1981 • Örebro

Silverleden på 1 dag 2022 - Hällefors

Lördag 2 juli 2022 08:00

Löpning - Tävling
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Har egentligen varit sugen att testa Ultra rätt länge. Det har dock inte blivit av förrän nu när jag o Jakob för nån månad sen pratade om att det vore kul med lite mer äventyr.

Inga direkta förberedelser utan vi båda kom hem från 2 veckors semester natten till fredag. Planen var att ta det lugnt då allt över maraton kommer bli rekord.

Hämtade upp Jakob kl 06,00 i spöregn och sen bar det av mot Hällefors. Lite förberedelser på plats innan start. Hade en liten flaska med sportdryck och 2 st gels från start. Sen hade jag preppat en dropbag till 45,7km med en liten flaska med saltdryck, 2 st gels och en Flapjack.

Starten går och vi förvånas över vilken rusning det blir trots att det är ett så långt lopp. Vi tar det med ro och rullar med ca 25 löpare före.

Första stationen kommer efter 7k och här fyller jag flaskan med sportdryck. Känns bra att kunna springa o sippa lite längs vägen och inte behöva svepa vid kontrollerna. Regnet har avtagit men inte helt slutat. Rullar vidare och nästa kontroll är vid 13,5km. Tar det fortsatt lugnt då jag också hört att andra halvan är tuffare. Fyller på med mer sportdryck och tar även en mugg på stationen.

Jakob säger att det är nåt som inte känns rätt, kroppen är seg och pulsen högre än normalt. Vi tar det fortsatt lugnt och är ödmjuka inför uppgiften. En station i taget.

Vid ca 16k känner jag hur mitt högra knä börjar värka på insidan. Försöker slappna av, växla tempo och i sättning för att se om det gör nån skillnad. Typ ingen och tänker att det kan bli ett väldigt mycket kortare lopp än planerat. Nästa station är 20,5km och nu har jag även tagit första gelen. Joggar och går i omgångar men tänker att om knät blir värre får jag väl bara gå. Det blir inte direkt värre men heller inte bättre. Vi har dock väldigt trevligt i skogen och njuter av äventyret.

Nästa kontroll är vid 29,6km och tar en mugg sportdryck och fyller flaskan. Vid 30km går starten för bergspriset och med tanke på att jag inte tävlat hittills så kan det vara kul att få trycka på lite. Rätt löpbart i början men sen är stigningen så kraftig att det bli till att gå. Får upp pulsen ca 10 slag över tröskel så får anses vara en godkänd satsning. Knät gjorde inte ondare av hårdare löpning vilket kändes bra. Pustar ut och tar några kort på utsikten väl uppe medan jag väntar in Jakob.

Vi fortsätter sen på ungefär samma vis. Jag med ett ömt knä och Jakob med en generellt dålig känsla. Rullar på utför ner till 35,7km vid Silvergruvan där vi som ultra-löpare äter kokt korv i bröd. Smakade bra och magen blev glad att få lite substans. Sen kommer längsta etappen fram till 45,7km där våra dropbags väntar. Här tar vi lite längre stopp och packar om lite, tar några bilder och pratar med folk.

Jakob har under flera stationer sagt att jag ska dra iväg. Jag har dock varit orolig för knät samt varit inställd på att vi skulle göra äventyret ihop. Skulle jag vara jättepigg så hinner man bli trött om man trycker på sista 20´ också. Springer vidare men känner efter min saltdryck att jag fått en bättre känsla. När jag inte tänker mig för glider jag ifrån vår grupp några meter och när vi passerar 50km fortsätter jag istället för att vänta in Jakob som tagit sällskap med en Ultragubbe.

Tanken är att få en referens om jag håller fart förbi de sista två kontrollerna. Näst sista är 52km och jag tycker det flyter på ok. Dock svårt att hålla fart när det är så tekniskt. Plockar placeringar vilket stärker. Sista backen säger dom vid kontrollen och när den kommer får jag en smärre chock. Det är nästa så man får krypa upp och den var ganska lång också. Lättare efter och har nu siktet inställt på sista kontrollen vid 57km.

Fortsätter plocka placeringar men är flera timmar efter täten. Ofattbart hur man kan springa så fort i skogen. Börjar bli rejält tom på energi och har nu bara en gel kvar. Är brutalt sugen på att ta den men säger till mig själv att jag får den vid 60km. Tror jag lyckades hålla mig till 59,5km. Ger lite energi men som snabbt tar slut. Sista 2,5km är kämpiga men nu har jag hållt tröskelansträngning i över en timme så inte så konstigt efter 7,5 timmars aktivitet.

Skönt att komma i mål och ta av sig skorna. Verkligen knäckt att vara 2,5 timmar efter vinnarn.

8,06,06 och 18 plats.

Plockade dock 9 placeringar sista 13 km.
Hade snabbast tid på näst sista och top 5 på sista.

Fick också ett tröstande besked i efterhand att jag tog hem Bergspriset "King of the hill". Även snabbaste tiden sen loppet startade för 10 år sen. Fick tillbaka startavgiften för insatsen👍🏼.

Nu ska jag slicka såren innan jag och Jakob snackar ihop oss om detta är nåt för oss.
Bild uppladdad av Elias
64   km
Distans
8:06:06
Tid
7:36   min/km
Snitt
142
Snittpuls
186
Maxpuls
152
Stegfrekvens
1512   m
Total stigning (clk)
Hoka Clifton 8 W
Total distans: 
166:04:08
1881 km

Resultat på sajten

  Namn Tid Snitt
1. Elias 8:06:06 7:36 m/km
2. Stefan Sager 8:06:48 7:36 m/km

Gilla passet

Gillas av Antje Wiksten, Per A och

Kommentarer

Stefan Sager - 3 juli 2022
Bra jobb!
Elias - 3 juli 2022
Tack detsamma!
Lars Lundegård - 4 juli 2022
Trevlig läsning och grattis till bergspriset
Elias - 5 juli 2022
Tack Lars!