Löpning Avancerad träning 38 inlägg 9007 visningar

Är GPS klockan en belastning?

1962 • Torslanda
#1
1 september 2012 - 08:47
Gilla
Jag har i princip alltid sprungit med GPS klocka. Ansett att den är en nödvändighet för att hålla tempo inte rusa iväg i för fort tempo med mera. Se detaljer från träningspass och tävlingar.
Min flickvän har endast sin numer på intervallpass och telefonen med funbeats app. Hon anser sig bli stressad av att hela tiden titta på fart.
Igår så skulle jag köra en snabbdistans. Tycker klockan är nödvändig då för att hålla en hög och rätt fart. Nu var klockan urladdad efter en resa och var tvungen att använda mobilen istället. Satte den på underarmen för att kunna kolla farten, men den hoppade så att det var omöjligt. Efter 800 m så lät jag den gå i sleepmode och endast lyssna på km tider. Första km där jag försökte följa klockan och det var nedför, så hade jagden sämsta km tiden. Resten gick på känsla . Bra tryck i benen rätt ansträngningsnivå . Blev förvånad på varje km rapport hur fort det gick. Slutade med pers på milen med över en minut. Tycker oxå att min ansträngning inte var max.
Börjar fundera på om jag är en slav under klockan och presterar bättre utan denna konstanta uppdatering av farten?
Hur kör Ni? Har Ni testat med och utan och sett skillnad?
Kanske jag bara hade en grym dag, men kanske klockan stressar. Jag har varit stressad innan att jag inte får upp farten på just denna typ av pass. Intervaller har varit snabba men runt milen så...
< < < 1 2 > > >
1954 • Falun
#2
1 september 2012 kl 09:13
Gilla
Inget nytt under solen. Att det ibland kan vara bra att springa utan klocka är ju känt långt innan GPS-tiden. Var ju många redan på tidtagarurens tid som ofta sprang samma runda och hade en massa mellantider som man jämförde sig med. Och utnyttjar man det inte på rätt sätt kan det ju bli en stressande belastning.

Nästa steg för dig är väl att skippa mobilen. Och steget därefter, att helt köra utan klocka.
1963 • Linköping
#3
1 september 2012 kl 09:53
Gilla
Jag varierar med att "vara slav" under GPS-klockan och att aldrig titta på den under passet utan bara titta på det efteråt för skojs skull.

Jag har mycket svårt för att bedöma hur fort jag springer så om detta är viktigt så är klockan ett mycket bra stöd, både för intervaller och vid långpass. Kör oftast med virtuella partnern om det är en viss snittfart på ett pass som jag är ute efter.

Använder foot pod för att få bättre fartdata om GPS:en flaxar och tittar även på stegfrekvensen ibland. Rent allmänt föredrar jag att växla mellan att inte kolla alls under passet till att kolla olika parametrar men sällan allt under samma pass. Ibland kör jag pass på känn med mål att ha ha hög stegfrekvens men kollar först efteråt och ser det då som ett slags test som jag ska klara.

Pulsbandet har jag lagt av med för tillfället, tycker att det krånglar mer än vad det ger. Speciellt så här års brukar jag ha problem med kontakten, det är möjligt att jag börjar använda det senare i höst/vinter. Är man i form tål man hög puls så hur värdet är spelar ingen större roll, det är bara kuriosa. Utan pulsband blir det mindre krångel och man får gå mer på känsla.
1962 • Torslanda
#4
1 september 2012 kl 09:56
Gilla
Tack Alberto.
Skall köra en halvmara nästa helg (Skräckla i Vänersborg) och skall köra utan klocka då. Hoppas på nytt pers då.
Beställde boken direkt... =)
Leif. Finns ju vissa fördelar att ha historiken men kanske skall vara helt wild n crazy och köra utan "hjälpmedel" någon gång. =)
1962 • Torslanda
#5
1 september 2012 kl 09:57
Gilla
Hans, Jo jag la bort pulsbandet pga att det strulade och man blev orolig för hjärtat istället för att vara ett hjälpmedel.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#6
1 september 2012 kl 10:19
Gilla
njae...jag känner mig naken utan klockan. Men den pressar mig inte, ut har den mer som utvärdering efteråt och jämföra det upplevda med faktiska prestationen. Eller om det känns särskilt bra en bit in i löpningen, kan jag kolla om jag har en chans att slå något personbästa =)
Magnus
Stockholm
#7
1 september 2012 kl 12:21
Gilla
Jag har i princip alltid GPS-klockan på mig vid träning, men låter oftast känslan styra tempot och använder mest GPS-funktionen vid intervaller för att få rätt längd på dem och att historiskt kunna se förbättringar över tiden (eller försämringar för den delen..)
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
1 september 2012 kl 16:27
Gilla
Det anses ju att "bio-feedback" kan hjälpa en, dvs att besked om farten skulle vara positivt. Själv använder jag den rätt mycket men jag försöker oftast gissa min fart innan jag tittar. Ser det som ett sätt att förbättra min fartkänsla. Tycker jag har hjälp av den när jag vill hålla t ex marafart under ett pass.
Men ibland försöker jag låta bli att titta alls och bara köra på känsla, tror det är bra att göra det också.
1991 • Kristianstad
#9
1 september 2012 kl 17:11
Gilla
Jag springer betydligt bättre med klocka. Hur kan man bli stressad av den? Det går ju så fort det går. Däremot blir jag motiverad om det går snabbt! Själv har jag tagit personbästa på 3000, 5000, 10000 och halvmarathon i år - Med klocka ;)

