Löpning Träning 10 inlägg 6953 visningar

komma igång skonsamt

Newbien
1983 • Stockholm
#1
17 juni 2016 - 20:49
Gilla 
Jag har inte sprungit mycket, kört vårruset och lite i motionsspår, för några år sen. Började sen fokusera mer på gym och promenader pga höften som jag nu tagit tag i och fått tid hos sjukgymnast för. Känner mer och mer att jag vill kunna jogga 5km-1 mil åtminstone.

På jobbet ska de springa tjejmilen vilket vore som en dröm för mig. Men jag har alltid haft så känsliga ben, börjar jag bara gå för mycket, får jag allmänt ont i smalbenen och höfterna.

För att på skonsammaste sätt komma igång, ska jag följa något program och har ni tips om vilket? Eller är det bättre att bara köra springa/gå så mycket jag orkar och förhoppningsvis blir det mer springa än gå på sikt? Vilket är egentligen bäst o skonsammast? Jag antar att det kommer att kombineras med stärkande övningar från sjukgymnast.
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#2
17 juni 2016 - 20:54
Gilla 
Du verkar ha svaret själv :) Börja precis så försiktigt att du inte får ont. Tråkigt kanske, tålamodskrävande absolut, men annars vet du ju själv vad som händer.

Det kan även vara så tråkigt att du kanske helt enkelt aldrig kommer kunna springa långt eller länge utan att få ont. Jag säger det inte för att vara party pooper, men vissa har väldigt svårt med just löpning.
Newbien
1983 • Stockholm
#3
17 juni 2016 - 21:06
Gilla 
Ja jag hade faktiskt blivit överens med den tanken för några år sen. Men nu blir jag så irriterad på hur enkelt det vore att få till effektiv träning hemmavid om jag nu kunde springa lite. Ska googla lite på träningsprogram nu och försöka prova mig fram :)
1994 • Skövde
#4
17 juni 2016 - 23:37
Gilla 
Lägg pengar på bra skor och kolla på youtube och sånt så att du sätter ned foten rätt etc:)
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#5
18 juni 2016 - 01:17 Redigerad 18 juni 2016 - 01:17
Gilla 
Ja... eller det: köp nåt dyrt och kolla youtube. Motorvägen till framgång.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
18 juni 2016 - 09:52 Redigerad 18 juni 2016 - 10:06
2 Gilla 
Håller med, börja försiktigt, och för att få det till en vana så du kommer att längta till nästa gång. Eller åtminstone ser till att den blir av!

Du hittar flera typer av nybörjarprogram om du letar på nätet, typ via iForm.se t ex. Såna program som är typ gå-löp-blandningar och 3 pass/vecka är en bra start, så att du hinner börja bygga upp styrkan i kroppen, och inte fokusera för mycket på hastighet/tempo/sträcka i början, istället titta på tid som du är i rörelse, och bygga på det efterhand.
Enkelt att bara behöva en klocka, och kunna strunta i sträckan i början. T ex: http://iform.se/traning/lopning/5-km-lopprogram/lopprogram-spring-5-km

Mycket finns såklart på nätet, vill du ha något i handen finns både böcker och temanummer av olika träningstidningar, t ex: http://www.runnersworld.se/artiklar/tjuvtitt-pa-sommarens-basta-lasning-for.htm

För att bygga lite styrka, kolla såna enkla 7-minuters-program (finns t ex som appar, smidigt), kör 1-2 såna efter du har joggat när du ändå är ombytt och varm i kroppen.
Höften, sjukgymnasten kommer nog att kunna hjälpa dig, kanske behöver du bygga styrka bara?

Regga din träning på något sätt, t ex jogg.se:s träningsdagbok eller funbeat.se, det är kul att se framstegen, och att man verkligen fått till det man tänkte när man tittar på historiken.

Om du peppas av materiella ting (jag gör det...): unna dig/investera i att köpa bra och snygga grejor, såklart skor som du trivs med men även funktionskläder, en bra sport-BH, kanske såsmåningom en puls-/GPS-klocka. Man behöver ju inte skaffa allt på en gång, du märker efterhand vad du saknar/behöver. Kan ha det som morot eller belöning, "när jag tränat xxx så får jag skaffa yyy".

Jag är kronisk tappa-sugen-tant, men nu har jag sprungit i 13 månader i sträck, efter att ha gjort min typ 514:e sån omstart med ett nybörjarprogram... Inte snabbt, inte oändligt långt, men på mina egna villkor, och med start direkt vid ytterdörren - träning som blir av!

Var nöjd med att du har bestämt dig! Det här fixar du!
Newbien
1983 • Stockholm
#7
18 juni 2016 - 16:03
Gilla 
Tack, o tack för länkar mm Monica. Jag ska ge det ett ordentligt försök!
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
18 juni 2016 - 23:24
Gilla 
Fråga sjukgymnasten om smalbenen också så kanske du får fler stärkande övningar, det tror jag du behöver. Att du får ont i smalben och höfter om du går mycket tycker jag inte är konstigt men förmodligen kan du träna upp dig så att du slipper.

Skor kan man ha hur mycket åsikter som helst om. En sak är viktig: de ska kännas sköna att springa i ända från början, på löpbandet i affären t ex. Annars är det fel skor. Det finns kunniga försäljare men de är inte särskilt vanliga (även om de låter kunniga) och framför allt vet de inte hur din kropp fungerar. Filmning och mätningar kan ge ledtrådar men inte sanningen.
Och skor blir inte mätbart sämre av två-tre år på hyllan så köp gärna på rea bara de känns bra. Du kan ju fråga sjukgymnasten om han/hon tror att du behöver nån särskild sorts skor för löpning annars är det troligen neutrala skor du bör ha, inte alltför tjocka i hälen (inte "högklackat") men heller inte alldeles platta.
1968 • Floda
#9
19 juni 2016 - 07:27
Gilla 
Hej Oldboy, skit i träningsprogram.
Kör sunt efter eget huvud och öka dina doser långsamt.
Lyssna framförallt på kroppen, lyssna ordentligt.

Jag började från noll (0) eller från botten av den bottenlösa sjön på nyåret 2014, jag har kommit en lång väg och kan löpa långt nu för jag har hela tiden lyssnat på kroppen.

Skall du springa 5 km om 5 månader så räcker det gott att öka med 1 km i månaden, det är 250 meter längre i veckan. Mer avancerat behöver det inte vara.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#10
19 juni 2016 - 11:35 Redigerad 19 juni 2016 - 11:35
Gilla 
Många bra tips ovan och framför allt tycker jag att du ska samordna dina tankar om löpning med sjukgymnasten.
Har man inte sprungit mycket tidigare kan det vara svårt att veta hur det ska kännas och när det blir för mycket. Att följa ett program som medvetet ökar lugnt och försiktigt kan vara ett bra sätt att undvika skadeproblem. Ett sådant är t.ex. "couch to 5k" http://www.c25k.com/c25k_swedish.htm Det börjar med springa-gå och tar dig fram tills det att du kan springa 5 kilometer. Det kan kännas för lätt i början, men tänk på att ge kroppen chans att vänja sig vid stötar och ovana belastningar. Blir det för jobbigt eller du känner att du börjar utveckla någon skada så stanna kvar och upprepa en träningsvecka istället för att gå vidare i programmet - eller gå tillbaka ett par steg. Det viktiga är att du ser det långsiktigt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.