Träna bort benhinneinflammation - Löpning
Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 19071 visningar

Träna bort benhinneinflammation

amanda
1989 • ............
#1
25 augusti 2015 - 19:38
Gilla 
Jag har läst att vissa tränar bort benhinneinflammation, någon som har testat?
Jag har det typ permanent och har haft det till och från i 4 år och har nog testat allt, vila, bara sprungit terräng, bytt skor, köpt inlägg, sprungit lugnare, sprungit mer sällan och vart hos sjukgymnast. Men det bara kommer tillbaka. Så nu börjar jag fundera på om man kanske borde testa att löpträna bort det? Tips?
1984 • Nacka
#2
25 augusti 2015 - 21:29
1 Gilla 
Har haft benhinneinflammation (eller förstadie till det i a f) i flera omgångar, nu senast efter maran i maj. Eftersom jag inte kunde lägga av träningen (hade en ultra senare på sommaren) så letade jag febrilt efter allt möjligt för att bli av med det - och måste säga att jag lyckades (utan att sluta springa helt). Därmed inte sagt att det hjälper alla...

Detta var vad jag gjorde (varje dag):

3*20 tåhävningar där det går långsammare ner än upp
sedan
Ställ dig med hälarna på ett trappsteg eller trottoarkant el liknande (gärna så du har nåt att hålla i för balansens skull), och vinkla ner hela fötterna så långt det går, och vinkla sedan upp foten så högt det går. Fortsätt i 30 s. Efter 30 s böjer du knäna så att du har knäna i ca 90 grader och fortsätter vinkla fötterna i ytterligare 30 s. Vila en stund och skaka loss. Upprepa en vända till.

Förutom det rullade jag även vaderna (rakt på, på ena sidan, på andra sidan, och på framsidan - ca 30 s på varje del och ben) varje dag.

För mig försvann besvären på kanske en vecka 10 dagar (och då var det rätt illa i början) fastän jag fortsatte köra en del löpning. Värt att testa kanske?
1966 • Karlstad
#3
25 augusti 2015 - 22:05
1 Gilla 
Har tränat bort.. och tycker Marias inlägg låter vettigt. Tala om för kroppen att det är det som gäller. Med måtta förstås :-)
amanda
1989 • ............
#4
26 augusti 2015 - 08:23
Gilla 
Tack för era svar.

Maria: Tack för ett superbra tips det ska jag genast börja testa, har lopp nästa lördag iofs inte så långt men man vill ju att de ska funka springa iaf :)! Tur att man har några dagar till godo så man hinner försöka fixa de.

Jag läste om jätte hård massage på stället med och testade de igår, det funkade för stunden. Har ni möjligen testat det och sett hur det funkar efter en längre tid?

Maria Finnved
1986 • Mjölby
#5
26 augusti 2015 - 18:21
1 Gilla 
Är det en stressreaktion på benet så skulle i alla fall jag råda att ta det försiktigt med stöt-träning. Den här artikeln tycker jag är bra: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848339/
1974 • Mölndal
#6
26 augusti 2015 - 22:37
Gilla 
Sprang bort det. Fortsatte löpträna och körde en del tåhävningar och stretch.
1970 • Sala
#7
27 augusti 2015 - 07:51
Gilla 
Stretcha vaderna rejält. Det hjälper också.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#8
27 augusti 2015 - 08:42 Redigerad 27 augusti 2015 - 08:44
Gilla 
Jag tränade mig också igenom en riktigt jobbig benhinneinflammation för ett par år sedan. Jag minskade inte mängden så mycket, men sänkte farten rejält under en tid för att minska kraften i stötarna. Jag tassade fram, gärna i fivefingers.
Stretch av både vader och framsidan av smalbenen. Att sitta på underbenen och luta sig bakåt gjorde infernaliskt ont när det var som värst, men det är en riktigt bra stretchövning.
Dessutom avslutade jag varje pass med att lägga påsar med frusna ärtor på de drabbade områdena och kyla ned ordentligt.
Lycka till!
amanda
1989 • ............
#9
27 augusti 2015 - 10:12
Gilla 
Då borde de ju gå å stretcha å löpträna bort så länge jag går ut försiktigt. Me tanke på hur många här som de funkat för så finns de ju chans att de funkar för mig me. Min sambo sa att ja måste till naparat innan jag hittar på några dumheter :p Så jag verkligen vet att de bara e benhinneinflammation. Men ska ändå stretcha å gör benövningar jag fått tips om under tiden och se hur de funkar.
Tack för alla tips :)
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#10
27 augusti 2015 - 10:14
Gilla 
Är det inte så att det finns olika sorts benhinneinflammation? En del pratar om fram sidan av smalbenen, själv har jag haft ont på insidan av smalbenet 5-10 cm ovanför fotknölen
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#11
27 augusti 2015 - 12:00
Gilla 
Det som kan tränas/stretchas bort är nog ffa om musklerna är överansträngda.

