Löpning Träning 9 inlägg 4223 visningar

Låg puls just efter ett pass

John
1965 • Stockholm
#1
12 september 2019 - 15:40
Gilla 
Hej, har tränat med pulsklocka ett tag nu så börjar ha lite koll på pulsen, har upptäckt att efter ett träningspass, cykel eller jogg, så kommer en kort stund där pulsen går ned ca 5-10 slag lägre än vilopulsen? Min vilopuls är ca 51 just nu och såg att pulsen droppa till 40 ca 28 min efter ett lugnt lågpulspass. Kanske är ok att den gör så, men är det normalt?
1955 • Borås
#2
13 september 2019 - 09:28
Gilla 
Skulle säga att detta är högst onormalt. Är du säker på att pulsen verkligen var 40? Tog du manuellt?
1989 • Alingsås
#3
13 september 2019 - 10:26
Gilla 
Detta händer mig ibland också! Kan inte specificera mer än att det är efter ett löppass varje gång.. ligger där nere i kanske .. 2-3 min. Jag har lite lägre vilopuls än dig, men de gånger det hänt har pulsen blivit något lägre än min snittvilopuls. Jag märker det ju liksom inte fören efter så kan aldrig vet om det är sant. Har dock alla gånger känt mig väldigt avslappnad och lugn efter dessa pass. (vilket är sällan...)

Jag känner aldrig av något dåligt med det och det är inte alarmerande låg puls heller. Jag känner mig inte orolig över det. Men helt klart en skum grej?
1963 • Linköping
#4
14 september 2019 - 20:50
Gilla 
Hur har du mätt vilopulsen? Man kan ju få rätt olika värden, speciellt beroende på när under dagen man mäter. Lite odefinierat då kanske vad som är vilopuls.

Min puls varierar normalt mellan 35-45 (genetiskt låg och hyfsat tränad) om jag är still ett tag och jag har ofta en dipp på förmiddagen och en på eftermiddagen om jag sitter still, har kontorsjobb. Ser den på min Apple Watch så jag har koll. Får dessutom varningar ibland från klockan. Har ställt ner den på lägsta, då varnar den om pulsen är under 40 under en viss tid, tror det är 5 minuter.

Typiskt är också att om jag ger mig ut och springer på kvällen så får jag en dipp närmaste timmarna efteråt. Och kör jag ett extra hårt pass får jag ofta lägre pulsnoteringar dagen efter och sen kanske lite högre igen ytterligare en dag efter. Man kan tycka att pulsen borde vara förhöjd dagen efter ett hårt pass men det verkar vara precis tvärtom.

Lite svårt att förstå det här men så länge man mår bra så är väl allt OK. Kollar pulsen mest för att se om det finns något tecken på att den är förhöjd pga infektion, plus att den mäts automatiskt av klockan...
1955 • Borås
#5
15 september 2019 - 12:56
Gilla 
Jovisst Hans men att pulsen droppar till vilopuls eller till och med under vilopuls efter endast 28 minuter, sen må det vara ett ”lugnt låpulspass”, det låter underligt, minst sagt.
1970 • Mörrum
#6
15 september 2019 - 20:28
1 Gilla 
Jag tror, utan att veta något exakt, att du nu plötsligt får en massa siffror på saker, som säkert har förekommit tidigare utan att du har vetat om det. Du ar levt i en icke vetande värld!

Vips får du tillgång till massa nuffror och du får en orostanke - är detta normalt?! Ovanpå det så ska alla tycka, tänka och tipsa. :-)

Mår du bra före, under och efter ett träningspass och allt känns som det ska är det lugnt. Jag tänker att du, efter ett träningspass, är lugn och avslappnad och därför uppför sig pulsen så. Hjärtats slag följer sinnesstämningen och en lugn och fridfull människa ger ett lugnt hjärta.

Jag går upp en gång varje natt för att gå och kissa. Efter toabesöket sjunker min, redan låga, vilopuls ytterligare 5 slag så jag hamnar på ca 40, ibland under det. Jag sover med min pulsklocka, så pulsen mäts kontinuerligt...
1963 • Linköping
#7
15 september 2019 - 20:44 Redigerad 15 september 2019 - 20:51
1 Gilla 
Tror också att det är normalt, mycket händer som man inte har en aning om men som syns vid mätning. Har aldrig mätt pulsen vid sömn men antar att den kan vara betydligt lägre än 35 som är det lägsta jag sett dagtid. Så låga noteringar kommer dock inte varje vecka och jag ligger sällan under 37. Vet dock att jag kan sänka pulsen ytterligare några slag om jag kör långpass men det har inte passat mig sen jag började med runstreak.

Det finns ju dock sjukdomstillstånd som ger låg puls så om man inte mår bra får man gå till läkare och undersöka. Jag har alltid haft låg vilopuls men för de som inte haft det så tidigare kan det vara en varningssignal om att något inte är normalt.

Enligt läkarvetenskapen anser man ju att det är bradykardi och onormalt om vilopulsen är lägre än 50 men det är ju ingen exakt vetenskap utan mer baserat på statistik då de flesta anses ligga mellan 60-100. Antar att detta intervall heller inte tar intäkt i om folk tränar mycket.
John
1965 • Stockholm
#8
24 september 2019 - 13:18
Gilla 
Är inte det minsta orolig, bara en sak jag nu laggt märke till då jag använder en Garmin FR235 och haft den på även under natten, så vilopulsen har jag kollat många mornar. var bara en fundering varför, men det är väl kanske någon grej kroppen gör. Ska fortsätta o kolla om det alltid händer..
1972 • Chavenay
#9
24 september 2019 - 16:07
Gilla 
Pulsmätaren på Garmin FR235 (har en själv) är ganska opålitlig (det gäller väl iofs samtliga klockor med optiskt pulsmätning). Det bästa är väl att du skaffar ett pulsbälte som på ett mycket bättre sätt levererar exakta värden.

Har använt båda och FR235 är t.ex. vid intervaller mer eller mindre värdelös. Den är ok vid lugnare (och platta) pass. Bältet däremot ger en ganska bra bild av verkligheten (kanske t.o.m. riktigt bra). Det kanske dock är tveksamt om du fortfarande har den på en halvtimme efter ditt pass.

Jag har en vilopuls som kretsar kring 40, men går den ner med 5-10 steg enligt min klocka (-10 har jag nog aldrig sett, men väl 5-6 under min normala vilopuls) så avfärdar jag det med felmätning, iaf. om jag känner mig normal. Skulle jag inte göra det skulle jag nog dra till akuten illa kvickt?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.