Löpning Träning 18 inlägg 7901 visningar

Hur springer man snabbt och avslappnat?

1982 • Uppsala
#1
4 juli 2013 - 08:04
Gilla
Hej. Jag har svårt att behålla en avslappnad löpstil när tempot blir snabbt. Det känns som jag automatiskt går över till dålig teknik när tempot pressas under 3:30 ungefär. Jobbar mycket på att försöka behålla bra teknik och springa avslappnat på intervallpass, men tycker det är jättesvårt. Finns det några bra tips på hur man kan öva för att bli bättre på detta? Maratonlöpare springer ju i nära 3 tempo hela loppet igenom.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
4 juli 2013 kl 08:10
Gilla
Man bör under flera år bygga upp stor löpmängd och ha rikligt med fartlöpning som är lättare att genomföra med mycket mängd som bas.
Jag sprang som mest 20 km i maratävlingsfart ca 3.20 min/km på de längsta snabbdistanspassen som då kändes kontrollerade och avspända.

Numera med sämre mängdbas på senare år och visserligen lite "skadeärrig" efter snart 40 års löpträning känns fartlöpning avsevärt motigare och ofta kantig så att den nödvändiga fartlöpningen tyvärr inte blir genomförd som den borde.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#3
4 juli 2013 kl 09:02
Gilla
Jag klarar lättast av en avslappnad löpning på fint gräs barfota. Det svåra är att transportera den till utanför dock. Tänka på hållning och avslappnade axlar funkar bra. Avslutning av lopp eller hårda intervaller är utmärkta tillfällen för övning av snabbt och avslappnat.
1971 • Nykvarn
#4
4 juli 2013 kl 14:08 Redigerad 4 juli 2013 kl 14:09
1 Gilla
Det är såklart en vanesak och som Bo skriver så med mer löpmängd blir löpekonomin/löpstilen automatiskt bättre, man blir helt enkelt bra på något man gör mycket.

Ett tips är att springa medvetet. Istället för att kämpa, spänna dig och ta i så mycket du orkar så fokusera istället på en kroppsdel i taget. Är axlarna sänkta eller höjda och spända? Händerna avslappnade? Springer jag och grimaserar i onödan? Älgar jag fram istället för att behålla en hög stegfrekvens, stegfrekvensen sjunker ofta när tröttheten sätter in! Är jag ihopsjunken eller sträcker jag på mig?

På det här sättet förflyttas också fokuset bort från tröttheten ett tag. Jag avslutade en miltävling i maj genom att springa och fokusera på löptekniken på sista kilometern, jag sprang om flera löpare och gjorde den snabbaste kilometern på hela loppet :-)
1987 • Göteborg
#5
4 juli 2013 kl 15:09
Gilla
Som Bo skriver är det nog en vanesak, springer man mycket kan man springa avslappnat trots att det går fort.
Jag var skadad under ca tre månader i vintras och har haft ganska svårt att få tillbaka den avslappnade känslan du pratar om. Men jag har fått den ett par gånger, bland annat när jag hängde på ett snabbdistanspass men kontinuerlig stegring. Uppvärmning typ 3km, sen 2km i 4 tempo, 2 i 3;50, 2 i 3;40, 2 i 3;30.
Det kändes riktigt bra, snabbt och avslappnat. Kanske värt att prova iaf!
Pär M
1969 • Umeå
#6
4 juli 2013 kl 16:13
Gilla
@ Olle
om ts skulle köra dit pass skulle han ju få pb på 5km :-)
HR
1972 • Stockholm
#7
4 juli 2013 kl 21:33
Gilla
Micael H: ett litet tips är att börja med kortintervaller i "överfart" dvs snabbare än intervallerna och kanske till och med progressiva så att de avslutas snabbare.

Efter ett par sådana så tar du en "cool down" med lite lättare kort nerjogg och töj samt låta pulsen gå ner lite tills du känner dig redo igen. Kroppen har då ställt in sig på "racefart".

Sedan kör du dina "vanliga" intervaller som då kan komma att kännas såpass "behagliga" eller "uthärdliga" att de faktiskt går att springa avslappnat och med bra teknik och du kan då springa och känna efter att du inte spänner upp dig i kroppen eller springer obalanserat och att du inte "tar i mer än nödvändigt".

Utöver det så är det ju mer löpmängd och mer tempopass så att du lär dig hur kroppen känns och nöter in tekniken i fart naturligt - du blir ju så illa tvungen att springa "avslappnat" för att orka med de passen. Går de passen inte bra så har du för hög ambition i förhållande till din mängd och kanske fel teknik också.

Då får du sänka farten något på tempopassen och springa mer mängd utöver intervallerna.
PB
1987 • Stockholm
#8
4 juli 2013 kl 23:29
Gilla
jag tar och lånar tråden lite.

Det här kommer ju kännas lite dumt men hur springer man "bra" egentligen. Vad är god löpteknik?
HR
1972 • Stockholm
#9
4 juli 2013 kl 23:45
Gilla
PB

"Bra löpteknik" är när du springer dina pass med god löpekonomi och utan att dra på dig skador och krämpor pga felbelastning av muskulaturen under löpning. Detta gäller givetvis oavsett fart/tempo.

