Bunketorp Backyard Ultra Trail - Min upplevelse

                                                   VÄGEN TILL MIN FÖRSTA ULTRA

Juni månad, ingen tävling i sikte, bara undrande. 

Bläddrar i jogg.se tävlingskalender, umm...

En "Backyard"!? i närheten!? Bunketorp Lindome. Kollar hemsidan, umm...

Intressant, kan vara kul, kanske testa?

1-2 veckor senare anordnades en 3 varvs testdag. Jag kom in på deras avslutande andra varv i början på en hemsk brant uppför 100 meters gå-backe. Tankarna flödade, det här är en tokig krävande utmaning. Väl uppe vid Start välkomnades jag, tervligt folk. Så startade vi (jag på deras 3e varv) upp för första backe, bara njuta, krävande berg och dalbana, vackert, välordnad underlag, skog runtomkring, fågelsång, härligt. Sedan körde jag själv 3 varv med några minuter emellan.

Så åkte jag hem och nån dag efter massa funderingar bestämde mig för att lägga in anmälan.

Jag blev den 14e anmäl. Då skall satsa på att klara 5 varv !!

Tankar och funderingar närmsta dagar. Jag bör klara 7 varv!? Då blir mitt längsta pass!

Mera funderingar. Men, 8 varv blir över 5 mil !! Ja, tänkte jag.

Köpte nya mjuka skor, körde in dem, det fungerade. Två varv på Bunketorp.

Nån dag senare, flera funderingar. På intervallträning med Lerum Friidrott pratade vi om "Backyard Ultra Trail" och A.B. tyckte att jag skulle klara flera varv (siffran satte sig i hjärnan).

Mera träning, flera tankar. Började fundera på en pannlampa , tänk om, ifall, ingenting får störa dagen det gäller, det var min tanke. Köpte "powerbank" för laddning av klockans 310xt batteriet, ifall ifall.

Väderprognosen 10 dagar i förväg, inte bra väderlek. Börjar ställa in mig på regn, mycket fukt.

Kläder ombytte, flera skor, handskar att hålla höger hand/pekfingret så bra som möjlgt.

Mera träning, införskaffade pannlampan.

Testar klockan på olika sätt i flera timmar, laddar med "powerbank" 7 minuter åt gången under senaste 3 timmar, GPSs på. Då klarar klockan sig många många timmar. Klart.

Väderprognosen 4 dagar i förväg, massa regn.

Testar pannlampan, 2 km mitt i natten, gräs-stig-skog-väg. Lär mig, stadigt på huvet, fungerar bra, nöjd med ljuset. Laddar pannlampans batteri. Klart.

Väderprognosen dag innan, mindre regn! Tar fram allt som skall med, massa grejer. Jag är förbered !!

Några timmar någorlunda sömn, packa färdigt och åka till Bunketorp.

Väl framme fans flera uppställda tält på Start-Mål området. Väskor på plats, jag ombytt och därefter möttes Tommy, Eric och jag. -Vi tre från Lerum Friidrott-.

09:45 Välkomnades vi alla utav arrangörerna. Regnet har upphört.

10:00 Startsignalen gick för 54 deltagare. Alla glada förväntansfulla människor för en sådan uthållihets bedrift. Vilken känsla !!! De tre första varv avklarade , bara positiva inställningar. Behagligt väder.

13:00 Start för 4e varv. De flesta är kvar, bara bra, samtalas lite här och där.

14:00 5e varv,mitt primära mål. Det börjarde kännas lite besvär på gång, inget farligt. Nämnas bör sägas att depån var en trevlig mötesplats med dryck och mat, mer än jag tänkte och med variation mellan varven, smidig severing plockning och trevliga allihopa och gott.

6e varv. Började pusha på andra medtävlande att fortsätta till nästa varv eftersom detta går så bra. Plötsligt mitt i banan blir jag stucken i långfingret - just det fingret jag har besvär med fukten och kylan - rak igenom en styckad handske (?en geting). Ont värre det gjorde -jag skrek- fick loss en gulaktig tagg. Samtidigt en medtävlande en bit bakom mig hördes med ett utropande skrik "geting"!!

Viste inte om jag skulle blir mycket påverkat av giftet, så jag ökade farten med smärtan i fingret. Fram i depån, in med dryck och mat, ingen svimningskänsla, så det var bara att fortsätta.

