Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 14158 visningar

Smärta vid fotled/tärningsben

1963 • Örebro
#1
18 februari 2013 - 13:44
Gilla
Jag får akut, mycket kraftig smärta då och då vid tärningsbenet eller strax ovanför det vid fotleden.

Första gången var i torsdags när jag stod och väntade på ICA. Akut smärta som blev värre och värre som sedan försvann efter några minuter.

Kände inget mer och gav mig ut och sprang när jag kom hem. Efter några km högg det till i fotleden och gjorde våldsamt ont i ca 400 meter och sedan var smärtan borta. Efter ytterligare några km hände samma sak och sedan ytterligare en gång till precis i slutet av rundan, totalt 3 gånger på drygt 13 km.

Samma sak händer när jag inte springer, dvs plötslig och kraftig smärta som försvinner lika efter kort tid. Oftast hugger det bara till, ibland ger det sig efter 3-5 sekunder och ibland håller det i sig något längre men det har inte gjort ont i några 5 minuter som det gjorde första gången.

Smärtan kan komma när som helst, när jag sitter, ligger eller går. Ibland gör det ont när jag trycker, ibland inte. Jag kan göra tåhävningar och vinkla foten åt alla håll utan problem.

Har vilat från löpningen fredag-söndag men upplever inte att det har blivit bättre. Försökte få tag på en sjukgymnast som jag haft kontakt med tidigare men han var på sportlov hela veckan.

Finns det någon här som har en aning om vad som kan vara problemet och hur jag ska handskas med det?
1977 • Eskilstuna
#2
18 februari 2013 kl 14:14
Gilla
Låter lite som det jag hade härom vecka fast mitt onda kom och gick inte riktigt så plötsligt.
Vid tryck kände jag en viss ömhet där du beskriver det, men annars hade jag ont lite mer ner under foten vid belastning av foten om den var platt mot golvet (dvs tåstående eller hoppande kändes inte alls)

Vet inte var det var för fel på mig, men jag är nog inne på att det på något sätt var peroneus longus eller peroneus brevis som var boven i dramat. Gick iaf över på drygt en vecka.
I samband med mina problem läste jag dock något om ett ben som kunde hoppa ur läge typ.
1963 • Örebro
#3
18 februari 2013 kl 14:51
Gilla
Just att smärtan kommer och försvinner så plötsligt och utan att jag begriper varför gör mig lite orolig. Det känns, som du skriver, att ett ben hoppar ur läge eller att en nerv kommer i kläm. Uppfattar dock att smärtcentrum sitter lite högre upp på foten, snarare i ovankant av tärningsbenet (os cuboideum).

Om jag inte får några andra råd här under dagen tänkte jag testa att springa en sväng och se hur det går. Man kan ju alltid hoppas att det blir som för dig och försvinner på en vecka eller så.
1977 • Eskilstuna
#4
18 februari 2013 kl 16:54
Gilla
Här är lite av det jag hittade när jag funderade själv; http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=22818
Cuboid syndrome?
1977 • Eskilstuna
#5
18 februari 2013 kl 17:04
Gilla
Hittade den här youtube filmen nu: http://www.youtube.com/watch?v=huZIp1zRFdY

För min del var nog det där med en spänd sena som tryckte mot tärningsbenet en trolig orsak.
1963 • Örebro
#6
18 februari 2013 kl 20:21
Gilla
Oj, det var inte lätt. Har kollat på bilder och film och ett antal filmer till utan att bli så mycket klokare. Cuboidbenet skulle det mycket väl kunna vara men däremot verkar syndromet inte riktigt rätt eftersom jag i så fall har smärtan i överkant av benet. Eller också stämmer inte symptomen riktigt men orsaken är densamma.

Provade att springa idag och det gick helt utan problem... ända tills jag stod i duschen, då kom smärtan. Inte lika våldsamt som tidigare men nu hänger den i som molande värk mest hela tiden.

Tack för tipsen Henrik, nu hoppas jag att det ger sig under kvällen och håller sig borta.
1977 • Eskilstuna
#7
18 februari 2013 kl 20:40
Gilla
Hoppas du får ordning på det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.