Långvarig smärta i ena skinkan. - Löpning
Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 2554 visningar

Långvarig smärta i ena skinkan.

Jesper Bengtsson
1986 • Halmstad
#1
9 september 2021 - 15:32 (Redigerad 9 september 2021 - 15:33)
1 Gilla 
Hej,

Löpning var en av mina stora passioner här i livet fram tills för ca 10 år sedan då jag började få ont i ena skinkan under och efter löpning. Ung och dum som jag var körde jag tyvärr bara på. Smärtan är centrerad till en specifik punkt under vänster skinka (ingen strålande smärta alls). Får även ont av att sitta stilla länge. Tyvärr gav jag upp efter flertalet besök hos olika sjukgymnaster/naprapater. Smärtan blev aldrig bättre och försvinner några veckor efter jag slutar att träna. Sedan dess har jag gjort åtskilliga comebackförsök som alltid slutat med smärta och besvikelse.

10 år senare har jag tagit tag i detta på allvar. Tack vare att jag idag har en privat sjukförsäkring fick jag snabb hjälp av en idrottsläkare och fick genomgå en MR-röntgen. Röntgen såg generellt bra ut men läkaren kunde se en lätt bristning i senfäste/infäste av hamstringmuskulaturen. Enligt läkaren ska detta gå att lösa med vanlig sjukgymnastik.

Min sjukgymnast ordinerar stretching baksida lår samt tung styrketräning för baksida lår samt sätesmuskulaturen och jag pausar helt från löpningen.

1/ Är det någon som känner igen sig i min situation och lyckats bli av med sina problem?

2/ Dagen efter styrketräningen får jag ont i "skadan" men sjukgymnasten säger att det inte är någon fara. Även läkaren sa samma sak? Någon som haft liknande problem som känner igen sig i att ni fick ont även under "rehaben"?
Bek
1978 • VGR
#2
11 september 2021 - 10:47
Gilla 
1. Det är väldigt tungrott att via offentligt finansierad vård gå till vårdcentral och sedan vidare till ortoped. Det finns tydliga riktlinjer vad man gör på VC och vad som ska vara gjort innan man skickar vidare till ortoped. Ofta ska man ha provat sjukgymnastik under ett par månader.
Har ett ont knä jag skadade för en massa år sedan. Var hos ett flertal ortopeder och till slut gjorde man en MR via ortopeden utan att man hittade mer än en mindre meniskskada.
När de gick in och opererade (artroskopi) såg man att korsbandet var av. Tydligen missade man detta när man tittade på MR-bilderna. Var ca 15 år sedan så upplösningen kanske blivit bättre.
Har fortfarande lite problem med knät och funderar på att gå till en privat ortoped eller bra sjukgymnast och se vad de rekommenderar.

2. Jag har haft andra krämpor och tycker ofta att det gör mer ont efter sjukgymnastiken, över tid så har det dock alltid blivit bättre.

Frågan är om din MR tillförde så mycket egentligen eller om sjukgymnasten hade kunnat ge dig ett träningsprogram utan att man visste exakt var skadan var någonstans
Sara M
Stockholm
#3
14 oktober 2021 - 13:55
1 Gilla 
Det låter som en triggerpunkt tycker jag, hade själv problem under en längre tid med smärta i skinkan tills jag fick tips om dry needling. Som akupunktur men med väldigt långa nålar... Det gjorde sjukt ont, men efter tre behandlingar + lite triggerpunktmassage på hård boll hemma så försvann det. Värt att testa kanske!
1978 • Linköping
#4
14 oktober 2021 - 14:12
1 Gilla 
Det är sällan en bra lösning att helt sluta springa. Jag har haft liknande och körde styrka för baksidan och främst övningen finnen. Det gick över efter ca tre månader. Jag har idag inga problem av den skadan.
Magnus Engström
1963 • Stockholm
#5
14 oktober 2021 - 16:15
2 Gilla 
Har själv dragits med detta till och från under åren i vänster gluteus men även kopplat till vänster hamstring. För min del så hänger det ihop med en överbelastning och en vridning av bäckenet. Kan vara värt att även komplettera med ett besök hos en bra kiropraktor och fortsatt köra efter sjukgymnastens råd.
Hannes Svensson
1988 • Stockholm
#6
16 oktober 2021 - 09:20
1 Gilla 
Det här låter exakt som det jag har, TS.

