Löpning Träning 4 inlägg 1972 visningar

Jag fattar ingenting?!

paul
1976 • stockholm
#1
7 april 2009 - 18:42 (Redigerad 7 april 2009 - 19:04)
Gilla
Hjälp en mindre vetande ;)

Första frågan: Jag tycker mest om att träna 7-10 km i pulszon 4. Det innebär att jag som ganska otränad 33 åring ligger runt 170 i medelpuls på mina pass. Det känns liksom som om jag naturligt vill ligga så högt i puls. Oavsett tempo söker sig kroppen till den pulszonen. Är det fel? Bör jag hålla ner tempot även om jag orkar med att ligga på denna pulszon? Kan det vara skadligt?

Dn andra frågan: Sov pga stress mm extremt dåligt inatt. Kanske 2 timmar. Tog idag ett litet lugnt pass ändå för att koppla av. Trots dåliga förutsättningar sprang jag idag snabbare än vanligt med en marginellt lägre puls? Skumt?? Är det ngn som vet om det kan vara kroppen som "dopar sig" pga tillfällig sömnbrist eller skall man tolka det som att en natts dålig sömn inte påverkar prestationen alls?
1971 • Nykvarn
#2
7 april 2009 kl 21:17
Gilla
På första frågan svarar jag: Nej, det är inte skadligt. Du har förmodligen en ganska hög maxpuls vilket gör att 170 i puls inte är så ansträngade för dig, jag ligger ofta runt 175 i puls på mina vanliga distanspass. Om jag kör riktig kvalité bör jag upp emot 185-190.

På den andra frågan svarar jag att en natts dålig sömn förmodligen inte påverkar prestationen alls även om jag inte är expert på området. Kroppen brukar ta igen sömnbrist genom att man sover djupare nästa natt.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#3
7 april 2009 kl 21:26
Gilla
När jag tränade i höstas så låg jag ofta i puls zon 4 i snitt och ibland över på i stort sätt alla träningspass. Det slutade med att jag fick ont i knät och fick sluta springa ett tag. Jag kan inte med säkerhet säga att var hastigheten som gjorde det men nu försöker jag springa färre snabbdistans löp och i stället springa längre långsamma pass på 10km+ och det känns ändå som att det ger bra resultat även när jag springer korta snabba distanser eftersom syreupptagningsförmågan förbättras. Jag är absolut ingen expert i ämnet men personligen så är jag mer försiktig nu och känner ändå att träningen ger resultat.
1969 • Sala
#4
7 april 2009 kl 23:33
Gilla
Pulszon 4 för dig kan vara pulszon 3 för en annan, och kanske t.o.m. pulszon 2 för en fjärde, så det vet du inte, såvida du inte har en individuellt utmätt maxpuls att utgå ifrån, d.v.s. den puls som just du orkar upp i som max. Pulszon 4 är då ett visst procentintervall av den pulsen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.