Löpning Träning 4 inlägg 5015 visningar

Flås, respektive hastighet och puls

1976 • Löddeköpinge
#1
21 mars 2016 - 14:18
Gilla
Har nära nog ingen erfarenhet av pulsbaserad träning men har nu startat ett 16 veckor långt träningsprogram som mångt och mycket bygger på mina puls-zoner.

Vad som förvånar mig en del är att flåset och pulsen inte riktigt hänger ihop. När jag exempelvis skulle köra ett 40 minuter långt pass och ligga i intervallet 155-160 så noterade jag att hastigheten var klart snabbast inledningsvis och då var det också som jobbigast. De sista 10 minuterna så hade hastigheten gått ner ganska rejält. Säg från 4.30 till 5.30 (ungefär) men pulsen låg relativt stadigt på 160 och tidvis fick jag sänka tempot för att inte komma över 160.

Detta visar kanske bara att jag inte har tillräckligt bra kondition och uthållighet men det förvånade mig trots allt att flåset och tröttheten inte helt kopplas till till pulsen. Jag är så van vid att det skall vara enkelt/enklare i början och jobbigare på slutet så fick nästan lite panik när jag insåg hur pass snabbt jag var tvungen att springa i början för att nå 155-160. Och i gengäld så förvånades jag hur relativt bra det kändes på slutet trots hög puls.

Jag hade värmt upp i ca 15 minuter och även gjort några ruscher så jag startade inte från vilopuls.
1965 • Kungsholmen
#2
21 mars 2016 kl 14:37
Gilla
Pulsen har en tröghet i att det tar en stund innan den stabiliseras.
Sen har du den s.k pulsdriften pga värmeutveckling och vätskeförlust som driver upp pulsen på samma hastighet efter hand.
Andningen/flås styrs mer av koldioxiden i blodet än syrebrist eller hastighet och den kan vara ganska frånkopplad från puls.

1976 • Mora
#3
22 mars 2016 kl 08:51
Gilla
Nu är jag inte någon framstående fysiolog. Men jag tror absolut att du bör hålla samma hastighet genom hela passet snarare än samma puls.
Risken är ju annars att du drar på dig mjölksyra i början och får sämre träningseffekt mot slutet.

Som Peter skriver har ju pulsen en tröghet (man når inte upp endast med uppvärming och korta ruscher).

Nu vet jag inte din maxpuls, men 155-160 låter ju åt tröskelhållet. Ett sånt pass hade jag kört i helt jämn fart så att man hamnar på målpuls efter 15-20 min (mot slutet kanske lite över).

Med vänlig hälsning Daniel
1976 • Löddeköpinge
#4
22 mars 2016 kl 14:09
Gilla
Jag brukade köra efter fart, men skall nu prova att basera det på puls istället. De instruktioner jag fått är att jag skall försöka ligga så lång tid som möjligt i de angivna puls-intervallerna och det innebär möjligtvis att jag får investera lite mer tid i uppvärmning och även se till att få upp pulsen lite mer under den avslutande delen på uppvärmningen.

Känslan jag har just nu är att det svåra och jobbiga är att komma upp i puls-intervallet. Sedan är det enklare att ligga kvar i det, men även att komma upp i det igen under ex intervaller med vila emellan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.