Löpning Träning 9 inlägg 4233 visningar

tappa form efter semester?

1976 • Fristad
#1
29 juli 2010 - 09:44
Gilla
Det är säkert många av er som springer under hela semester, men det kanske finns någon som tar ett uppehåll på ett par veckor. Jag har sprungit under min semester, bortsett från när jag var på Mallis under två veckor. Gjorde inget ansträngande överhuvudtaget och åt och drack mycket gott (en hel del öl blev det) under denna tiden. Jag var väl beredd på att jag skulle tappa lite grann i kondition och styrka, men inte så här mycket! Har gått upp ett par-tre kilo och upplever löpningen som mycket jobbigare än innan jag åkte iväg. Särskilt i benhinnor och i kroppen överlag.

Körde igång med löpning och lite styrketräning igen så fort vi kom hem. Har lyckats tappa ett kilo men annars känns det tungt. Upplever ni andra som har pausat i träningen att ni har tappat mycket och hur lång tid tror ni att det tar att komma tillbaka till den form man hade innan uppehållet?
Åsa
1983 • Fagersta
#2
29 juli 2010 kl 10:04
Gilla
Det är rätt intressant hur man reagerar på vila och mat. Jag var utomlands och åt sånt man normalt sett inte äter och fick dra ner på löpningen pga värmen.
fick i hop några km på löpband, men inte alls den mängd kroppen är van vid.

Nog känns det motigt första dagarna, meen när de väl vänder sen. Kroppen har fått en bra återhämtning och jag har fått bättre steg, ork och lust.

Så när de väl vänder, tror jag att man faktiskt kan ha haft nytta av den längre vilan. Det är nog inviduellt hur snabbt man kommer tillbaka. Jag brukar ha flera återhämtnings periodoer , segstarten är nåt jag lärt mig ha tålamod med.
Malin Selkälä
1985 • Fornåsa
#3
29 juli 2010 kl 10:14
Gilla
Jag hade samma känsla som du när jag var utomlands och iväg på semester i Sverige och inte kunde löpa som vanligt. Jag ogillade speciellt känslan av att magen känns "fläskig" men det försvann snabbt när jag kom hem igen och kunde träna som vanligt. Jag tror som Åsa att det är bra med lite längre vila ibland, så att kroppen får återhämta sig. Jag har mer motivation nu när både kropp och hjärna fått trappa ner och slappna av lite och har tom persat på milen!

Sommarslapp är en del av träningsåret för mig och då jag har en långsiktig plan med träningen så kan jag acceptera sommarveckorna lite lättare. Fortsätt att träna på och tänk på hur mycket du njöt av Mallis, så blir känslan av konditionstapp inte lika stor, tror jag.
1985 • Göteborg
#4
29 juli 2010 kl 10:18
Gilla
Är det lätt att tappa, är det även lätt att få tillbaka :)
Katarina Lyberg
1980 • Stockholm
#5
29 juli 2010 kl 13:45
Gilla
För mig brukar det bli tvärt om! Jag brukar köra på ganska hårt inför semestern och när jag kommer tillbaka efter ett par veckor och kroppen fått vila upp sig brukar träningen kunna ta ett steg framåt.
Alla är vi väll olika, jag börjar se fram emot två veckor ledigt för att sen dra igång igen.
Stefan von Proschek
1963 • Örebro
#6
29 juli 2010 kl 14:14
Gilla
Hjälp, har anmält mig till en halvmara den 28 aug. har tränat en del under våren och kan nog springa 10 km. nu har jag leget nere i förkylning en vecka och måste komma igång igen. nån som har några tips för att klara detta målet. har en 10 km att springa den 19 aug också./stefan
1974 • Upplands Väsby
#7
29 juli 2010 kl 21:07
Gilla
Kände samma segstart som andra efter semestern, och har också tyckt mig få en nystart lite senare. För mig tog det två pass och sen var det tillbaks till det normala, om inte lite bättre pga återhämtningen. Vila är ju bra, sen är det klart att allt beror på hur länge och om man ev vill formtoppa till ett visst datum.
1971 • Göteborg
#8
29 juli 2010 kl 23:02
Gilla
Jag har haft ofrivillig vila under semestern. I 3 veckor hade jag ryggskott. Körde igång i helgen med spinning för att inte trötta ut ryggen. Jag nådde 93% de senaste 3 passen, vilket jag aldrig gjort tidigare och dessutom kände att jag hade mer att ge i slutet. Vet ngn vad detta kan bero på?
Är det så att pausa efter en intensiv träningsperiod ger positiv effekt på musklerna, men inte lika bra för pulsen?
Walker67
1947 • Växjö
#9
29 juli 2010 kl 23:17
Gilla
Om man tränar på en lite högre nivå brukar man säga att första veckan tappar man ingenting, men sen går det utför med konditionen. En tumregel är att det tar dubbelt så lång tid som träningsuppehållet att hämta igen det förlorade. Sen beror det väl på hur sliten man är inför träningsuppehållet, kan vara nödvändig vila som man har nytta av längre fram.

Men ni är ju unga och då brukar det gå lite snabbare att hämta ifatt det förlorade. Jag har varit på utlandssemester 1 vecka utan träning, men också en 10 dagars i Marocko och då lyckades jag faktiskt peta in några träningspass. En av de passen var sandlöpning längs stranden, var inte så lyckat då jag sprang för mycket i den heta sanden och trampdynorna blev ganska brända. På hemresan fick jag sitta utan skor i flygplanet, då de svullna fötterna inte gick i skorna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.