Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 1788 visningar

Kollaps på Varvetmilen i Jönköping

Axel
1995 • Göteborg
#1
4 april 2024 - 09:03
Gilla
Hej!
Jag är helt ny här och startar denna tråd för att söka lite hjälp relaterat till rubrik.

I måndags sprang jag Varvetmilen i Jönköping. Med ca 700m kvar till mål har jag enligt vittnesmål fallit ihop, krampat och rullat bakåt med ögonen. Jag har inga minnen av detta utan det första jag minns är att jag vaknar upp på akuten med vårdpersonal runtomkring mig och sladdar överallt. Jag har då ingen som helst aning om vart jag är, vem jag är eller vad som hänt. Mitt sista minne är att jag ser att det är 2km kvar till mål. Jag vet att jag vid detta tillfälle är rejält trött men att jag inte upplever några andra "symtom".

Jag kom in på akuten med över 40 grader temp och blodsocker i botten samt låga saltvärden. Hade stora problem med illamående och fick inte i mig varken mat eller vätska. Efter CT blev jag satt på dropp och övervakning och fick åka hem på eftermiddagen nästkommande dag.

Det sammanfattade utlåtandet från läkaren var:
"Krampanfall i samband med löpartävling. Vi misstänker att detta berodde på en kraftigt förhöjd kroppstemperatur i samband med ansträngning". Utöver detta fick jag inga råd förutom att ta det lugnt kommande dagar och inte ta ut mig för mycket vid träning.

Jag tränar regelbundet, både gym och löpning, men har inte sprungit lika mycket på sista tiden pga av ett struligt knä. Under loppet höll jag ett betydligt högre tempo än vad jag är van vid, men kände som sagt inte några konstigheter/varningssignaler innan kollapsen.

Min fråga nu är hur jag ska förhålla mig till detta? Jag tycker det känns svårt att bara acceptera det som hände som en engångsföreteelse och gå vidare. Hade önskat tydligare svar från sjukvården och eventuell uppföljning/rekommendationer. Jag gillar att träna hårt och även om jag vanligtvis inte kör så intensivt vid normala pass känns det jobbigt att detta eventuellt skulle kunna hända igen. Jag har planerat att springa Göteborgsvarvet och är lite osäker på hur jag ska lägga upp träning inför- samt utförandet av detta lopp.

Väldigt tacksam om någon har liknande upplevelser/erfarenhet/tankar kring detta.

/Axel
< < < 1 2 > > >
1989 • Alingsås
#2
4 april 2024 kl 09:19
1 Gilla
Det är ju lite vanskligt att göra uttalanden baserade på så pass lite info, samt att jag absolut inte är utbildad medicinskt eller inom sjukvård.
MEN...
Kan det vara en kombination av t.ex.
Inte sovit ordentligt, inte druckit ordentligt (om jag minns rätt hjälper en god vätskebalans att hålla nere temperaturen på kroppen) och inte ätit ordentligt = saltbrist...
Saltbrist kan nog ev. bero på motsatsen till för lite vatten också? för mycket, det blir utspätt i kroppen ist.. Men är inte säker...
Axel
1995 • Göteborg
#3
4 april 2024 kl 09:55
Gilla
Tack för svar!
Jag hade ätit och druckit ordentligt både dagen innan och på morgonen. Tror även att sömn var ok.
Jag svettas väldigt mycket vid intensiv träning så jag är ganska noggrann med att inta mycket vätska, men jag har svårt att se att jag skulle intagit för mycket vätska. Finns det för övrigt någon riktlinje kring detta?
1993 • Svanslös
#4
4 april 2024 kl 11:30
1 Gilla
Låter allra mest som att du drabbats av vätskebrist och överhettning. Hur var du klädd? Var det varmt på tävlingsdagen. Du skriver ju att du svettas väldigt mycket samt att du tog i mer än vad du kanske var tränad för om jag fattar dig rätt. Anledningen till "dålig" uppföljning från vården är väl att de inte upptäckt fel på hjärta och blodprover. Tror mycket väl det kan vara en engångsföreteelse, men omöjligt att veta såklart. Råd inför halvmara skulle väl därför vara, klä dig lätt, fyll på med vätska på stationerna och spring kontrollerat:)
Axel
1995 • Göteborg
#5
4 april 2024 kl 12:01
1 Gilla
Jag hade på mig ett nätunderställ i merino, shorts, tunn löparjacka och en mössa. Skulle uppskatta att temp låg kring +5 så känns inte som att värmen borde blivit ett problem...
1965 • Kungsholmen
#6
4 april 2024 kl 14:02
1 Gilla
Min killgissning är överhettning av hjärnan. Jag kan inte ha mössa ens i minusgrader under lopp. Känner du att du verkligen behöver mössa vid +5?
Skumt iofs att blodsockret var lågt på ett millopp om du ätit ok innan.