7e varv. Jobbigt smårta i fingret. Pushade på A. för att genomföra sträckan över marathon och försöka sig på 5mil eftersom det går så bra. Jag känner inget besvär nånstans annat än i fingret. -Nu faller en kraftigt lång regnskur-. Då klarar jag nog 8an också, och 9an med. Även med hanterbar besvärande fot/ben (Anterior tibialis tendonitis) som stör mig då och då utan att kunna fastställa orsaken.

Mellan varven i depån, dryck och soppan och tilltugg. Gott gott.

10e varv. En medtävlande hade utfört en Backyard på annan bana och klarade 14 varv, här skulle han försöka med 12 varv. (då fick jag ett nytt mål 12 varv :-)

11e  Färre än hälften på Startlinjen, glada iallafall startar vi. Besvären med fot/ben tilltar litegrand, -ändå tankarna gick till att jag bar på n:14 så grubblade med 14 varv-. pekfingret var varnt och ömt så att inget besvär med fukten/regn kändes i handen, positiv!!

12e  Några minuter i depån, jag han med varmt dryck, tilltugg tog med mig. Pannlampan på plats.                    Start signalen går. Snart är det mörkt och upp för backen ätandes en jätte god kaka fullt med energi. Samtalande med I. som hade utfört en Trail i Alperna några veckor innan. Hon var stark.

13e varv. Spännande med egen belysning, kroppsställningen håller sig rätt. Jag började tappa styrkan i benet, inte så att jag skulle bryta men började tänka på att inte förvärra bekymret med senan (tendinopati). samtidigt kollar klockans kilometervisare och ser att det står 80 km!! Då började tankarna med att ta ett varv i sänder och se hur jag klarar mental utan att fördärva foten/benet.

Upp i depån lite mat och lite dryck, trevliga och glada funktionärer. Klart för nästa start med glädjen i behåll. Regnskurar faller.

14e  Startsignalen går. Vi är 12 som startar. Jag tar det lugnt, kämpigt men fungerande. Väldans va bra med pannlampan! Ensamt nästan hela varvet, intressant upplevelse med naturen, salamander springandes på vatten samlingar, en mördarsnigel men den här var helt vit, några nattfjärilar nära marken, små groddor, något sprakande där ute.

Jag, första gång löpandes mitt i natten i naturens tysta och mörka mäktiga omgivning, med hjälp av en pannlampa! Häftigt!

Nu bestämmer jag mig innan sista gå-backe, eftersom just nu blev 93 km, att jag skall klara ett varv till. Absolut inte mer, inte förvärra foten.

In i depån, har trevligt. Hälsar på I. som avslutar och vinner damklassen. Lite mat lite dryck och förbered för nästa varv.

15e startsignalen. Vi är 9 utav 54 startande. Långsamt upp för 1a backe, förbered för ett kämpigt varv, jag ensamt nästan hela vägen nån/några efter mig, de andra nån minut före mig. Mitt i varvet, med huvudräkning försöker med att få distansen 15 gånger 6706 meter, jag får inte ihopp exakt siffra, så misstänker att det saknas kanske 500 meter för att få 10 mil. Jag var inte säkert, men i alla fall bestämde mig för att även om jag inte nådde 100 km skulle avbrytta pga jag vill springa igen inom närmaste tiden -kanske om en vecka-.

Jag kämpade mig fram, att inte snubbla, inte halka, inte tappa kontrollen, inte vricka fötterna, bara fortsätta. jag lyckades med glada tankar, glädje, njuta av tillvaron, en lycka inom mig som förde mig fram upp för sista hemska gå-backen och in på planet och springandes -liksom varenda varv- in i målet. Jag var så himla glad, så nöjd, jag tackade funktionärerna 100 tusen meters tack.

Start kl:10:00, avverkade 10 mil ca 2000 höjdmeter, kl:00:55 kom jag i mål.

Fantastisk! Vilken upplevelse! Kan bara säga tack alla deltagare, organisationen IK-Uven Bunketorp Lindome, funktionärer, övriga, banan-sträckan, för en väl fungerande tävling och allt runt omkring.

                                               Om igen: 100 tusen meters tack.

4 kommentarer till inlägget

1966 • Lerum
#1
15 augusti 2019 - 23:38
Sååå braaa! Snyggt Tony!
1970 • Lerum
#2
16 augusti 2019 - 08:41
Härlig Race Report
Mkt bra jobbat Tony
Kul att du nådde alla dina mål
100km är respekt
1954 • Lerum
#3
21 augusti 2019 - 14:09
Tack Peter.
Tack Anders.
Bertil Hagberg
1950 • Floda
#4
6 september 2019 - 06:29
Kul att läsa om dina upplevelser innan under och efter loppet. Härligt kämpat .
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.