Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 13998 visningar

Ont i vaderna

Veronica Stensson
1979 • Västerås
#1
31 mars 2012 - 21:52
Gilla
Jag har börjat ha ont och bli spänd i vaderna när jag tränar. Det började före jul då jag började springa på gatorna och hårdare underlag. Fick gå flera gånger för att jag hade så ont. Lade av för vintern pga av ont och fökylning. Försökte börja springa igen här för ett tag sedan. Men jag får fortfarande ont. Får stretcha var femte meter känns det som . Blir i och för sig bättre med stretching men det kommer tillbaka efter en stund.
Vad skall jag göra vad beror det på?
Johnny Hendeby
1978 • Falköping
#2
31 mars 2012 kl 22:33
Gilla
Var i/på vaderna gör det ont?

Finns några trådar om detta i forumet under "skador rehab"
Jag har själv fått problem med vaderna så vet hur tråkigt det är..

Förklara mer ingående så tror jag du får mkt hjälp
Johan Norberg
1986 • Borås
#3
1 april 2012 kl 00:23
Gilla
Vad springer du på för underlag? Jag hade liknande prolem när jag sprang på asfalt. Springer nu nästan bara på skogs- och grusvägar och känner ingen smärta längre.
Veronica Stensson
1979 • Västerås
#4
1 april 2012 kl 14:48
Gilla
Jag sprang på elljusspår förut men i vinter så blev det mer asfalt för att slippa mörka skogar. I början fungerade det bra men sen blev det bara tvärnit. Jag får ont och blir spänd i hela vadmuskeln. Stretchar var femte meter käns det som och det lättar men kommer tillbaka snabbt igen. Jag får väll gå över på mjukare underlag igen få se om det hjälper.
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#5
1 april 2012 kl 15:02
Gilla
Styrketränar du vaderna något? Har hört att tåhävningar är bra. Så finns det kompressionsstrumpor att köpa som ökar blodgenomströmningen i vaden
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#6
1 april 2012 kl 15:12
Gilla
Jenny hur kan kompressionsstrumpor ÖKA blodgenomströmningen?
Veronica ,när du stretchar,stretchar du även den korta vadmuskeln? Dvs soleus ,gör man med benet böjt...Jag hade också problen tidigare,men bara lite...och det försvann när jag började sitta på huk med hälarna kvar i golvet...
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#7
1 april 2012 kl 15:25
Gilla
Nej det var nog fel uttryckt men jag menar att återcirkulationen mot hjärtat blir bättre. Snabbare cirkulation.. Det ökar ju vadmuskelpumpens arbete så flödeshastigheten av blodet blir snabbare...
Veronica Stensson
1979 • Västerås
#8
2 april 2012 kl 13:51
Gilla
Jag brukar stretcha korta sittandes på huk efter jag sprungit men inte under träningspasset. Träna vaderna gjorde jag under hösten då jag fick två stukningar. Det hjälpte väldigt bra för nu känner jag inte av stukningarna alls. Kanske jag skulle ta upp det som rutin att göra tåhävningar och kanske även balansplatta som jag gjorde då.
Har ett par hmm vad heter det nu stödstrumpor som jag köpte när jag var gravid. Är det som kompresionsstrumpor eller fungerar de på något annat sätt?
1986 • Hjo
#9
2 april 2012 kl 15:12
Gilla
Jag har själv stora problem med vaderna och kan inte springa utan kompression strumpor. Jag tror att de strumporna du använde under graviditeten är "starkare" kompression i och inte helt lämpade för löpning. Jag har köpt mina på löplabbet och är supernöjd med mina. Har absolut inga vetenskapliga belägg för min teori men jag har för mig att jag läst om olika kompressions grader någonstans. Hör i butiken du köpte dina strumpor om det fungerar att springa i. Lycka till!
Veronica Stensson
1979 • Västerås
#10
2 april 2012 kl 15:25
Gilla
Tack för tipsen. Nu skall jag bara bli bra från min dagisförkylning så skall jag ut och prova kompressionsstrumpor. Känns som om min löpkarriär inte är över riktigt än. :)
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#11
2 april 2012 kl 23:40
Gilla
Det där med spända vader känner jag igen och har du otur kan det bli hälseneinflamation av det. Så blev det för mig. Så fort jag känner att jag börjar få problem så brukar jag köra tåhävningar varje dag, två ggr om dagen tills problemen med vaderna är borta. Brukar även rulla vaderna fram och tillbaka på en brödkavel. Man sitter mer på golvet och rullar vaden från hälens början och ända upp mot knävecket. Då får du hård massage på vaden som kan göra att vaden mjuknar upp. Det funkade för mig.
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#12
2 april 2012 kl 23:43
Gilla
Strunta i att träna med kompressionsstrumpor. Man skämmer bort vaderna o sen tål de ingenting längre. Har klarat mig bättre från stela vader sedan jag slutade använda kompressionsstrumpor.
Fredrik
1972 • Stockholm
#13
2 april 2012 kl 23:57
Gilla
Säger som många har sagt till mig, både här och bland dom jag tränar med, tåhävningar, tåhävningar, tåhävningar.....

Kika på http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=22724

Det har funerat för mig i kombination med grundlig stretch efter varje pass. Gärna lugna återhämtningspass dagen efter långpass. Aldrig intervall träning utan ordentlig uppvärmning.

Kan fortfarade känna av vaderna ibland på långpassen men det går över efter ett tag. Vill inte heller vara negativ mot strumpor som många säger, funkar det så funkar det men jag skulle säga trääna bort det och tåhävningar kan du göra på många sätt och aldrig för lite av...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.