Löpning Träning 9 inlägg 4743 visningar

Gång – bra/dåligt/varken eller?

Josefin
1988 • Solna
#1
10 juli 2019 - 12:43
Gilla 
Hej! Som mitt liv ser ut just nu går jag mycket till vardags. Brukar bli uppemot 20 000 steg en vanlig dag, utöver träningen. Undrar därför: hur påverkar detta löpningen?

Är promenerandet ett onödigt slit på benen, eller är det snarare en fördel att hålla igång kroppen lågintensivt mellan träningarna? Upplever inte att jag är trött på träning pga att jag har gått mycket.

Blir detta kanske rentav som en form av "mängdträning light" eller är gång och löpning två så skilda saker att de inte har något med varandra att göra?

Nu går det ju inte alltd att skapa optimala förhållanden (så länge man inte är löpare på heltid). Men är det bra, dåligt eller varken eller att gå mycket?

Vill gärna höra kloka tankar kring detta!
1971 • Årteryd
#2
10 juli 2019 - 13:42
1 Gilla 
Utan stöd i forskningen men djupt förankrad kunskap i mig.
Som periodare vad gäller löpning sedan 20-årsåldern så kan jag konstatera följande:
De ggr jag påbörjat löpning efter att ha haft ett stillasittande jobb så är uppförsbacken många ggr längre och värre jmr de tillfällen jag haft jobb då jag varit aktiv.
20 000 steg om dagen är mycket, jag är övertygad om att det ger en viss effekt motsvarande långpass.
Schwung i benen får du skaffa på dina pass!
1967 • Torslanda
#3
10 juli 2019 - 14:12
3 Gilla 
All form av stående/gående stärker kroppen. För oss som gillar att springa långt är gång nästan nödvändigt. Tid på fötterna är ju något man ofta säger. Tid på fötterna stärker kroppen. Promenader har även massor av positiva hälsoeffekter. Nersidan är då att det är inte lika tidseffektivt som löpning, inte påverkar konditionen lika mycket etc. Men, jag tycker gång har en viktig plats i en löpares liv oavsett. Jag tar promenader efter lopp för att gå ur slagg, tar långapromenader för att få tid på fötterna men kanske främst promenader i skogen för att må bra. Allt viktigt det med. Skall man sedan prestera på topp så kanske man skall hålla nere tiden på fötterna inför lopp men annars är det bara att köra på. Jobbade i många år som FN officer och då kunde man släppas på en bergshöjd en dag och hämtas up på en annan en vecka senare. Den gången gjorde under med maratonuthålligheten. 20.000 steg är riktigt bra för hälsan så klar vinst redan där.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#4
11 juli 2019 - 05:31
1 Gilla 
Håller med, håll igång benen. Mycket piggare än efter en dag på kontoret. Är benen trötta kommer du märka det, och då bestämmer benen. Sådana dagar har vi nog alla, stillasittande eller ej!
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#5
11 juli 2019 - 11:37
2 Gilla 
Jag lyssnade på Johan Wettergren som bland annat tränar Charlotta Fougberg. Han berättade att hans adepter sätts på promenad efter bland annat långpass för att både förlänga långpasset och påskynda återhämtningen. Jag tyckte att det lät smart och logiskt och har snott det konceptet.
Walker67
1947 • Växjö
#6
11 juli 2019 - 13:55
1 Gilla 
Jag kan bara instämma i föregående kommentarer, gångare och löpare som jag är. Jag kommer ihåg att vi hade en motionskampanj på den skola jag jobbade - Gå till Paris - och då mätte vi stegen på en arbetsdag. Jag låg på 7000 - 15000 steg/dag och jag märkte ingen nackdel av det i min träning. Den enda nackdel jag märkt är, om jag går i affärer på stan och går väldigt långsamt, då kan man bli lite seg i benen, men med lite strechning går det att få bort det. Fördelen med att gå mycket i jobbet är att det bränner kalorier, vilket är en fördel i löpningen, då risken att lägga på sig är mindre än vid ett helt stillasittande liv. (fast på många kontor har man numera infört rutiner som kräver lite mer rörlighet)
Sen är det inte fel att lägga in rena gångpass tex en hård träning eller tävling, ett maraton kräver minst en veckas gångträning innan löpträningen tas upp igen.
1961 • Göteborg
#7
11 juli 2019 - 15:03
2 Gilla 
Paavo Nurmi gick minst en mil varje dag som en del av hans träningsprogram. Och det funkade ju uppenbarligen rätt bra...
Josefin
1988 • Solna
#8
12 juli 2019 - 07:12
1 Gilla 
Wow, tack för alla svar! Oväntat upplyftande (och intressant) läsning. Skönt att kunna släppa oron och veta att all tid på benen är bra, så länge kroppen är pigg och fräsch. Ska tänka att jag gör som eliten :-)
1965 • Kungsholmen
#9
14 juli 2019 - 09:03
Gilla 
Jag snittar 14-15 mil gång i månaden och tror det är ett ba komplement till löpträningen. Testa någon gång att först ta en 10 kms promenad och sen inom någon timme springa ett långpass, det är för mig ganska tröttsamt från början att springa och borde då ge extra bra träningseffekt. Så om man inte pallar med för långa långpass kan man nog nå likartad effekt med mycket gång innan tror jag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.