Vanliga felkällor är "klunsigt steg" i låg fart vilket gör att även långsamlöpning kan vara mycket påfrestade för kroppen när det skulle kunna vara skonsamt.

Annat vanligt fel är att landa med foten för mycket framför kroppen så att man "bromsar" sig själv lite i steget vid varje fotisättning och då tvingas kroppen utstå mer belastning och under längre tids markkontakt vid varje enskilt steg. Man liksom "gräver sig fram" i steget istället för att ha kort markkontakt och nättare löpsteg.

Andra fel är spänna upp axlarna, veva med armarna framåt, springa framåtlutad/ihopkrupen som en märla etc etc.

Löpekonomi får du när du får balans i löpningen och där du springer avslappnat utan de ovanstående (och andra) grundfel.

Då klarar du att springa väsentligt längre utan att få det slitage som felaktigt löpsteg eller teknik ger. Även om du klarar att kompensera så blir det ju onödigt slitigt att springa "fel". Det finns många duktiga killar och tjejer som springer fel men som är såpass kompensationsstarka att de ändå klarar att springa fort och fel. De skulle dock tjäna väldigt mycket på enklare korrigering av löpteknik för att kunna springa ytterligare lite fortare med samma ansträngning - bara genom att springa med god löpteknik istället för att spreta bort energi i löpningen.

Dessutom så minskar skaderisken väsentligt om man springer med god teknik och avslappnat. :)

1965 • Kungsholmen
#10
5 juli 2013 kl 08:16
1 Gilla
Lustigt det där med bra löpstil och hur man med tiden får ett öga för vad som är bra löpstil och vad som är fel. Jag promenerar dagligen med frugan längs Kungsholmens stränder och ser alla varianter på stilar.

Var och varannan minut säger vi (om andra löpare):
* Korta ner steget
* Håll kroppen stilla (pendla inte i sidled)
* Mer armrörelse
* Fram med bäckenet
* Sittande löpare
* För slängig stil
etc, etc.

Men då och då också
* vilket bra löpsteg
* naturlig löpare
* vilken spänst
och då kan det ibland vara folk som bara springer till bussen med flip-flop :-)

Sen får man se sig själv löpandes i tex en spegling i ett skyltfönster:
* Mer armrörelse
* Räta upp ryggen
* Stel överkropp.
* trött steg
:-)
1985 • Borås
#11
5 juli 2013 kl 08:42
Gilla
Ibland tror jag att man tänker för mycket på allt som hör löpning till - teknik, tempo, distans osv.

Testa att köra ett löppass utan klocka/mobil/musik och annat som kan distrahera ditt lugn, och bara fokusera på omgivningen. Förslagsvis på en trailrunda då! :)

Fungerar för mig!
1971 • Nykvarn
#12
5 juli 2013 kl 08:52
Gilla
Haha, precis Peter, skyltfönster är ett gissel, spegelbilden stämmer sällan överens med min egen bild av hur snyggt jag springer :-)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#13
5 juli 2013 kl 08:54
Gilla
"Lufsjoggare" som efter många års monotont lufsande vill börja tävla fort borde riskera få större problem med löptekniken och löpekonomin i hög fart än de som rätt tidigt börjat träna fartlöpning vare sig det är kort-,långintervallpass eller snabbdistans och tävling.

Bo Engwall
1955 • Uppsala
#14
5 juli 2013 kl 08:56
1 Gilla
Re Staffan och Peter

Jag kom tidigt på att "skugglöpning" i soligt väder ger en bättre (lagom förskönande) bild av löpstilen än skyltfönsterlöpning :-)
Andreas
1984 • Kävlinge
#15
5 juli 2013 kl 08:59
Gilla
Fråga dig själv vad du har på fötterna och framförallt varför. Har du uppbyggda skor tar de bort signalerna från fötterna till hjärnan eftersom fötterna inte kan ta upp information från underlaget (Proprioception - http://en.wikipedia.org/wiki/Proprioception).

När hjärnan inte kan ta emot signaler från fötterna så är det svårt att bibehålla rak linje.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#16
5 juli 2013 kl 09:06
Gilla
Man får göra som Bo skriver i inlägg nr 2.
1967 • Västra Frölunda
#17
5 juli 2013 kl 10:16
Gilla
Nu springer jag inte på din nivå men för mig är det så här:

Jag brukar använda mina långsamma pass till att fokusera på en eller två element av teknik åt gången. På ett långsammare pass är det lätt att hålla fokus på teknik. Det känns som att det förbättrar tekniken även på snabba pass efter hand.

Igår sprang jag en fartlek där min snabbaste kilometer låg på 4:25. Den kändes stabil och flytande, inte forcerad. Det tror jag aldrig hade funkat utan min teknikträning på de andra passen.
1965 • Täby
#18
5 juli 2013 kl 10:19
Gilla
Haha, Peter (#10). Klockrent! Tycker själv man har en fantastisk hållning och steg, reflekterar ofta över andra. Men när man ser sig själv så undrar man ibland vem det är, och var den där spänstiga och snärtiga tog vägen?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.