Löpning Träning 7 inlägg 2486 visningar

Börja med intervaller

Håkan Bengtsson
1975 • Halmstad
#1
11 april 2010 - 20:32
Gilla
Tänkte kolla lite vad ni tycker funderar på att börja lite med intervaller.Men vet inte om det kanske är för tidigt än eller hur van löpare behöver man vara ?. Misstänker att det sliter lite mer på kroppen än vanlig löpning.
1969 • Sala
#2
11 april 2010 kl 21:02
Gilla
Skriv in "intervaller" i sökrutan i forumet så finns det flera trådar från senaste veckorna och tidigare som handlar om just detta. Jag tycker att man kan börja med intervaller redan efter några månader, om allt gått bra, men det finns ett råd från Lorenzo Nesi, tror jag, att man bör vänta med intervaller tills man klarar milen under en timme.

Ja, det sliter på kroppen mer än annan löpning, men det går jättebra att träna intervaller om man tänker på följande:

Max 10% snabbt av veckans sammanlagda träning på ett och samma pass, och detta absolut max tre gånger i veckan. Om intervallerna är riktigt snabba, alltså obekvämt snabba, så är gränsen 8%. Om du bara tränar 30 km i veckan innebär detta att du endast tränar max 3 km halvhårda eller 2,4 km stenhårda i intervallfart. Har du inte kommit upp i 30 km i veckan rekommenderar jag inte intervallträning, utan fartlek. Joggar du mellan varje repetition kan du naturligtvis räkna även denna jogg till din sammanlagda veckodistans.

Håll de farter du får från en tabell där du för in ditt resultat från tävling. Har du aldrig tävlat får du låtsastävla på träning istället. Överskrid inte dessa farter.

Ta det riktigt lugnt på de vanliga passen, och på uppvärmningen före och nedjoggen efter intervallträningen.

Ut och testa! Börja med:
2 km uppjogg, 6X400 i rätt fart, 2 km nedjogg
Håkan Bengtsson
1975 • Halmstad
#3
11 april 2010 kl 21:20
Gilla
Tack för tipsen
mvh Håkan
1964 • Ekhagen
#4
11 april 2010 kl 22:14
Gilla
Nesis råd har jag för mig gällde snabbdistans, som väl sliter ännu lite mer än intervaller.
Erik
1976 • Stockholm
#5
11 april 2010 kl 22:41
Gilla
Du kan vara hyfsat ovan löpare för att springa intervaller. Intervaller behöver inte slita mer än distansjogg. Allt beror på farten nämligen. Spring gärna intervaller (t.ex. 6x400 m) men spring de inte för snabbt! Prova några träningar. Känns det bra kan du öka farten lite så småningom. Gå försiktigt fram och lyssna på hur kroppen känns.
1961 • Kalix
#6
11 april 2010 kl 23:16
Gilla
Hej Håkan. Börja med att bygga upp mängdträning succesivt.Risken är annars stor att man lätt dra på sig skador.Muskler stärks snabbare än muskelfästen,senor och skelett.Tycker själv att det är viktigt att hitta koordination,uthållighet,få spänst och hållning,vilket man får, allt eftersom man "får ihop" löpmängden. När man "fått ihop" mängden och kontinutet med sin träning,är fartlek ett bra inslag i träningspasset.Tänk bara på att planera farten så att du orkar springa lika snabbt på sista fartökningen som på den första.Träna långsiktigt och lycka till!
Håkan Bengtsson
1975 • Halmstad
#7
12 april 2010 kl 19:21
Gilla
Jag ska försöka ta det lungnare än förra våren då jag gick för hårt fram.Vilket resulterade i ett ömt löparknä. Så jag tänkte försöka variera mig lite mer istället för att öka längden för fort. Har svårt att bara ge mig ut på ett lungt pass, fövisso är mina rundor inte jätte snabba :)
Ett stort tack för alla goda råd
Håkan
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.