Löpning Träning 18 inlägg 7798 visningar

Springa vintertid

Jogger
1992 • Uppsala
#1
15 juli 2013 - 00:13
Gilla
Ja kanske är lite pessimistiskt lagd som redan nu funderar över vinterns "stundande" återkomst. Förra vintern spenderade jag i GBG, där det gick bra att springa för det mesta, snön låg sällan tjock trots att temperaturen djupdök emellanåt. Nästkommande vinter ser ut att spenderas i Oslo för min del i stället. Oslo, vad jag förstår, har ett klimat som inte skiljer sig så otroligt från typ det i Mälardalen=ganska mycket snö, ganska kallt. Ni som springer/sprungit i Oslo, vad har ni för erfarenheter kring allt som har med ämnet att göra? Är det ens en idé att springa i Oslo vintertid?

Mvh Jogger
PB
1987 • Stockholm
#2
15 juli 2013 kl 00:41
Gilla
jag har ingen erfarenhet av att springa i oslo vintertid men det går normalt alldeles utmärkt att springa på snö och is om du kör med broddar, icebugs (skor) eller kör spikar i dina vanliga löparskor (finns mängder av trådar). Du kan springa på som vanligt efter att ha vidtagit någon av dessa åtgärder. vad det gäller kyla så är det ju bara att klä på sig ordentligt. köp bra underställ och spring i rånarluva. se till att skydda halsen särskilt. så länge du gör allt detta ska du nog kunna springa alla dagar utom de absolut kallaste. Inte för att det egentligen är speciellt intressant men själv har jag satt -20 som gräns för löpning. Det funkar för mig.

Sen kanske man inte ska köra intervallpass eller pass i hög fart.
KML
1975 • Luleå
#3
15 juli 2013 kl 01:32
Gilla
Det går ju att springa i hela Sverige vintertid så nog går det att springa i Oslo som har ungefär samma temp som Sthlm, men mer nederbörd - dock vet jag inte i vilken form den kommer. Råden ovan är alldeles utmärkta, men själv springer jag aldrig med halkskydd och det funkar (hittills). Ytterligare råd är ju gym med löpband och kanske inomhushall. Sånt finns i Oslo :-)
1971 • Nykvarn
#4
15 juli 2013 kl 08:21
Gilla
Vinterlöpning kan vara väldigt trevlig och härlig, det svåraste är när temperaturen pendlar mellan slask och minus och det är grått och isgata men kalla, soliga vinterdagar är fina att springa i.

Med ett bra underställ, tights, en tjockare lager två-tröja som gärna får vara lite hög i halsen, en jacka och så mössa och vantar klarar du dig nog långt. Dubbat eller inte är nog en smaksak, många gillar Icebug, själv springer jag med Best Grip dubbar i ett par äldre skor - fungerar jättebra, i lösare snö fungerar grovt mönstrade terrängskor.

Jag springer ner tilll -15 grader, sedan tycker jag det blir för kallt att dra ner luften i lungorna. Farten blir lugnare på vintern, p g a kylan och underlaget.
PB
1987 • Stockholm
#5
15 juli 2013 kl 08:48
Gilla
kom på ett klädselråd till. köp en typ lös polokrage som går ner en bit över axlarna (i merino ull). jag hittade en på naturkompaniet i uppsala.
Jogger
1992 • Uppsala
#6
16 juli 2013 kl 19:20
Gilla
Schyssta svar!

Springa i halka är ju hopplöst, så icebugs ska absolut införskaffas! Sen att det är drygt att andas in kalluft är ju en annan historia. Är det förresten skadligt att göra det?
1956 • Bærum (Oslo)
#7
16 juli 2013 kl 20:21
Gilla
Det går helt fint å springe i Oslo om vinteren :-)

Noe snø må du nok regne med, men veiene blir jo brøytet. Det blir også noen (men ikke så mange) av skogsveiene i Marka rundt Oslo.

Det er normalt svært få dager at det er for kaldt til å løpe ute.

På Bislett kan du løpe innendørs i shorts hele vinteren. http://www.bislettstadion.no/?content=trening

Ellers har du helt topp skiforhold som utmerket alternativ trening til løping.
1965 • Täby
#8
16 juli 2013 kl 20:41
1 Gilla
Experimentera med skor. Jag har kört Icebugs benhårt i ett par vintrar men sista så köpte jag några andra dubbskor för variation. Men jag insåg också att lågintensiva pass kan funka utan dubbar. Och vintern som kommer ska jag prova att dubba "sommarskor". Hur mycket av detta man vill/orkar beror naturligtvis på saker som budget, hur mycket man uppskattar att variera skorna man springer i, etc.

Underlaget styr förstås också. Vid is är man mer bengen att vilja ha metalldubb än snö, tex. Men även underlag. I spenaten så funkar för mig även metalldubbade som jag tycker är för stumma på asfalt/is.

