Löpning Övrigt 120 inlägg 14265 visningar

Svenska Rekord av ny invandrade !!

rolle
1961 • österskär
#1
5 mars 2014 - 15:57
2 Gilla
Hej
Jag reflekterade lite över när den nya Svenska tjejen från Etiopien slog Marlin Ewerlöws Svenska rekord. Är det riktigt just ??. Borde finnas 2 kategorier, för att växa upp och spinga i vinterlandet Sverige, är inte samma förutsättningar som att växa upp och träna i varma länder. Ett Svenskt rekord, borde bara räknas av uppväxta under Nordliga förhållanden.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1978 • Arboga
#2
5 mars 2014 kl 16:07
8 Gilla
Jag håller inte med Rolle. Ens ursprung borde inte påverka rekordet. Isådannfall skulle vi kunna köra SM i skidor med en skåneklass och en norrlandsklass. Jag blev förresten batajonsmästare i skidorientering på ett blekingeregemente, var nog en av få som sett ett par skidor innan värmplikten...

Är man svensk medborgare och slår rekort så slår man svenskt rekord. Så enkelt är det.
Johan Sundberg
1983 • Sundsvall
#3
5 mars 2014 kl 16:07
2 Gilla
Låter som en synnerligen dålig ide..
Sedan kan man även tycka att kunde Gunder Hägg träna sig till världsrekord i lilla jämtländska Albacken så finns det förutsättningar för att träna i Sverige.
1970 • Sala
#4
5 mars 2014 kl 16:14
3 Gilla
Jag vet inte riktigt hur du tänker dig att den där uppdelningen ska gå till? Jag kan förstå din skepsis vad gäller Aregawi (för det är väl henne du menar?), hon känns ju inte så svensk, men var ska vi dra den gränsen? Svensk i passet, svensk på löparbanan, det är nog det enda tänkbara.

Det andra jag tänkte var det där med att man har tränat i vinterlandet Sverige, hur många svenska elitidrottare har sin träning i Sverige under vintern? Jo skidor, visst. Exemplen är nog fler än undantagen. Min hushjälte Rune Larsson utvecklades ju mycket under sina universietsår i San Diego i USA, enligt honom själv.

Hur rankar vi Mustafa Muhammed som kom hit som 11-åring? Han sprang ju inte sitt första lopp här förrän flera år efteråt..
1975 • Torslanda
#5
5 mars 2014 kl 16:45
4 Gilla
Är väl fritt för vilken "född svensk" att träna vart man vill? Är ju dessutom väldigt billigt att leva i många av dessa vinterfria länder så jag ser inga större hinder? Med ditt resonemang får man införa någon typ av närvarokontroll på vintern av potentiella rekordsättare...
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#6
5 mars 2014 kl 16:48 Redigerad 5 mars 2014 kl 16:48
1 Gilla
Tänkte det samma Daniel, de står väl alla fritt att försöka ragga ihop några sponsorer och dra till Etiopien eller Kenya och höghöjdsträna om egna finanserna inte räcker?
1977 • Eskilstuna
#7
5 mars 2014 kl 17:47
6 Gilla
Hörs ju på namnet vad det är.
Svenskt rekord; Ett rekord satt av en svensk. Punkt.

Om det bara gällde för svenskar som bott i Sverige en viss tid skulle det ju heta det; Svenskt rekord för de som varit svenskar i minst 20 år, tex. Men det skulle ju utesluta 19 åringar tex.