Det jag pratar om är ju när benet är överansträngt - då krävs vila! Men ofta känner man ju vad som funkar. När jag hade benhinneinflammation gjorde det så ont så att det kändes som knivar som stacks in i benen när jag försökte ta ett jogg-steg. Det kändes inte bra att försöka "träna" bort det då.

Som "tur var" (haha) så fick jag stressfrakturer i foten ungefär samtidigt, så jag fick vila ändå. Efter det, efter lång läkning med alternativ träning så har jag aldrig mera haft problem. Då har jag bytt löpteknik (lite mer framfotalöpning) och tränar smartare. Dvs, varierande träning,olika sträckor, och underlag. Och VILAR från löpning ibland. Det är trots allt rätt slitigt för mångas kroppar. Jag tror inte att alla tål att träna löpning flera gånger i veckan ens. Om man inte har gjort det hela livet och verkligen är van.

Lokalisationen för min smärta var som för Hans på insidan av smalbenet där det är hårt och man känner benet tydligt där.
amanda
1989 • ............
#12
27 augusti 2015 - 14:42
Gilla 
Jag har ont på samma ställe som Hans och dig Maria.
Insidan ovanför fotknölen nästan hela vägen upp till knäet. Jag pronerar mycket på den foten så tror det är det som bidrar. Ja de kanske e så att jag e en sån som inte borde springa mer än 1,5 mil i veckan. Fy fan va surt de hade vart. Vill ju komma upp på längre streckor och fler pass men blir ju alltid skit när ja börjar öka mer än 2 mil i veckan även att jag delar upp det på 2-3 pass i varierande terräng.
Kanske e mitt löpsteg som e fel då? De kan ju inte va lätt å ändra. Nu känns det mer förvirrande än innan ;)
Måste verkligen ta kontakt me en napaprat så de kan säga vad som e fel. Men sen vet jag inte hur jag ska göra, träna förbi, ta kontakt me en Pt å få hjälp me löparsteget, el försöka vila ut det igen men ta 2-3 månader denna gång. Jag vet inte ens om ja kan va utan löpning så länge, aldrig vart ifrån det mer än en månad. Ja mår skit om ja inte får springa. :( Jag hade velat va en sån som aldrig typ har problem med benen å kan springa 4-5 mil i veckan, de hade vart underbart!
1978 • Förslöv
#13
27 augusti 2015 - 21:39
1 Gilla 
Jag har haft problem på samma ställe på båda benen till och från under många år. Jag testade det mesta som nämnts här men inget funkade riktigt bra tills......jag slutade stretcha vaderna. Låter kanske lite konstigt men så var fallet detta var för snart ett år sedan och har inte stretchat vader sedan dess utan endast masserat vid behov. Nu kan jag springa 2 och 3 dagar i rad vilket var helt omöjligt tidigare. Kanske i alls funkar på dig men lätt värt att testa.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.