Förutom "tyngden" har klockan aldrig sinkat mig, däremot räddat mig flera gånger. Senast idag räddade den mig när vi drog i väg i 4:10-tempo, jag slog av på takten. Slutade med ett personbästa :)

Om man blir stressad av klockan eller känner sig som en "slav" är det kanske ingen idé med klockan, men en bättre lösning är väl att lära sig vara bekväm med den? Har sprungit med klocka i ett år, och har aldrig varit i närheten så motiverad att springa som när jag fick den. Upplever enbart klockan som positivt, och har helt fastnat för löpning - allt sedan jag fick min lilla 110a :)
1962 • Torslanda
#10
1 september 2012 kl 17:45
Gilla
Johannes: Precis mina argument när jag kört med klockan och när flickvännen slutade så tog jag det som en kvinnlig grej att de har svårt med prestationskravet.
Jag slänger ut en tanke här då jag blev förvånad över min fart utan klocka. Jag skall nog göra lite test. Tror att det är bra som Oldboy säger att kunna sin fart. Tycker själv att jag varit duktig på det. Intervaller 400/800/1000/1600 skiljer sällan mer än 5 sek på sämsta o bästa...
Karibou
1976 • Sundbyberg
#11
1 september 2012 kl 18:04 Redigerad 1 september 2012 kl 18:06
Gilla
Som "Oldboy" har jag nu kört under Augusti att "gissa-tiden-innan-du-kollar-farten".

När jag började träna med GPS-klockan tog det inte mycket tid innan det blev som ett slav till auto-lap och kolla på farten. När jag springe lopp har jag däremot bara tid/distans/fart (inte per lap, dock det pipper varje km - lite stressande när vid Midnattsloppet i Gbg hör man 10km-pip och ser att det är en bit kvar innan man kommer i mål!)

Idag testade jag FR910XT under långpasset (min FR210 skall bort på nåt sätt). Mycket finns på klockan, det kan tycker vad bra är att kunna ställa in farten för intervallerna. Annars brukar jag kolla klockan för att försäkra att det är rätt fart.
DOCK det var rätt jobbigt att få en "electro-choc" + pip-ljud + meddelande "Speed up" eller "Slow down" ganska regelbundet vid den snabba delen km18-24. Under en vanlig pass skulle jag ha sagt "OK, du fixade inte riktigt tiden, men det var såååå nära". Imorse var det mest "Nej, vad jobbigt att det pipper hela tiden" : att ligga på 4.21 var bra tycker jag men klockan var inställd för att vara mellan 4.15-4.20...

Så irritationsmoment definitivt. Nu är det första passet med denna klocka så jag känner inte riktigt hur den funkar, men jag tycker för all del att stress-moment kan finnas med GPS-klocka.
(skulle dock inte springa nåt lopp utan... Träning skulle jag kunna tänka mig testa det...). Man skall kunna utvecklas utan att klockan står i vägen. Har känslan att det går lite lite snabbare utan klockan dock :) (då har min son haft klockan med sig och mätt tiden istället för mig att ha den på armen...)
1965 • Kungsholmen
#12
1 september 2012 kl 18:26
Gilla
Jag har förr sprungit i många många år helt utan tidtagning. Jag pressade mig ändå men hade ingen målsättning att förbättra mig och springa lopp. Det fungerade bra för mig då.
Nu springer jag bara med klocka men känner ibland mig pressad av att allt loggas och tror jag skulle må bra av att inte veta tempot alltid.
1963 • Linköping
#13
1 september 2012 kl 18:52
Gilla
Angående pip/vibration om man springer utanför fartintervallet man planerat så har jag gjort så att jag satt intervallet med mycket god marginal för att slippa dessa pip. Det blir ju lätt annars att man startar lite för snabbt eller så orkar man inte riktigt mot slutet och det är onödigt att få en massa pip om man ändå i snitt ligger väldigt nära måltempot.

