Löpning Träning 20 inlägg 9551 visningar

Börja friidrott? 20 år

j-a
1992 • Sverige
#1
30 juni 2012 - 18:03
Gilla
Hejsan!

Jag är intresserad av att börja med friidrott. Jag är 20 år och har hållit på två gånger tidigare, dock bara under korta perioder när jag var 9 och när jag var 18.

Friidrott har tillsammans med fotboll alltid varit favoritidrotten.
I vintras slutade jag med fotbollen och tycker väl inte riktigt att jag är färdig med "seriöst" idrottsutövande, att gå till gymmet eller slita i löpspåret utan något att sikta mot (utom en god hälsa) blir lite tråkigt i längden.

Då har jag några frågor.

1. Jag vill springa, och det är 100m, 400m eller 800m som lockar. Är det "omöjligt" för en 20åring att komma ner på bra tider?

2. Jag har en fotbollsspelares kropp med lite breda höfter och lår och är hjulbent. Är det något problem om jag vill springa ovan nämnda distanser?

3. Vilken distans passar en fd fotbollsspelare bäst? (om det spelar någon roll så spelade jag 8 år som anfallare och 1 år som ytterback, hoppade in då och då som ytter/innermittfältare).

4. Är jag för gammal för att ens börja?

Om jag inte är för gammal så tänker jag nog börja. Men inte än, jag har redan bestämt mig för att träna och hålla igång under sommaren och efter ett lite längre träningsuppehåll har jag nyligen börjat lite lätt med 3km-rundor.
Jag vill i så fall börja till hösten, men undrar då vad jag kan göra för egen träning för att bli så bra som möjligt på den distans som passar bäst?

En lätt kropp förstår jag är lättare att förflytta, och därför är jag beredd att ändra min kost och på det som behövs. Sist jag friidrottade sa min tränare att jag var lite kantig, eftersom vi fotbollsspelare blir det, så jag är beredd att ändra på allt som behövs för att bli så bra som möjligt.

Ha en fortsatt trevlig dag :)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
30 juni 2012 kl 18:29
Gilla
1. Nej det är nog möjligt att bli bra ändå, kanske främst på 800 m, men talangen bestämmer distansen.

2. Vet ej. Men med mycket löpträning kan nog tekniken förbättras till vald distans..

3. 800 m låter nog rimligast av de du nämnde eftersom en fotbollspelare får hyfsad grundkondition till nytta för medel- och långdistans. Men det finns säkert både sprintertyper (centrar ?) och långdistansare (mittfältare ?) i fotbollslag.

4. Nej inte för gammal. Ibland har man viss nytta av att ha idrottat lite annat tidigare.

För 800m krävs lätt distansträning, löpskolning + diverse olika hårdare fartpass i första hand, t ex 200 m-intervaller och mjölksyreträning i 400 m-upprepningslopp med lång vila etc. Sådant bedrivs nog allra bäst i en friidrottsklubb.
1979 • Mariefred
#3
30 juni 2012 kl 18:39
Gilla
Nej du är inte för gammal. Det är aldrig för sent att börja med något. Speciellt inte som 20-åring som redan har en grundkondition från annan sport.

Som fotbollsspelare borde distanser som 100 - 800 meter passa perfekt. Det handlar ju om explosiv styrka - att förflytta sig en kort sträcka snabbt. Testa vilken distans som känns roligast och kör på den :)

Tror inte fysiken hos en fotbollspelare är några problem. Tittar du på sprinters så är de inte direkt pinnsmala, snarare muskulösa.

Lycka till!
David Roth
1973 • Vellinge
#4
30 juni 2012 kl 19:27 Redigerad 30 juni 2012 kl 19:37
Gilla
Låt mig småle
nej,nej pröva dig fram och absolut inte.
Själv är jag 38 år och var tyngdlyftare samt brottare vid yngre år. Började löpträna för exakt ett år sedan om två veckor. Då sprang jag 3 km på ca 20 -21 min och i dag sprang jag mitt första 30 km pass (ligger i träning för min första mara) så bara ge gärnet Josefine.

btw Idiot till tränare att bara säga något sådant. Har själv varit med om samma sak. Min fotbolstränare la snyggt fram och undrade om jag inte skulle pröva brottning i stället till en 12 åring? Idiot
Anders Grahl
1987 • Mölnlycke
#5
30 juni 2012 kl 19:58
Gilla
Jag var i din situation när jag fyllde 23, idag är jag 25 och tävlar på en hel del friidrotts-/löptävlingar på sträckorna 3000m-marathon

Är tacksam för att jag började satsa på löpningen. Det har visat sig att jag hade betydligt bättre förutsättningar här än vad jag hade i fotbollen.
j-a
1992 • Sverige
#6
30 juni 2012 kl 23:35
Gilla
Oj, tack för era svar. Det gjorde min dag! Så glad jag blir och taggad som hejsan.

