Löpning Kom igång 9 inlägg 4054 visningar

Kan alla verkligen börja?

Edith Gr
1992 • Stockholm
#1
14 november 2019 - 11:07
Gilla 
Hej!

Jag är nyfiken på er som tävlar triathlon (och även swimrun) och började "sent" utan att ha någon riktig träningsbakgrund sedan tidigare.

Jag tycker ofta att man läser om/lyssnar på grymma triatleter/marathonlöpare/swimrunutövare etc där backstoryn (för att lyssna vidare på avsnittet eller läsa artikeln) alltid är att de "plötsligt började i 35-årsåldern utan att ha någon tidigare erfarenhet och så blev de profs". Men när man läser/lyssnar vidare så kommer det fram att de tävlingssimmade som små, eller alltid har cyklat på hög nivå. Plötsligt kan jag då inte alls relatera och inspirationen jag nyss känt försvinner lite.

Vore fantastiskt att höra om det finns någon där ute som började med någon av dessa extrema sporter, och faktiskt inte har någon bakgrund från det alls. Går det? Eller måste man ha börjat med något liknande tidigt för att ha en chans? Om man är en vanlig kontorssvensson som gymmar någon gång i veckan och kanske joggar 5 km då och då, bör man lägga långdistansdrömmarna på hyllan?

Och slutligen: KAN man köra motionstriatlon på en "vanlig" cykel?
1978 • Västra Frölunda
#2
15 november 2019 - 05:42
Gilla 
Jodå, alla kan. Min fru gick till exempel från att jogga då och då till seriös löpträning för sex år sen. Inom ett år sprang hon sitt första maraton och ytterligare något år senare började hon placera sig i toppen på ultralopp som 6-timmars och 100 km. Hon har ingen tävlingsbakgrund från ungdomen.

Det finns massa andra exempel om man letar lite. Evy Palm är kanske den mest kända vi har i Sverige.

Det handlar om att träna mycket och träna smart. Du är ju inte ens 30 så du har alla möjligheter.
Walker67
1947 • Växjö
#3
15 november 2019 - 18:46
Gilla 
I Hensmåla Triathlon finns alla kategorier av deltagare även vanliga motionärer på standardcyklar. Skulle tro att det finns triathlontävlingar som mer renodlade motionstäviingar tex Vidingehem Triathlons lagtävling, där tre deltagare tar varsin gren. (jag hade ett lag med mina söner för några år sedan - jättekul)
1980 • Staffanstorp
#4
19 november 2019 - 21:42
Gilla 
Det beror helt på vad dina drömmar innehåller. Är det SM-pallen i triathlon du siktar på är det svårt oavsett bakgrund, men inte omöjligt. Såklart underlättar det att ha en bas i simning eller cykling som triathlet men hårt och envetet arbete kombinerat med smart träning som Anton skriver kommer snabbt ikapp talang.

Ett till exempel på late bloomer är Gunnar Durén som började sin löpsatsning i 40-årsåldern(utan "superbakgrund") och inte knipit några "riktiga" SM-medaljer men däremot veteran-VM-guld. Och såväl Mustafa Mohamed och Abraham Adhanom som Hanna Lindholm är ju kring eller över 40 och bevis på att det går att hävda sig långt upp i åldrarna. Nu har de sistnämnda rätt gedigen träningbakgrund men som ett exempel på hur den bortre åldersgränsen är mer avlägsen än man först tror, särskilt knutet till långdistans.
1970 • Kumla
#5
26 november 2019 - 08:46
1 Gilla 
Jag rörde mig ingenting för 35-års ålder

Överviktigt och trött tog jag tag i livet och började springa, sen en klassiker och numera Ironmans & Swimruns.

Mycket mediokra tider typ 12h på en IM men är hooked på livsstilen och träning är idag mitt största intresse.

Men som några har svarat ovan, vill du prestera på toppnivå och vaknar upp när du är 35, då är nog loppet kört.

Självklart kan du köra triathlon på en vanlig cykel, handlar bara om ambitionsnivå. Har du sen starka ben så är det stor tillfredsställelse att cykla om en 50 000kr cykel på en gammal billig hoj ;)
1973 • Borås
#6
6 december 2019 - 20:16
Gilla 
Hej!
Jag tycker verkligen att alla kan börja! Jag är en sån däringa som inte har någon större träningserfarenhet mer än på friskis nån gång i veckan. Men så sprang jag gbg-varvet utan nån större löpträning för 8-9 år sedan (blev ju så klart en nära döden upplevelse). Men då tänkte jag om gick med i en löpförening och då träffade man ju andra som var likasinnade och på alla träningsnivåer.
Nu har jag genomfört ett 40-tal marathon/ultralopp, provade swimrun på hemmaplan för sjöar och motionsspår finns det gott om, deltagit i 3 tävlingar, jätteroligt. Sedan i år har jag även deltagit i några mindre triahtlontävlingar och i augusti åkte jag till polen och gjorde en halv ironman. Det var grymt kul.
Jag är ingen snabblöpare, ingen jättefena på att simma och inte särskilt snabb på cykeln heller, men va gör det så länge jag har roligt, man måste inte vara bäst. Ge dig hän och ha kul! :))
Lycka till!
Edith Gr
1992 • Stockholm
#7
3 januari 2020 - 12:45
Gilla 
Tack för alla inspirerande svar! :D Så peppande!
1974 • Växjö
#8
3 januari 2020 - 14:32
Gilla 
fördelen med oss äldre som har tränat och tävlat något som ung är man få med sig tränings erfarenhet. Det är inte alltid en bra sak, men en vis envishet finns.

Men tänk på alla barn som börja spela fotboll, innebandy eller simning. De flesta är inte bra med bollsport tills de har träna 2-3 år. där finns alltid den som är duktig, men de ofta har store syskon eller en föräldrar som leka boll med de.

när det kommer till simning skulle jag säg att de flesta barn behöver 4-5 år på simskolan/simträning innan de är duktig.

Som 28 år om du ska börja nu kom bara ihåg att du börja från början och första året lära dig mycket om dig själva. andra året börja du kanske ser vad som fungera och inte fungera för dig. Det är kanske först efter 3 år där du förstå vad som krävs. Finns ingen genväg, men att hitta tränings kompisar eller en coach kan hjälpa hålla upp motivation.
Walker67
1947 • Växjö
#9
4 januari 2020 - 23:02
Gilla 
Jag har råkat ut för en tramautisk upplevelse vid en flergrenstävling, där 700 m simning ingick(1/4-delsklassiker) Efter att ha rundat andra bojen efter ca 400 m kändes det som jag började sjunka, vinkade till följebåten utan reaktion, fick då panik och började veva på allt vad jag kunde och hade jag inte nått botten till slut med foten, vet jag inte hur det gått. Efter det har jag gjort ett simtest, men fick en kallsup och paniken återkom.
Mitt förslag är att man skulle kunna ha simmomentet längs stranden, så att de som är dåliga simmare kunde känna sig säkra ifall de fick simma närmast stranden. På så sätt skulle alla kunna vara med på triathlon, även rädda simmare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.