Löpning Tävlingar & Motionslopp 21 inlägg 4454 visningar

Vilka misstag har ni gjort inför/under ett lopp?

Helsingborg
#1
5 juni 2022 - 22:22
1 Gilla
Jag är lite av en nybörjare och sprang mitt första lopp igår där jag främst begick ett misstag. Lärde mig av det men skulle gärna höra vilka misstag ni begått så man kan dra fler lärdomar inför nästa gång.?

Mitt misstag - För mycket vatten

Ett tips på YouTube var att dricka extra mycket vatten dagen före loppet. Drack 1,5 - 1,8 liter från lunch tid till omkring kl 21.00. Det var ingen höjdare för mig som normalt dricker förhållandevis lite under en dag. Jag sover normalt utan toalettbesök men kl 03.00 fick man gå upp nu. Sedan kunde jag inte somna om. På förmiddagen reagerade min kropp rejält och jag behövde springa på toa stup i kvarten hela vägen fram till uppvärmningen (som lyckligtvis var på tidig eftermiddag och inte morgon). Drack ingenting under dagen för att få slut på det här och var rejält nervös över hur det skulle gå under loppet. När det väl startade var jag helt torr i munnen och hade då 5km till första vätskestationen. Kan tillägga att jag inte tränat på att dricka vatten under löppassen alls så vågade endast dricka en munfull åt gången för att undvika håll. Vi hade 18 grader varmt igår så det där kunde jag definitivt ha gjort bättre.
< < < 1 2 > > >
1974 • Stockholm
#2
6 juni 2022 kl 12:27
1 Gilla
Dåligt youtube-tips tycler jag. Jag dricker inte några kopiösa mängder vare sig till vardags eller före ett lopp - och det funkar bra. Råkar det tex vara synnerligen varmt dagen före ett lopp dricker jag antagligen en del extra - men det hade jag ju gjort ändå även om det inte var dags för ett lopp.

Och kom ihåg att även kaffe, té, öl osv är vätska. Och att maten du äter innehåller en hel del vatten.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
6 juni 2022 kl 22:18
1 Gilla
Nåt som jag lärt mej av mina misstag är att alltid testa skor, kost, kläder osv innan jag springer ett lopp.

Dessutom är det viktigt att lätta på träningen de 2 sista veckorna inför ett viktigt lopp. Det är vilan som bygger upp, träning är nedbrytande.

Att ställa sej på startlinjen om man är skadad, nej, det blir ofta en plåga och kanske en lång rehabperiod.
1991 • Norrköping
#4
7 juni 2022 kl 10:10
4 Gilla
Några stycken:

1) Lite blint på vad klockan säger för att sedan upptäcka att den hade varit för generös med mätningen --> sämre resultat än vad jag trodde.

2) Helt sakna plan B på ett 24-timmarslopp. Kraschade mitt i natten ett småkyligt aprildygn. Hade inga kläder för att inte vara i rörelse och fick söka värme på en bajamaja i två timmar innan min kompis äntligen såg att jag hade ringt och kom och räddade mig.

3) Ha mobilen i ett sånt där armfordral på ett maraton. Har nog aldrig fått värre skavsår.

4) Inte ett lopp men en maxning. Första gången jag sprang 100 km var jag inte så noga med toppningen. Sprang rätt mycket en vecka, veckan efter kom jag på att jag skulle springa 100 km för första gången till helgen. Tänkte att några lugna dagar räckte för att bli fräsch. Gick dåligt. Året efter maxade jag återigen 100 km men var noga med toppningen, gick en timme snabbare.