Fick någon typ av stukning i foten i våras. När jag fick ordning på den i somras och började springa fick jag ont i både vänster höft, som blir stel, hopparknä, som jag nu blivit av med, men framförallt någon diffus smärta inne i skinkan när jag springer som nog har sin punkt ungefär mellan svanskota och skinka också, men för mig strålar det också ner i baksida lår.
Fick MR-röntgen genom vårdförsäkring till slut av både fot, höft och ländrygg. De såg att foten ännu inte var helt läkt och något väääääldogt litet på höger sida där jag får ont i skinkan, typ tendens till trochanterit, men ändå inte. Kändes som om ortopeden sen gissade lite och sa att det hade att göra med vänster fots skada ändå, kanske inte felbelastning men nån typ av påverkan. Jag fick Gabapentin utskrivet som egentligen är för epilepsi eller typ ischias. Tar en innan sänggång. Det har faktiskt hjälpt oerhört mot smärtan, även om jag känner av det. Jag frågade om det inte är värt att skicka mig till fysioterapeut för rehab eller naprapat för annan behandling, men han sa att det inte fanns evidens för att sånt skulle hjälpa och bad mig ta detta i 3-4 veckor och sen längre om det hjälper mot smärtan. Han sa det kunde ta 4-5 månader att bli av med, men att Gabapentin kan halvera den tiden. Jag fortsätter dock göra lite rehab som jag fått av en fysio sen tidigare. Ortopeden sa att han inte trodde det var nån fara alls att träna, att det inte kan bli värre av det, även om det gör ont. Har kört crosstrainerpass ett halvår och knappt sprungit alls, men ska börja med det nu. Hugget i skinkan känns dock emellanåt, framförallt efter löpning, men inte alls samma smärta som utan Gabapentin. Funderar också på att ändå ta mig till nån naprapat för att höra om behandling, men nu har jag gått via försäkring till ortoped och får nog göra det vid sidan om och betala för i så fall eftersom han inte skickar mig vidare. Men jag ska avvakta ett tag för att se hur det här går först.
Hannes Svensson
1988 • Stockholm
#7
8 november 2021 - 21:41
1 Gilla 
Jesper, hur har det gått för dig?
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
9 november 2021 - 00:26
Svar på inlägg #6
5 Gilla 
Jag skulle nog tagit mig till en naprapat, ortopeder har inte alltid full koll på sådant som sitter i muskler och nerver, min erfarenhet av naprapater är bättre för sådana frågor. Och det kan vara värt att få ett utlåtande från någon som har andra utgångspunkter. Det är ju läkning du vill ha, inte långvarig medicinering mot smärta, även om det ibland kan vara till hjälp.
Jesper Bengtsson
1986 • Halmstad
#9
19 januari 2022 - 13:05
1 Gilla 
Hej!

Tack för alla era svar och ursäkta sen återkoppling! Var nere i källaren ett tag när allt kändes hopplöst så har inte varit inloggad här på ett tag. Jag har kämpat på hela hösten med sjukgymnastik och har nu börjat springa kortare sträckor. Denna gång har jag gett mig fan på att ge allt vilket jag gjort. Kört 3-4 pass rehabpass/styrka per vecka. Styrketräning och stretch har fungerat bra. Smärtan är borta när jag springer men kommer smygande dagen efter eller två dagar efter löpning. Ser ett visst ljus i tunneln men så fort jag ökar distans eller tempo kommer smärtan tillbaka så försöker skynda långsamt denna gång. Dock svårt då hela kroppen skriker efter springa mer och fortare :)

Har väl börjat landa i tanken att jag aldrig kommer bli helt återställd. Hade jag gjort motsvarande rehab när skadan uppstod för 10 år sedan hade jag nog varit helt återställd nu.

Jag ska dock definitivt testa naprapat, så tack för detta tips.
Hakka
1982 • Luleå
#10
28 maj 2022 - 21:08
Gilla 
Hur har det gått för dig?

Känner igen mig i detta med smärta i skinkan som kan komma dagen efter för att peaka ytterligare några dagar. Har testat naprapat, sjukgymnast, styrketräning, triggerpunktsmassage, yoga osv. För 8 år sen kunde jag springa 4 ggr/vecka. Sedan blev det uppehåll några år och jag har aldrig kunnat löpa sen dess. De senaste 4 åren testar jag varje vår men alltid samma trista resultat. Blir tokig! Nu är jag på gång med årets test.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.