Löpning Träning 4 inlägg 593 visningar

Form och känsla i kroppen

#1
7 mars 2021 - 09:58
Gilla 
Förra sommaren så sprang jag med en pacerlöpare, farten var satt till 45min på den mil vi skulle springa. Ett tufft tempo men jag hade gjort strax under 45min tidigare under året på milen.

Något hände efter några km, jag tog tvärslut, orkade inte ens hänga på pacerlöparna som kom bakifrån som höll farter som normalt inte ska vara några bekymmer.

Efter detta har känslan i kroppen bara blivit värre. Fram till november kunde jag kämpa mig runt 2mil men därefter har jag fått ta ner distansen till runt 1mil med stopp samt rejält trött, i tempo strax över 6min/km. 5:20 var innan behagligt Marathon träningsfart en gång i veckan.

Sägas bör att det inte alls är ovanligt med negativa splitar för mig, att det går snabbare en bit in i loppet både då under Vasaloppet och löpning. Jag är inte snabb däremot har min styrka varit uthålligheten som inte finns längre.

Jag är 35år och har inga andra symtom utan bara under träning. Pulsen rusar omgående och en trött mattkänsla som säger att något inte alls stämmer i kroppen. Pulsen rusar även under lätt skidåkning, det har aldrig hänt innan.

Vad tror ni jag behöver göra för att hitta tillbaka? Jag har redan vilat betydligt mer än vanligt.
1976 • Sollentuna
#2
7 mars 2021 - 11:26
2 Gilla 
Jag tänker att det kan vara idé att ta ett blodprov och kolla så det inte finns några brister/avvikelser. Jag hade ungefär samma känsla i höstas, blev bara sämre och sämre och det berodde på allvarlig järnbrist. Nu är det inte lika vanligt med järnbrist hos män, men kan vara värt att kolla och det finns även andra parametrar man kan kolla med ett blodprov.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
7 mars 2021 - 12:53 Redigerad 7 mars 2021 - 12:55
Gilla 
Jag håller med #2, om du inte får hjälp via vårdcentralen när du beskriver dina problem, fundera på om du har råd att själv bekosta ett blodprov hos något labb. Vet inte var du bor, men kolla typ Unilab, Werlab och liknande. Jag är betydligt äldre, kvinna och relativt nybliven löpare, men det var något som inte stämde i kroppen liksom. Vårdcentralen gjorde väl sitt bästa, men "kan man springa 2-3 mil i veckan är man inte sjuk" står det i min journal. Till slut köpte jag ett blodprov med typ 30 värden som utvärderas, och hittade... efter lite fortsatt undersökning... en genetisk åkomma, som jag nu får behandling för. Ett annat järnvärde än det vanliga hemoglobinet som var för högt, precis tvärtom vad jag trodde. Ferritin, lite förenklat järndepåerna, kan ge märkbara effekter av både för lågt och för högt.
Säger såklart inte att du har samma åkomma som jag, men säger att ingen annan än du vet om något känns skumt i kroppen. Lita på det, sök hjälp i vården, var lagom envis.
Hemokromatos heter min åkomma, den är relativt vanlig att ha, men mindre vanlig att hitta. https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=53745

Sök även info om TWAR, eller borrelia? Menar inte att du ska hoppa över den riktiga vården, men att försöka läsa på lite själv kan vara ett bra komplement att hitta vad det är eller inte är.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
9 mars 2021 - 14:22
1 Gilla 
Kolla dina blodvärden, själv fick jag diagnosen hypothyreos för två år sedan. Om sköldkörteln krånglar sjunker ämnesomsättningen och man går ner i varv ( beror oftast på en autoimmun reaktion i kroppen ). Sommaren 2019 orkade jag jogga 5-6 km i snigelfart, med rätt inställd medicin tränar jag i princip för fullt igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.