Löpning Träning 5 inlägg 3444 visningar

Utomhus VS Löpband

1972 • Jönköping
#1
16 december 2019 - 14:32
Gilla 
När jag sprang förr om åren så var jag en stor motståndare till att springa inomhus oavsett väder och väglag. Jag skrattade nästan föraktfullt åt dem som sprang inomhus.

Sedan när jag började springa igen efter många års uppehåll i slutet av juli så började jag efter ett tag tänka framåt och oroa mig lite för vinter löpningen. Mest för att jag flyttat från Jönköping till en byhåla som heter Svenljunga där möjligheterna till att springa på gatubelyst väg är oerhört begränsade. Frugan erbjöd sig då att jag kunde ta över hennes gymkort och jag tänkte, va fasen! Gymmet ligger trots allt bara 300 meter hemifrån och är hyfsat folktomt allt som oftast.

Så den 1 november avverkade jag mitt livs första pass på löpband och sedan dess är jag helt såld. Jag har blivit sjukt bekväm och får nästan ångest inför mina långpass som jag försöker springa ute. Jag försöker springa långpassen ute för att bibehålla en något sånär naturlig löpträning som möjligt. Men igår gjorde jag avkall även på veckans långpass genom att kompromissa med mig själv och springa första 10 km på löpbanan utanför gymmet. Jag flyttade sedan in och avslutade de sista 11 km på löpband.

Ovanstående resulterar i att jag har två frågor som jag skulle vilja ha svar på:

1. Sprang 72 km förra veckan varav 20 km ute. Räcker det för att bibehålla muskulatur för utomhuslöpning? Vissa veckor har jag bara kört 10 km ute.

2. I går sprang jag först ute, 10 km i lugn fart, snitt tempo 6,00/km, medelpuls 140 och måttlig vind. Sedan flyttade jag in och avslutade på löpband 11 km där jag hade ett tempo på 5,41 per km med en snittpuls på 147. Lutning på bandet 1,0. Jag kör alltid på samma löpband.

Kan man med hjälp av ovan variabler säga om löpbandet är hyfsat kalibrerat i jämförelse med min utomhuslöpning? Hoppas ni förstår vad jag vill ha svar på här. Det kanske blev en aningen flummigt.
1980 • Mölnlycke
#2
16 december 2019 - 15:48
1 Gilla 
Jag tror inte du behöver oroa dig alls. Jag springer mycket på löpband och upplever ungefär samma ansträngning på båda. Tror heller inte löpsteget förändras speciellt mycket men jag kan ha fel. Största skillnaden tror jag är att man slipper luftmotståndet på löpbandet men att det ofta är varmare på löpband. För mig personligen så är största skillnaden att jag tenderar att springa utan lutning på bandet medans min utomhuslöpning ofta är ganska kuperad. Men jag försöker kompensera det med två långpass utomhus på helgen, gärna i kuperad terräng.
1972 • Jönköping
#3
17 december 2019 - 08:00
Gilla 
Tack David, då kan jag fortsätta lufsa på och samla mina mil på bandet :)
1-2 mil i veckan utomhus räcker då alltså.
1967 • Torslanda
#4
17 december 2019 - 08:27
Gilla 
Jag kör ca 7 mil i veckan på bandet och sedan 3.5 mil på helgen ute. Ser inget problem att harva på så. Håller med David, värmen gör att jag inte behöver ställa upp lutningen. Springer med samma puls både inne och ute. Vad gäller farten ser den väl rätt ok ut. Det finns absolut inte ett enda band som är helt korrekt kalibrerat men å andra sidan så visar inte GPS klockan helt rätt den heller så inget att bry sig om. Jag kör med en Stryd både inne och ute och då blir det faktiskt ruggigt nogrannt på båda typerna av löpning. Utelöpning tränar fler musklerna i fötterna, i vart fall om du springer lite trail eller liknande. har dock inte kännt att det heller är något problem. Springer en del trail ultra med mera och som jag ser det är volymen viktigare än att all träning skall ske på samma underlag. Ett par mil räcker gott att underhålla det.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#5
17 december 2019 - 14:50
1 Gilla 
Norrmännen är enligt egen utsaga bäst i världen på att nyttja löpband. Någon enstaka norsk löpare har nog lyckats hyfsat bra även när det gäller att springa på marken har jag hört.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.