Även om jag vill springa i 4:20-tempo som exempel så kan jag sätta intervallet till 4:00 - 4:40 och sen kollar jag manuellt att jag hamnar kring 4:20 i snitt och justerar baserat på hur jag ligger till snarare än baserat på de störande varningarna.
1991 • Kristianstad
#14
2 september 2012 kl 23:30
Gilla
Robert: Ja, det ÄR nog bra att i alla fall tänka kritiskt. Jag förstår om den inte funkar för alla, men jag tror många upplever det väldigt positivt.

Angående farten har jag fått långt mer kontroll på den tack vare min klocka. Innan hade jag ingen aning över huvud taget. Igår sprang jag tre raka kilometer på 4:38, i princip utan att kolla på klockan. Det är jag lite stolt över :)
Espen Ringom
1975 • Oslo
#15
3 september 2012 kl 06:44
Gilla
ja, GPS klokken kan absolutt være en belastning! Selv løper jeg alltid med gps klokke men skipper ALLTID pulsbandet.

Når jeg løper distanspass hvor tempo ikke er viktig så setter jeg autolap på en distanse som jeg ikke har noe forhold til. foreks 2,34km. Jeg har aldri på fart på skjermen.

Mange bruker GPS i tävling eller trening til att "bremse" farten. De ser at de løper for fort. Etter hvert så lærer du deg å løpe på kroppen og du merker selv hva som er for fort eller ikke.

Under tävling så har jeg autolap på 1km eller jeg lapper manuelt på hvert 1km markering. Utover dette vil jeg ikke ha noen indikasjon på farten. Hvis jeg merker at en kilometer er for snabb så justerer jeg INTE ned farten. Jeg løper jo på kroppen. Jeg løper jo så fort jeg tror jeg kan. På samme måte, hvis GPS forteller meg at jeg ikke løper så fort som jeg ønsket - så justerer jeg ikke OPP farten. Da vil jeg jo antagligvis sprekke.

DEt er viktig å lære seg å løpe på kroppen.
Det er vikiig å lære seg å ikke bli styrt av klokken.

To av mine polare har solgt sin garmin klokke fordi de klarer ikke njuta löpepasset med klokke.
De måste kolla fart og distanse hele tiden
jakob gawlik
1974 • eslöv
#16
3 september 2012 kl 07:03
Gilla
Läste en krönika i någon tidning om teknikstress för ett tag sedan. Krönikören skrev om en halvtimmes förberedelser med iphone, pulsklocka, pannlampa, perfekt kabeldragning innanför tröjan och så vidare. Helt plötsligt var batterierna slut i pannlampan så han fick vända hallvägs.

Jag känner ofta samma sak. Och att sätta 910:an på att styra mina fartintervaller är som att be om att få passet förstört.

Det blir helt enkelt inte roligare med mer teknik, bara mer stressigt.
Sven Andersson
1966 • Kista
#17
3 september 2012 kl 08:56
Gilla
Här definieras minsann "sanningar"...

Här är min sanning: "if you can't HANDLE the truth, then don't ask for it".

1991 • Kristianstad
#18
3 september 2012 kl 10:33
Gilla
Jakob: Tar kanske en minut att ta på sig klockan, pulsbandet och en mp3-spelare.

Det låter som alla som är emot GPS-klocka här inte förstår hur man använder den. Vem låter uppriktigt sagt klockan styra passet? Förstår inte det. Förstår inte heller hur man kan skylla på klockan att man blir stressad. Det handlar ju enbart om hur man använder den.
1980 • Åby
#19
3 september 2012 kl 10:44
Gilla
För egen del tittar jag i stort sett bara på pulsen och jämför den med övriga känslan i kroppen, sen får tid och fart bli vad det blir, det är trots allt sekundärt.
1972 • Söderhamn
#20
3 september 2012 kl 10:44
Gilla
Johannes. Väldigt många låter klockan styra passet, jag är en av dem. Jag har väldigt svårt att låta bli att se på klockan när jag springer och då har jag också svårt att låta bli att öka om det har gått saktare eller bromsa om det går för fort. Jag ser inget som är speciellt svårt att förstå med det?

Att det kanske inte är helt sunt är väl en annan sak men svårt att förstå borde det inte vara för de flesta.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.