Lars-Åke Heindal och Tord Blücher snackar gärna bort några kilometer tillsammans Foto: Sandra Heindal

Distanspass - så funkar det

Om sajtenI en ny artikelserie kommer vi tillsammans med författaren till våra träningsprogram, landslagstränaren Ulf Friberg, börja reda ut begreppen för vad vi håller på med i spåret. Som sig bör börjar vi med den vanligaste träningsformen: Distanspass.

Beskrivning:
Distansträning utgör grunden för all annan löpträning. Det är det enskilda pass som är vanligast i träningen. För den vane löparen utgör den ungefär hälften av alla pass och kilometer som skall löpas. Är man ovan eller befinner sig i en uppbyggnadsperiod, t.ex efter skada, är de ännu frekventare. Är man helt ny kan alla pass vara distans.

Distans är det pass när man "bara" är ute och springer. Inte särskilt snabbt och inte särskilt långt. Tempot i sig är inte det viktiga utan själva tiden man är ute. Därför kan farten vara förhållandevis låg och behaglig för att skapa en skön känsla och rytm.

Som det hörs på namnet handlar det om att samla kilometer, distans. Men hur många kilometer som ingår i varje pass kan variera. Allt från ett par kilometer fart till ganska långa pass beroende på vilken nivå du befinner dig på och hur dagsformen känns.

Syfte:
Distansträning är för löpare uppbyggnad. Både av hjärta, muskler och leder. Det är det pass som förbereder och anpassar kroppen för hårdare träning och belastning. När kroppen sen är van kan man ge sig på tuffare träning som utvecklar löpträningen. Distansträning kan också fungera som återhämtning efter ett hårdare kvalitetspass som t.ex intervaller eller tröskelträning. Det ger nämligen bra genomblödning, vilket gör att återhämtningen och hållfastheten blir bättre.

Kort sagt kan man säga att distanspassen är alla de kilometer som krävs för att man inte skall skada sig under tuffare pass.


Hur skall det kännas?
Eftersom distanspasset är till för att skapa mängd och volym i din träning kräver det inte fullt fokus i varje steg. Löpturen kan då vara ett perfekt tillfälle att reflektera över dagen, fundera över framtiden och drömma sig bort i tankarna. Får du med en eller flera vänner i spåret passar "snacktempot" utmärkt för att prata sig igenom några kilometer.


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.