Vad du åt dagen innan är iofs ganska ointressant men fyller du leverglykogenet nära inpå loppet så ska inte blodsockret dippa på 40-60 minuter så mycket.
1981 • Göteborg
#7
4 april 2024 kl 15:59
Gilla
Jag ska inte ens försöka spekulera i vad det beror på, men utifrån att jag själv tillhör de som svettas mycket så är mitt tips att skala av kläde till ett minimum där du fortfarande känner dig bekväm. Vid tävling i temperaturer över 4+ så är det för min del linne och shorts som gäller, i alla andra kläder kommer jag att bli för varm.
Att tävla i linne i november eller mars kanske inte låter så kul men på grund av intensiteten är risken för att frysa begränsad när en har kommit 1-2 km och ju längre loppet är med mer kläder än nödvändigt, desto varmare blir en.
Axel
1995 • Göteborg
#8
4 april 2024 kl 16:07
Gilla
Ja det är nog inte en orimlig tanke Peter.
Jag funderade på om mössan kunde ha någon inverkan, noterade i efterhand att den var orimligt tjock, men tänkte att det inte borde ha påverkat så mycket då jag var relativt lättklädd i övrigt. Men kan definitivt vara värt att tänka på framåt!
Axel
1995 • Göteborg
#9
4 april 2024 kl 16:11
Gilla
Tack för ditt svar Per!
Detta var mitt första lopp, förutom Öppet Spår i februari (där klädsel också var ett stort bekymmer), så jag har inte hunnit laborera så mycket.
Men det är nog ingen dum idé alls som du säger, dvs att köra minimalt iom att det är så pass kort stund med så pass hög intensitet.
1984 • Falun
#10
4 april 2024 kl 18:20
Gilla
Dom flesta klär sig för varmt på lopp. Men borde väl rimligen mer resultera i att du sliter av dig mössan i panik till slut. Inte att du svimmar och krampar.

Har svårt att se att det här handlar om vätskebrist eller energibrist. För kort lopp. Men en hög intensitet+kläder kan ju påverka. Mätte du pulsen under tävlingen?
1993 • Svanslös
#11
4 april 2024 kl 19:50
Gilla
10 km duger gott för att hinna bli överhettad och få vätskebrist! Axel du lät rätt bra påpälsad för +5C och för att försöka sig på en sån prestation.

Vad låg ditt blodsocker på när du var på akuten?
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#12
4 april 2024 kl 21:13 Redigerad 4 april 2024 kl 21:13
1 Gilla
Jag svettas också mycket och skulle inte klara av att springa ett millopp med de kläderna du beskriver Axel, även vid 5+. Absolut inte mössa och jacka.
Axel
1995 • Göteborg
#13
5 april 2024 kl 08:57
Gilla
Jepp, så tänker jag också. Lite lurigt när man inte kommer ihåg något av sista kilometern innan kollapsen bara, haha.

Mätte tyvärr inte den. Har inte använt mig av någon typ av träningsklocka eller liknande innan utan bara "gett mig ut" och sprungit, men känner väl att det är läge att skaffa det.
Axel
1995 • Göteborg
#14
5 april 2024 kl 09:01
Gilla
Ja jag börjar inse det...
Får lära mig den läxan och helt enkelt ha betydligt mindre nästa gång.

Kollade journalen och antecknat värde var 2.8
1965 • Kungsholmen
#15
5 april 2024 kl 10:17
1 Gilla
2.8! Då skulle jag säga att du måste ha ätit för lite kolhydrater innan loppet. Vad åt du och när?
Svealand
#16
5 april 2024 kl 11:12
Gilla
Skulle lågt blodsocker även kunna bero på att man intagit snabba kolhydrater (dextrosol, energidryck?) precis innan ett lopp, sedan får kraftigt insulinpåslag för att trycka ned blodsockret och detta i kombination med intensivt muskelarbete under loppet ger kraftigt sänkt blodsocker?

Jag har för lite erfarenhet av hur min kropp reagerar just i ett sådant fall, men det låga blodsockret skulle jag iaf. tro är en viktig pusselbit för att kunna reda ut vad som hänt och varför.
1993 • Svanslös
#17
5 april 2024 kl 11:39
1 Gilla
2.8 är ju bra lågt ändå.. i din situation hade jag begärt en uppföljning av vården angående blodsockret. Det behöver ju inte vara nån fara men mest för att du inte ska behöva vara orolig inför framtiden. Brukar du känna symtom på lågt blodsocker i andra tillfällen?
1984 • Falun
#18
5 april 2024 kl 11:42
Gilla
Låter mer som en diabetiker eller nån som kör LCHF och bränner på utav bara fan på loppet.

Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#19
5 april 2024 kl 12:05
Gilla
1965 • Kungsholmen
#20
5 april 2024 kl 12:32
1 Gilla
Tänkte också att det kan vara någon extremkost typ LCHF, eller bara att äta fel inför lopp, typ protein och fett istf kolisar.

Att få blodsockerdipp pga intag av snabba kolisar innan lopp tvekar jag på att det är möjligt, men är beredd att ändra mig om någon presenterar bevis. Jag har själv stoppat i mig dextrosol både innan lopp och på startlinjen utan minsta problem, men en del kanske har större insulinpåslag och känslighet och kan drabbas.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.