Själv går jag ner till -15 innan jag tar hjälpmedel för andningen. Lungplus eller ... (hmm, nu glömde jag bort vad alternativprodukten heter). Jag fick en smula "torrhosta" senare på dagen innan jag började med andningshjälpmedel. Är det "ansträngningsastma" man ska Googla på här, eller blandar jag ihop begreppen?
hxman
1976 • Skåne
#9
16 juli 2013 kl 23:08
4 Gilla
Längtar till vinterns löpning. Sommaren suger. Alldeles för varmt
Jogger
1992 • Uppsala
#10
18 juli 2013 kl 22:54
1 Gilla
Är ganska varmblodig, klär mig ungefär likadant vid +5 som vid -15, men inser att jag borde skaffa lite vettiga plagg iaf. Det där med inomhusbanan lät också ballt, kanske blir till att växla lite mellan den och utomhus =)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#11
5 augusti 2013 kl 23:21 Redigerad 5 augusti 2013 kl 23:21
Gilla
En Airtrim (http://www.airtrim.se) är kung när det blir kallare än -10C. Använde den ner till -25C i vintras (det blev aldrig kallare här i Stockholm). Sjukt festligt att springa omkring i den, du kommer att få uppmärksamhet om du införskaffar en ;)

Har även provat Lungpuls men den är inte direkt bekväm.
Mats Rönnudd
1957 • Eskilstuna
#12
5 augusti 2013 kl 23:31
Gilla
Jag får redan nu, vid +26 idag, ångest för att det kommer att bli kallare. Flytta eller gå i ide över vintern?
1966 • Knivsta
#13
6 augusti 2013 kl 00:25
Gilla
Skadligt att andas in kalluft? Så länge det inte är extremt kyligt har jag svårt att tänka mig att det skulle vara skadligt. Jag har faktiskt inte ens tänkt tanken för egen del. Men vill minnas att jag har hört att man brukar ställa in skidtävlingat när temperaturen går under -16 vilket ju kan bero på att där i krokarna börjar det bli olämpligt med för stor ansträngning. Någon annan kanske vet bättre
1967 • Västra Frölunda
#14
6 augusti 2013 kl 00:41
Gilla
Har sprungit längs Akersälven vintertid och tycker att det funkar bra! Trevlig tur och många joggare på kvällarna! Jag springer med Icebug på vintern så klart ;-)
Raderad Medlem
1964 • Raderad Medlem
#15
6 augusti 2013 kl 01:38 Redigerad 6 augusti 2013 kl 01:38
Gilla
Jag älskar att springa på vintern. Köpte icebugs och greppet är kalas. Distanspass med sol på gnistrande snö - underbart. :)
Maria
1980 • Gävle
#16
6 augusti 2013 kl 11:46 Redigerad 6 augusti 2013 kl 11:46
Gilla
Jag gillar att springa på vintern, det hade jag ALDRIG trott innan jag började med det. Är det isigt är dubbat skönt (om än inte helt nödvändigt om man springer i låg fart). Vinterns stora favorit för mig var mina nya gaiters, helt oslagbart i nysnö!

Gällande andningen fick så var jag på besök hos en astmasköterska och enligt henne är det inte så bra för luftrören att träna med hög intensitet (ca >75% av max) när det är kallt. Hon rekommenderade att ha luftvärmeväxlare redan från -5 grader. Jag har inte skaffat någon sådan, men kör ändå mest mängdträning på vintern.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#17
6 augusti 2013 kl 12:09
4 Gilla
Åhhh, vinter, kan knappt vänta på denna underbara årstid :)

Inga vätskebälten eller flaskor, ens på 25km pass, inga flygande insekter att svälja av misstag, inga cyklister, lösa hundar, eller strosande flanörer att snubbla över.

Bara du, natten och det dämpade ljudet från fötterna i nysnö ovanpå packad snö/is.

Vintern är den tid då jag alltid är ute som längst. Aldrig förstått tjusningen med överhettning, saltbrist, ont i huvudet och kramp.

Mina två favoriter är:

Höstmorgonar, när solen skiner men inte värmer, luften är full av syre och världen exploderar av färg.

Vinterkvällar, med lätt snöfall och att springa en väg där det är oplogat och ingen annan satt sin fot på ett tag, det känns som om man utforskar något nytt.

När andra tittar ut och tänker "fan vilket skitväder" tänker jag nog tvärtom, "hmm man kanske skulle ut en sväng ..."

Det kanske framgår med önskvärd tydlighet, vilken årstid jag föredrar ;)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#18
6 augusti 2013 kl 13:58
Gilla
Mikael Eriksson: Förutsatt att du inte driver med oss så är jag beredd att hålla med dig i vartenda litet ord du skriver......
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.