5) Åkte till Skottland för ett 65 km traillopp. Någonstans tog jag fel och råkade istället slutföra 50K-loppet. Hela grejen med resan var att jag skulle springa väldigt mycket längre än vad jag hade gjort dittills(42 km). Blev rosenrasande när jag kom i mål med krafter kvar och var klar. Sprang i ren vrede 20 km till för mig själv och fick ihop 70 km.
1980 • Lund
#5
7 juni 2022 kl 11:10
2 Gilla
En klassiker som hände mig när jag sprang mina första lopp är att inte knyta skorna ordentligt eller ha för långa skosnören. Speciellt när man startar i lopp med många löpare och där det är trångt så ser man nästan alltid någon som behöver stiga av för att knyta skorna. Så nuförtiden är det dubbelknut som gäller.
1971 • Stockholm
#6
7 juni 2022 kl 17:27
16 Gilla
Förlitat mig på Stockholm Tunnelbana.
Var framme vid starten för Kistaloppet c:a 8 minuter efter start.
Tidsmätningen vid starten var på så jag fick starta i alla fall.
Fick fråga de funktionärer som höll på och plocka ner hur jag skulle springa i början.
Ett c:a 1km springer man igenom Kista Galleria, där passerar jag ett gäng förortskids, varav en skriker till mig "Du grabben, du är sist!"
Walker67
1947 • Växjö
#7
9 juni 2022 kl 00:33
1 Gilla
Ett klassiskt misstag är att äta för nära inpå start. En gång åt jag risgrynsgröt 2 tim före start och den låg som en klump i magen och det slutade med att jag fick stanna och kasta upp.
Ang vatten. Det är inte dagen före man skall "dricka upp sig" utan sista timmen före start kan man se till att alla lager är påfyllda och urinen är som vatten. Detta gäller vid varmt väder. På träning kan man precis innan man ger sig iväg dricka ett halvt glas vatten, så att man är van vid det. För mig som är värmetålig brukar det gälla när tempen närmar sig 25 grader och solen gassar på ordentligt.
Utspädning av kroppsvätskorna är inte att leka med, minst lika farligt som vätskebrist.
1989 • Alingsås
#8
9 juni 2022 kl 08:32
2 Gilla
Kul tråd!
Jag har verkligen sökt i minnet efter riktigt fatala misstag - men är ganska skonad faktiskt.
Första OCR-loppet jag sprang, Örebro Actionrun 2015 hade jag (oklart) fotbollsstrumpor på mig - de är riktigt dåligt val när man skall bada - resulterade i tunga fötter och skav.
Kanske också när jag fick bryta Spartan VM 2018 pga. nedkylning. Hade jag varit bättre förberedd och gjort min research hade jag haft torrt ombyte och mer kläder! (var visserligen inte den enda som fick bryta - typ halva elitstarten gjorde samma)
Ganska tråkiga misstag :P Hoppas inte jag får vara med om värre!
Lotta Olsson
Stockholm
#9
9 juni 2022 kl 08:39 Redigerad 9 juni 2022 kl 08:39
1 Gilla
Fick en gång för länge sedan den briljanta idén att svepa en Red Bull strax innan start i ett snabbt 5 km-lopp. Det höll i fyra kilometer innan den så att säga kom tillbaka för att hemsöka mig. Fick hoppa ner i ett dike och spy, tappade verkligen farten och stapplade mer eller mindre i mål. Fattar inte hur jag kunde tro att det skulle vara en bra idé.
1967 • Torslanda
#10
9 juni 2022 kl 09:59
6 Gilla
Tror inte det finns något misstag jag inte gjort men här är väl ett par typiska:
- Packa ner löpargrejor i checkin bagaget. Inte smart när man kommer till mara i USA och får börja med att köpa allt lokalt och springa i otestad utrustning.
- Flyga in för tätt inpå Expot. Han med knappt 5 minuters marginal hämta ut min BIB i Paris efter ett flera timmar lång försening på flyget.
- Samma mara försvann bagaget och på export hade de redan stängt försäljningen så blev till att springa i seglarskor.
. Tagit miste på vilken dag det är vi springer. Medan vi oftast springer på lördagar i sverige så kör man på söndagar i Asien.
- Ta med sportdryck i små zip påsar. Inte populärt i tullen.
- Inte läsa på reglerna innan. I nordkorea fick man inte ha någon logo på tröjan så det blev till att låna av en tjej i gruppen en minimal bomulls t-shirt.
- äta för mycket kolhydrater under loppet= Mega problem med magen.
- Dricka sportdryck på kinesiska maror. Har inte funkat en enda gång, tror det har med vattenkvaliteten att göra.
- Springa Beijing marathon när pollution indexet stod i 600+ på en skala som går till 500.
etc etc. listan är helt enkelt för lång men nu på ännu äldre dar har jag i vart fall lärt mig från de flesta misstagen så numer går det oftast rätt felfritt. Vi lär oss inte av andras misstag utan våra egna😁