Bo Engwall: Mjölksyreträning, vad innebär det? Och hur skulle en 200 eller 400m-intervall kunna se ut? Är det maxa 200m och sen gå(jogga?) 200m som gäller?
Den enda intervallträningen jag har kört är i elljusspåret, springa 2 stolpar, gå en och det är ca 10-20m mellan varje stolpe.

Anders Grahl: Kul!! Du höll alltså också på med fotboll innan?
Hur fick du för dig att börja med löpning? Hur stora tävlingar har du gjort, tex "bara" lokala tävlingar eller SM?

Men tack hörrni :) Skönt att man inte är för gammal.
Hoppas att det inte kommer vara några större problem, som Andreas N sa så har jag grundkonditionen och jag har även explosiviteten.

Och "talangen bestämmer distansen", så är det väl absolut! Under skoltiden var det dessa distanser jag gjorde bäst ifrån mig på, så jag hoppas att lite sitter kvar.

Tack igen. Som sagt, era svar gjorde mig otroligt glad :)
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#7
1 juli 2012 kl 00:33
Gilla
Nä, för gammal behöver du inte vara. Men möjligtvis att det är lättare att bli bra på längre distanser än korta om man börjar sent och då egentligen ännu längre än 800, men det beror ju också på vad du har enklast för. Sen är det väldigt stor skillnad på en 100m- och en 800m-löpare...

Kan ju tillägga att Erik Sjöqvist som är(?)/var en duktig löpare på 3000m och uppåt med bl.a. flera sm-guld, inte började löpträna förrän i 25-årsåldern efter att mest ha hållit på med fotboll tidigare.

Många av dom duktigaste svenska långdistanstjejerna har ju också börjat med löpning sent men då är det ju längre distanser som gällt och ingen fotbollsbakgrund (t.ex. Midde Hamrin var väl runt 20 och Evy Palm var nästan 40 och det finns fler...)

Om det finns några som börjat sent och blivit bra på kortare distanser vet jag dock inte(???).
j-a
1992 • Sverige
#8
1 juli 2012 kl 00:55
Gilla
Nån ska bli den första att börja sent och bli bra på korta distanser ;)

Nä, men det är det jag är "rädd" för, att det ska vara för sent att bli bra.
Men så är det de kortare distanserna jag alltid varit bäst på.
Anders Grahl
1987 • Mölnlycke
#9
1 juli 2012 kl 10:51
Gilla
Ja jag spelade i lägre divisioner (4-6) och var aldrig ngn begåvning. Löpte en halvmara och en mara när jag spelade fotboll och fick rätt hyfsade tider. Inspirerad av en vän satsade jag på att följa ett träningsprogram och efter ett halvår gick jag med i en löpklubb. Jag springer de lopp som känns roliga: bland annat Stockholm Marathon, GBG-varvet, Lidingöloppet och i våras sprang jag inomhus-SM på 3000m.

Realistiska kortsiktiga och långsiktiga mål, tror jag är nyckeln till att lyckas. Vad vill du med löpningen denna veckan? Denna månaden? Denna säsongen? Nästa säsong? Osv.
j-a
1992 • Sverige
#10
1 juli 2012 kl 12:30
Gilla
Anders Grahl: Åh vad roligt! Att inspireras sådär och sen köra på. Gött!

Du har nog väldigt rätt när det gäller målen
Vet vad jag vill, men får sätta fler delmål än de jag har på vägen :)
1980 • Kristinehamn
#11
1 juli 2012 kl 13:02
Gilla
Hej Josefine,

för sent är det absolut inte, kör på bara! Det finns som sagt många exempel på elitlöpare som har börjat på "äldre dagar".

När det gäller val av distans är det ganska stor skillnad på träningsupplägg om man vill bli kortsprinter, långsprinter eller medeldistansare. Man behöver naturligtvis inte specialisera sig utan hålla på med alla distanser om man tycker att det är roligt. Men ska man bli så bra som möjligt på tex 100m krävs det mycket explosivitets- och styrketräning medan medeldistansare bör jobba mer med mjölksyrauthållighet mm.

Oavsett vad du väljer (senare) så är min erfarenhet som gammal sprinter att fotbollsspelare och andra lagidrottare som ofta är bra genomtränade men inte har tränat friidrott i så stor utsträckning, har stor nytta av teknikträning så som olika löpskolningsövningar och sprintteknik (det är faktiskt inte så lätt som det ser ut att springa som en sprinter). Det går att träna detta på egen hand, men är både roligare och ger mer att gå med i en friidrottsklubb där du kan få tips och råd.

Det finns hur många tips som helst att ge om detta, men huvudbudskapet från mig är väl bara att börja och ha kul, så får du välja distanser och mål lite senare! :)

Lycka till!
j-a
1992 • Sverige
#12
1 juli 2012 kl 13:37
Gilla
Klas Andersson: Tackar. Bra information :)

Nej det syns t.o.m att det inte är samma teknik i löpningen hos en sprinter och fotbollsspelare. Rätta mig gärna, kan blanda ihop det nu, men visst har en sprinter (löpare öht?) hög tyngdpunkt, medan en fotbollsspelare har tyngdpunkten lågt för att ha bättre balans och kontroll på bollen?