Pär M
1969 • Umeå
#8
5 mars 2014 kl 17:48
Gilla
dessutom skatte smitare :-)
2009 • Klippan
#9
5 mars 2014 kl 19:01
Gilla
@ Roland Nyfiken på vad det är som gör att Du begränsade Din reflektion "riktigt just" till "ny invandrade"?
2009 • Klippan
#10
5 mars 2014 kl 19:01
Gilla
@ Rolle skulle det va.
1986 • Enköping
#11
5 mars 2014 kl 19:02
Gilla
Om den ""regeln" skulle gå igenom borde den gälla omvänt också. Då ska jag åka till Etiopien och slå svenskt etiopiskt rekord på milen, för jag kan ju inte behöva jämföras med dem!
1966 • Karlstad
#12
5 mars 2014 kl 19:28
Gilla
Nej, det är nog inte genomförbart, men ingen av er kan väl ha svårt att förstå vad Rolle menar, själva poängen även om det inte håller.
1965 • Eksjö
#13
5 mars 2014 kl 20:18
3 Gilla
Det generella problemet i sådana här diskussioner är att många inte förstår att den moderna definitionen på medborgarskap inte är densamma i dag som förr i tiden.

Nu: Svensk medborgare är den som tillhör den skatteadministrativa ytan som kallas Sverige och/eller den som tack vare sitt pass tillhör den övervakningsadministrativa sfär som administreras av FRA...
1949 • Göteborg
#14
6 mars 2014 kl 08:54
2 Gilla
En intressant tråd som ligger nära gränsen för "det tillåtna". Ett sätt att undvika etiska diskussioner är naturligtvis att Svenskt rekord är satt i Sverige! Som t ex Stadionrekord är satt just på Stockholms stadion.
1978 • Handen
#15
6 mars 2014 kl 10:47
17 Gilla
Anar en viss främlingsfientlighet i ts inlägg och inte ska väl sådana åsikter behöva stå oemotsagda?
Om jag tolkar Rolle rätt så tycker han att personer med svenskt medborgarskap ej ska få sätta svenska rekord?
Eller jo, om dom bott och är uppväxta i Norden. Så de som bor och tränar utanför Norden är inte kvalificerade för svenska rekord?
Ett ganska underligt resonemang eftersom de flesta av våra svenska rekord då skulle behöva diskvalificeras. Framförallt inom friidrotten. Precis som många ovan påpekat.

Kanske menar Rolle att det är orättvist att du som född i t.ex. Kenya och uppvuxen i en löparkultur där har möjlighet att flytta till ett annat och ta rekord i det nya landet?

Men vi lever väl i ett land där vi sedan en ganska lång tid tillbaka tagit ett politiskt beslut där detta ska vara möjligt?

Begrepp som medborgare och tillhörighet som svensk är och bör inte längre vara enbart de som under fler generationer bott och vuxit upp i Sverige.
Välkommen till nutiden och förhoppningsvis framtiden!
1985 • Göteborg
#16
6 mars 2014 kl 11:07
5 Gilla
Håller med ovanstående

Tycker vi ska glädjas att en så duktig löperska valt att vara medborgare i och tävla för Sverige!
1971 • Nykvarn
#17
6 mars 2014 kl 11:34
1 Gilla
Jag håller inte med TS i ursprungsfrågan. Däremot har jag svårt att uppbåda samma engagemang för Abeba Aregawi som jag antar att det handlar om, speciellt med tanke på senaste dagarnas skriverier om skenäktenskap. OK, hon är en helt fantastisk löpare och idrottskvinna och visst är det roligt att en sådan världsstjärna vill tävla för Sverige.

Å andra sidan, hon tillbringar nästan ingen tid alls i Sverige, utan är mer på tillfälligt besök, verkar inte ha någon tät kontakt med tränare eller klubb eller svensk friidrott överhuvudtaget med tanke på att ingen verkar ha känt till det som det nu rapporteras om. Kanske hon över tid kommer engagera sig mera i sin klubb/svensk friidrott/Sverige men just nu känns hon inte folklig på ett sätt som andra svenska friidrottare.
Claes Hedberg
1972 • Göteborg
#18
6 mars 2014 kl 11:53
3 Gilla
Blir det inte väldigt mycket dubbelmoral?

När t.ex Pernilla Wiberg och andra som är bosatta i utlandet vann/vinner så jublar vi och anser de vara svenska. När nån svenskättling i t.ex USA (men som aldrig har bott i Sverige) vinner nån turnering så hyllas den som svensk.

