Lerum
#16
6 januari 2012 kl 14:00
Gilla
Stretch är jättestor skillnad för mig.
Likaså tycker jag att återhämtningen till dagen efter är stor skillnad med och utan kompressionsstrumpor.
Mattias Prytz
1972 • Trollhättan
#17
6 januari 2012 kl 15:49
Gilla
Finns en bra artikel här i artikelhistoriken på jogg, avhandlar ämnet "gubbvad" . Den ger lite bra info och tips
Conny Andersson
1962 • svanskog
#18
6 januari 2012 kl 18:02
Gilla
HEJ!Jag har nyfiket läst detta forum,eftersom jag själv sitter med en värkande vad.Jag började själv med löpning för några år sen.Och jag har aldrig haft ont i några vader,o då har jag ändå sprungit varannan dag.Mellan 10-15km,o en dag i veckan intervaller.Det som hände mig!! var i höstas i nov Då jag fick ett infall att börja träna med tåhävning för att stärka vad o vrist 2 x 25 2 dagar i veck. Efter 2 v när jag var ute på ett träningspass o joggade SMALL det bara till i vaden.Efter detta har jag bara kunnat jogga lätta 4,50 pass ett par gånger i veckan. Ändå har jag känning i vaden sista 2km.Tåhäv har jag inte vågat att göra nåt mer
Fråga är VAD GJORDE JAG FÖR FEL????
Henrik Flod
1971 • Bålsta
#19
7 januari 2012 kl 00:40
Gilla
Tack för tipset med att kombinera tåhävningar med tandborstningen. Helt galet genialt.
Conny du kanske inte direkt gjorde något fel mer än att det blev lite för hög belastning på vaderna. Man vet ju inte alltid var gränsen bör dras. För min del small det inte till utan smärtan kommer smygande. Jag märkte att jag gick över gränsen de sista kilometerna men dum nog sprang jag på ändå. Det som hände var att smärtan kom tidigare och tidigare för varje pass. Det återstod då bara vila ut skadan.
Conny Andersson
1962 • svanskog
#20
7 januari 2012 kl 15:02
Gilla
Ja man kanske blir lite för Ambitös!!Jag har inte sprungir nu på en vecka,och kommer nog ta en vecka till. men det du beskriver Henrik låter väldigt likt.Fast jag tycker det går bättre i början ,Sen börjar det att kännas som kramp mitt i vaden,För att avslutningsvis bli ren smärta!! Med voltaren och 2Dagar vila kan jag i alla fall gå i en trappa.fast det ömmar ju.
Det känns lite frusterande om man ska fortsätta träna tåhävning ,för att fortsätta att stärka vader Eller om man ska rehabträna
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.