Löpning Kost & Näring 6 inlägg 1008 visningar

Löpning och lågt järnvärde

1981 • Linköping
#1
4 oktober 2021 - 08:35
1 Gilla 
Hej,
i februari tog jag ett blodtest som visade att jag hade väldigt lågt järnvärde (11 i s-ferretin, "allt under 10 räknas som helt tömda depåer" sa läkaren, men som även sa att vissa var helt opåverkade så länge HB var ok). Jag började ta järntillskott och märkte direkt en förbättring, tex sov jag en hel natt för första gången på länge efter bara någon vecka (hade även lågt b12 så tog även tillskott av det). Någon gång i början av sommaren flyttade vi dels ut till sommarstugan, dels tog järntillskottet slut så jag slutade ta dessa (tog b12 ibland). Jag började känna att jag sprang med väldigt hög puls. Tänkte att det var värme och tillfälligheter. Nu när vintern kommit har jag börjat ta järn igen och löpningen med känslan (och de facto) hög puls är borta. Någon mer som märkt av detta eller har jag helt inbillat mig dessa samband?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
4 oktober 2021 - 12:11 Redigerad 4 oktober 2021 - 12:13
Gilla 
Sambanden bör väl funka lite grovt som du säger, har man låga järnvärden blir syresättningen av blodet till musklerna sämre och pulsen behöver öka för att kompensera. Vad är ditt hemoglobinvärde, Hb? Ferritinet är ju "järndepåerna i kroppen".

I övrigt vågar jag inte spekulera så mycket pga okunskap, och/men jag har tvärtemot en mutation som innebär att mitt ferritin vill öka hela tiden, så jag måste nu efter "återställning av kroppen" med en massa blodgivningar fortsätta lämna/tappa blod regelbundet resten av livet. Hemokromatos heter min defekt. Jag hade högt ferritin men har ofta ganska lågt Hb, det är ju olika mått på järnet i kroppen. Under 50 mikrogram/liter ska ferritinet helst vara för mig, men spannet är nog 30-50 för att jag ska hålla mig frisk, har man så lågt som du så är det ju andra mekanismer som blir rubbade.

Du vet bäst hur din kropp mår, var "lagom besvärlig" med vårdcentralen och se till att få hjälp. Springa/träna är förmodligen en del av det som ger dig livskvalitet, påpeka det för vården så förstår de förhoppningsvis hur de ska hjälpa dig.

Du har säkert sökt på information redan, men det finns enkla förklaringar t ex här: https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/hematologi/anemi-jarnbrist/ https://werlabs.se/halsokontroll/vitaminer-mineraler/ferritin/
1971 • Nykvarn
#3
4 oktober 2021 - 12:47
1 Gilla 
Solklart samband för mig, hade en period i slutet av 90-talet och början på 00-talet en uttalad "järnbristanemi", gick till företagsläkaren p g a uttalad trötthet och han ringde omedelbart tillbaka mig när Hb visade sig vara 63!

Även om jag inte sprang då jag som gjort de senaste tio åren så joggade jag en del och det gick i princip inte under den här perioden, jag orkade knappt jogga med min fru till motionsspåret och vänta där medan hon sprang ett varv. Nu är det en ganska extrem nivå av lågt Hb som jag säkert då anpassat mig till under flera år. En hel rad åtgärder sattes in men jag fick aldrig någon diagnos eller orsak men livskvaliteten såväl som löpförmågan ökade markant när jag väl kom upp i normala nivåer på både Hb och Ferritin liksom S-järn. Underhålllsäter fortfarande järn ibland även om jag inte haft problem nu på ganska många år.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
6 oktober 2021 - 10:32
1 Gilla 
Minns min järnbrist som en konstant känsla av dålig form. Andfådd (hade ingen pulsklocka men tänker det hänger ihop) av så lite, och mjölksyra av knappt något. Hade gått från att springa långpass på ca 25km varje vecka till att knappt orka springa 1 km lätt nerför. Min nuvarande man bodde då 4 lättsprunget km från mig, var en pers att orka ta mig dit.
Hade HB på 83 och tomma depåer. Upptäcktes efter en cykelolycka när jag blev inlagd för akut operation. Behövde två påsar blod innan jag var i skick för en operation. Och käkade järn rätt länge efter.
Följdes upp efter det och värdena höll sig då bra. Låter som att du kan behöva detsamma om värdena sjunker så lätt. Se så allt är som det ska, och kanske se över kosten om inget annat verkar vara fel?
1991 • Norrköping
#5
6 oktober 2021 - 13:33
2 Gilla 
Det här blir bara anekdoter men jag hade förut en kosthållning som gick att ifrågasätta. Jag åt nästan bara pasta och halvfabrikat, primärt mycket korv. Dels ledde detta till magnesiumbrist och därmed problem med kramper men jag hade också då och då pass där jag var totalt energilös. Under mitt värsta exempel hann jag jogga två km innan jag började bryta av med gång p.g.a. att det kändes tungt. Efter fyra km gav jag upp och började gå hemåt. Jag var så energilös att jag trots att jag bara hade två-tre km hem var tvungen att stanna flera gånger och sätta mig ned och vila. När jag kollade upp ungefär vad jag fick i mig under en dag så hade jag inte bara ungefär 10 % magnesium utav RDI utan även ca 10-20 % RDI av järn.

Idag kan jag fortfarande ha riktigt dåliga pass men de är mer sällsynta. Det låter nästan absurt men lösningen för mig var att ge mig själv korvförbud :D Det förde med sig bättre kostvanor.

Så se upp för korven ;)
Bek
1978 • VGR
#6
8 oktober 2021 - 15:48
Gilla 
Är inte helt påläst om hemokromatos, men annars brukar man säga att man kan känna av ett ferritin på under 50. Alla håller inte med och nedre gränsen på referensintervallet är en bra bit under 50.
Både järn- och B-vitaminbrist samtidigt skulle jag börja fundera på att utreda. Om du nu inte har någon specialkost eller lever på mikrad mat och mackor. Bara lågt järn brukar man skylla på rikliga blödningar hos kvinnor som fortfarande menstruerar.
Skulle inte vilja proppa i någon järntabletter i all evighet utan uppföljning. Finns ju t.ex werlabs, blodkollen mm om du bara vill se hur du järndepåerna ser ut.
Ferritin är alltså ett mått på hur mycket järn man har lagrat (och inflammationsmarkör).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.