1991 • Göteborg
#11
9 juni 2022 kl 10:25
1 Gilla
Förlåt för OT, men blev väldigt nyfiken på ditt lopp i Nordkorea. Har du skrivit om det loppet någonstans? Vill veta allt!
1978 • Åkersberga
#12
9 juni 2022 kl 10:39
3 Gilla
Missade att ställa om klockan när jag skulle springa Åland marathon.
Det var samma helg som vintertid skulle ställas in, samt en timmes tidsskillnad så det var lite rörigt.

jag satt i godan ro och åt gröt på hotellet när en tjej gick förbi på väg ut,
"eh sitter du och äter nu, du vet att starten går om 1 timme"
jag trodde jag hade två timmar på mig.
Lämnade halva tallriken gröt, for upp på rummet för att byta om och göra mig klar. Det var dessutom 2,5 km till startplatsen från hotellet, så det blev en minst sagt snabb uppvärmning. Kom inrusande i startfållan typ två minuter innan skottet gick. Med andan i halsen, gröten skumpandes i magen och sjukt stressad känsla i kroppen. Inte mitt bästa lopp..

numer är jag svinnoga med att kolla klockan om jag reser över tidszoner eller vid vinter/sommartidsskifte.
Simon Lundin
1972 • Motala
#13
9 juni 2022 kl 13:15
1 Gilla
Mitt nybörjarmisstag var att dricka den erbjudna sportdrycken "för att få lite energi". Magen tog inte emot den bra och reagerade med att bli väldigt upprörd och jag fick knipande lufsa de sista kilometrarna in mot mål.
Sensmoral: drick aldrig sportdryck du inte är van vid under ett lopp...
1967 • Torslanda
#14
9 juni 2022 kl 15:14
2 Gilla
@ Tim, vi är nog minst två här på jogg som sprungit där. Jag sprang första året: https://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=10239534 Jobbade i Kina då och Kina är enda landet med direkt flyg till Nord Korea och man kan åka rätt enkelt på dessa gruppresor.
1971 • Bollnäs
#15
9 juni 2022 kl 15:42
2 Gilla
Springa maraton utan innersula (Hade tagit ur o torkat dom tidigare i veckan och var på annan ort). Men blåsor kan man få ändå kanske? :)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#16
9 juni 2022 kl 17:39
2 Gilla
Druckit för mkt rödbetsjuice så jag blev konstig i magen. 😊
Bek
1978 • VGR
#17
9 juni 2022 kl 19:49
Gilla
Sprang en del lopp när jag var liten. Allt nytt man hör talas om strax före loppet (skor, strumpor, kläder, energidrycker, uppladdningstaktiker mm) sparas bäst till att testas på träning innan.

Provade också någon energidryck så jag blev skakig och fick ont i magen. Löparstrumpor som var för tjocka och gjorde skorna lite för små. Pastaparty för sent dagen innan och kände mig mest tung och mätt när jag skulle springa.
1980 • Norrtälje
#18
11 juni 2022 kl 09:22
1 Gilla
Inför mitt första maraton, den virtuella upplagan av Stockholm Marathon, var jag så rädd för distansen att jag satt och åt stora mängder stuvade makaroner till kvällsmat kvällen innan loppet. Det blev en tur in i skogen efter 20-25 km. Bra med ordentligt med mat dagarna innan, men man bör kanske inte överdriva enskilda portioner när man laddar, för tätt inpå.
2006 • Alingsås
#19
12 juni 2022 kl 08:38
Gilla
Läst och tagit del av andras råd så ännu inte gjort något misstag mer än det med att knyta skorna, förlora gruppen ur sikte och sprungit vilse, eller rättare sagt följt snitslarna för fel bana = DNF
https://youtu.be/atcVtPpUJEs?t=14
Mr. B
1963 • Hemma
#20
12 juni 2022 kl 11:43
1 Gilla
Jag tog fel stig i en korsning och hamnade i riktigt knepig terräng. Där ramlade jag och rev sönder kartan i fallet. Fyra mil senare var jag ensam på banan, med ett hål i kartan just där.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.