Det märkte jag t.o.m när jag senast friidrottade, och då var det längdhopp som var min gren. Att springa som på en fotbollsplan funkade inte alls, så gav mig ut på egen hand för att springa bättre i ansatsen.

Självklart ger det mer att träna med andra och där det finns kunniga personer. Men jag vet ännu inte hur hösten blir, osäkert om jag är kvar i denna stad och därför känner jag inte att jag vill börja i en klubb nu, utan träna på egen hand så gott det går.
1980 • Kristinehamn
#13
1 juli 2012 kl 15:04
Gilla
Jo precis, medan man i fotboll och andra lagsporter måste anpassa sin löpteknik till att kunna göra snabba riktningändringar, ha kontroll på sitt redskap och ta emot en tackling utan att flyga världens väg, behöver man ju "bara" maximera hastigheten vid sprintlöpning (och blanda in en del sprintuthållighet/mjölksyratålighet vid längre sprintsträckor). Det ger naturligtvis en annan löpteknik som faktiskt inte är så enkel som man kan tro, särskilt inte om man är van att springa på ett annat sätt.

För att bli en duktig sprinter behövs massor av träning, men det går att göra ganska stora steg i början genom att få ett mer spritbetonat löpsteg. Olika "hopp- och studsövningar" är ett bra sätt att få rätt spänst och komma upp i löpningen. För att maximera hastighet och behålla rätt teknik krävs naturligtvis mängder av löpträning tillsammans med rätt sorts styrketräning, men det blir svårt att gå in på här :)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#14
1 juli 2012 kl 15:57
Gilla
Re Josefin

Jag har aldrig tränat seriöst för enbart medeldistans men 200 m-intervaller är rätt bekväma och kan göras rätt ofta, någon gång i veckan. 2 serier med 5-10 upprepningar nära maxfart (1-2 sek ifrån max) men avslappnat är bra + några kilometer upp och nedvärmning. De sliter inte eftersom mycket lite mjölksyra uppkommer men är bra koodinationsträning.

400 m upprepningslopp är mycket jobbigare. 5 st ganska nära max med 5-10 minuter vila för att lära tåla mjölksyra. Den träningen ska man främst göras direkt före tävlingsperioden i några veckor. Den är formgivande men inget man håller på med någon längre tid. Under tävlingsperioden ger loppen mjölksyreträning.
j-a
1992 • Sverige
#15
1 juli 2012 kl 16:26
Gilla
Klas Andersson: "Massor av träning", sitter här och njuter av tanken. Tack för ditt svar iaf! Det låter som att träningen är riktigt underbar :) Mycket och hård träning är det bästa som finns.

Bo Engwall: Kanon! Även det låter som riktigt goa träningspass
1983 • Göteborg
#16
2 juli 2012 kl 14:58
Gilla
Josefine:

Här är ytterligare ett exempel på en kille som blev jäkligt snabb trots att han började hyfsat sent.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jimisola_Laursen

Lycka till med satsningen och håll oss uppdaterade!
j-a
1992 • Sverige
#17
2 juli 2012 kl 15:37
Gilla
Jonas Franzén: Å tack!
Vilken inspiration att läsa det där :)
1971 • Nykvarn
#18
2 juli 2012 kl 15:48
Gilla
Anders Grahl är sådär klädsamt blygsam och "glömde" nämna att han inte bara deltar i de loppen utan att han kom 27:a i år på Stockholm marathon med tiden 2:38:29 :)

Jag tror inte heller du är för gammal Josefine, kör på bara, variera träningen och siktar du på medeldistans eller för delen kortare så tror jag också att den träningen bäst bedrivs i en friidrottsklubb. Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#19
2 juli 2012 kl 19:11
Gilla
20 år och för gammal? Sa du Prima Ballerina? Inte det? Då går det säkert bra. Men stick nu inte ut och börja träna jättemycket med en gång, även unga löpare kan få träningsskador, det har jag sett.
Du ska absolut bli med i någon klubb. I metropolen Lidköping finns väl inte så mycket att välja på, du kan ha tur eller otur med ledare/tränare men träningskompisar är också bra att ha. Träningen ska kännas bra (vilket inte betyder bekväm), du får känna dig för. Lycka till!
j-a
1992 • Sverige
#20
2 juli 2012 kl 22:21
Gilla
Oj oj! Inte illa, grattis Anders Grahl!

Oldboy: Onej då, ska allt börja träna lugnt, absolut. Och klubb har jag tänkt att gå med i, i och med att jag inte har tekniken eller nåt, så är det nästan ett måste. Och som jag skrev i första inlägget, jag är inte färdig med "seriöst" idrottsutövande. Sen är det ju inte det att bara för man är med i en klubb blir väl det inte det automatiskt "seriöst", men jag tycker att det känns bättre än att bara träna själv.
Men tack :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.