Skulle man släktforska så hittar man säkert att många av de du anser vara "födda svenskar" har säkert nån form av utländskt påbrå i släktträdet, så vad handlar det om EGENTLIGEN?

Om man t.ex håller på IFK Göteborg så bryr man sig nog inte om alla i laget är födda, uppvuxna och bor i just kommunen Göteborg, så länge de vinner va? Allt är flytande, gränser är inte gränser.

Man kan tävla för ett land om man bor i landet, man kan tävla för en klubb utan att bo där klubben finns osv. Så vad är egentligen OS, VM, EM, SM, NM och sånt där? I typ OS tävlar ju svenskar som dock inte tränar och spelar för Sverige annat än när det är OS, så på vilket sätt skulle det vara bättre att svenskar som har flyttat till USA för att spela i NHL spelar i OS-laget, än någon med ickesvensk bakgrund som spelar varje dag i Sverige är med i svenska OS-laget?

Trångsynt tråd om du frågar mig.
1970 • Lerum
#19
6 mars 2014 kl 14:14
Gilla
Det är väl bra med en tråd där vi kan uttrycka vad vi tycker och känner.
Ibland måste den spetsas något för att få en reaktion och då kan man ställa sig frågan varför reagerar jag på detta?

Jag hade själv tänkt lyfta frågan med klubblag, hur många egenframtagna spelare har de osv. Vi kan läsa om IFK Göteborgs fotbollsakademi och elitsatsning där det ser ut som att man agerar annorlunda mot de ledord man kavlat ut. Alla har inte kommit till tals i den frågan osv

Tillbaka till ämnet, jag har funderat lite över frågan själv och varför jag tycker som jag gör. Om vi håller oss till löpning på längre distanser och vi tar de 300 bästa löparna från Kenya, Etiopien osv. Vi sprider ut dem med 4-7 löpare per land och sedan hejar fram våra nya landsmän på VM. Efter ett tag skulle de flesta länders rekord vara någorlunda lika. Varje sport/gren har sin elit och skulle då dominera. I en sådan framtid skulle jag få anpassa mitt hejande och naturligtvis skulle det kännas mer om det fanns en relation mellan mig som supporter och den tävlande.

I tex Göteborgsvarvet (har träffat många åskådare eftersom jag bor här) så vittnar många om att man beundrar de snabbaste i täten och applåderar när de kommer. De brukar vara 5-10 st svarta löparfantomer som trycker på i täten, när den första 'vita' löparen kommer över Avenyn så ökar hejaropen och applåderna. Trol känner de flesta någon typ av koppling och likhet. Jag vet att när Musse sprang så var det enorma applåder men det var för att de flesta hann känna igen honom :)

Som flera andra tycker jag själv att närheten spelar stor roll när jag hejar och då spiller det också över när någon tar ett nytt Svenskt rekord.

Ett annat exempel som funkar på mig är hur jag kände senast när bröderna Ahrenius tävlade i kast på Finnkampen. Heja Sverige men när tredjemannen från Sverige går in i ringen så hejade jag desto mer. min koppling starkare till hemmasvensken ään till bröderna i USA

Avslutningsvis så är plötsligt 800/1500 mkt roligare att se på med en Svenska längst fram
1959 • Rönnäng
#20
6 mars 2014 kl 14:26
3 Gilla
Angående lagidrotter så är det bedrövligt tycker jag.
Idag handlar det ju bara om vilket lag som har råd att köpa de bästa/dyraste spelarna som får ihop de bästa lagen.
Det lag som är skickligast på att få sponsorer/reklamintäkter/anställda ekonomer som kan ljuga med siffror vinner......
Personligen tycker jag att det har blivit perverst när spelare kan tjäna typ en miljon i veckan.
Nånting är fel och sjukt.
Jag skulle aldrig heja på ett lag med en massa köpta spelare från hela världen.
Det blir ingen känsla kvar.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.