Löpning Avancerad träning 12 inlägg 27591 visningar

Håll eller typ kramp i diafragman???

1981 • Linköping
#1
23 juni 2010 - 11:26
Gilla
Detta har hänt mig ett par gånger nu, jag får håll eller snarare kramp i diafragman. I Våras fick jag det under en långtur i Portugal (hyffsat tempo). det krampade i diafragman. det kändes som att jag ville att någon skulle ge mig en smäll där så att det skulle släppa. Satt i under hela passet, blev bättre på slutet och upphörde helt när jag tog paus.

Igår fick jag likadant, det var under sista km på en tävling och det gjorde det omöjligt att hålla tempo. Fick springa dubbelvikt.

Det gör inte ont inne i magen så som traditionell håll utan diafragman och "på" revbenen.

Vid båda tillfällena satt det även i dagen efter. Idag är jag öm längs revbensbågen.

Vad kan detta vara och hur undviks det?
1984 • Skövde
#2
23 juni 2010 kl 20:30
Gilla
Jag har känt av samma sak ett par gånger nu det sista, idag kände jag det även när jag promenerade på stan. KONSTIGT
Samuel H
1979 • Järfälla
#3
23 juni 2010 kl 20:44
Gilla
Är det på höger sida? Jag problem med något liknande sedan länge, fast för mig kommer det ofta. Se om det kan vara samma sak, jag försöker beskriva utförligt i den här forumtråden: http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=766386

Jag vet inte vad det beror på tyvärr. Har tid hos en mag- tarmspecialist i början av juli, det ska bli intressant att se vad han har att säga.
1984 • Skövde
#4
23 juni 2010 kl 21:03
Gilla
Japp på höger sida.
Jenniemy Borgman
1978 • Österbybruk
#5
15 augusti 2010 kl 22:17
Gilla
Hade det med tarmarna att göra?
1967 • Skogås(Huddinge)
#6
15 augusti 2010 kl 22:54
Gilla
Jag har haft precis samma åkomma!
Första gången var under Vällingby marathon i mars månad för några år sedan, på höger sida PRECIS som karin beskriver det. Sedan kom det under en tävling förra veckan, helt andra förhållanden men denna gång på vänster sida. Det gör så ont att det nästan är omöjligt att springa, det går inte att ta några djupa andetag utan det blir små korta andetag"i halsgropen", och jag kvider, går liksom inte att låta bli...Allt detta gör det ju lite komplicerat att fullfölja en tävling i oförändrat tempo :) Jag upplever det också som kramptillstånd i diafragman och ömheten i muskeln dagarna efter är väl mjölksyra (?)
Jag var lite orolig att det skulle kännas även igår på Midnattsloppet (3 dagar efter senaste "kramptillfället") men det gick bra.
Läste någon teori om att magsäcken "fästs" med ligament i diafragman och att det av olika anledningar kan bli kramp i detta område.
Låter som en ganska vettig förklaring tycker jag och i mitt fall förra veckan var magen faktiskt lite i olag, jag äter Voltaren för muskelinflammation i en arm och det kluckade & skvalpade ordentligt i magsäcken i början av 10 km.loppet... som blev en ren plåga. Men jag lyckades hålla min placering ända in i mål :)
Chrissie
1978 • K
#7
16 augusti 2010 kl 15:40
Gilla
Vad lusitigt att se att så många personer lider av detta. Själv har jag haft som detta i ca 1,½ år nu och det blir bättre i perioder. Känner också av det så som ni andra beskriver det, har dock tagit prover , leverstatus, blodsttus mmmm men där är allt ok. Även gjort Ultraljud galla//lever men helt ok. Haft flertalet doktorer som klämt på mig men alla menar att det är muskulärt...?? Själv så vet jag inte vad jag ska tro längre för det försvinner ju aldrig helt. Kan vara borta i rätt så långa perioder m sen återkommer det..
Har också "hört" att det kan vara musklerna som fäster i diafragman..
Det blir verkligen värre när jag tränat Core, då riktigt värker det stundtals i nedre revbensbågen på höger sida.
Verkar ju dock inte som om det är "farligt" men ack så obehagligt. Påverkas heller inte av vad jag äter så det verkar inte ha med tarm/buk att göra heller. Har testat Omeprazol men ingen vidare effekt. Har även testat Magnesiumtabl med tanke på muskelfunktionen, kanske nåt bättre men vet inte om det är inbillning. Hur som helst så vore det tacksamt om någon kommer på vad detta är, så vill jag gärna veta!
Har även varit stressad stundtals på jobbet o tycker då att jag känner detta mera. Under förra årets semester utomlands så var det borta.? Skumt...!

Camilla Björk
1975 • Uppsala
#8
26 augusti 2011 kl 08:36
Gilla
Lyfter den här tråden.

Finns många trådar om håll men tycker inte detta kan klassas som "traditionellt håll".

Råkade ut för eländet på Blodomloppet och var tvungen att stanna 500 meter från mål och vika mig dubbelt. Gick bara att ta små korta andetag. Hade ont några dagar efter runt revbensbågen på höger sida.

Drabbas av eländet igen under mitt långpass i måndags. Försöker med att andas ut på vänster fot, knyta näven, sänka tempo. Vilka är de råd man hittar i "vanliga håll-trådar". Men inget hjälper.

Ska springa LL om en månad och vill slippa eländet då, kommer att bli tufft nog ändå :)

Nån som har lösningen? :)
1975 • Santa Clara (
#9
12 oktober 2011 kl 21:56
Gilla
Jag drabbades av håll/kramp på vänster sida senaste i en varm maraton dag under sista milen av loppet och eftersom det har hänt mig en gång till tidigare också vill lära mig mer så att se hur man kan undvika problemet.

I båda fall minskade eller slutade jag vätskaintagande vilket resulterade i extremt dehydrering också i slutändan.

Jag har sökt nu här på jogg och de två mest intressanta tips var:
- Träna upp att använda diafragman istället för bröstkorgen för andningen mao. andas med magen.
- Håll på höger sida andas ut när vänster fot sätts ner, håll på vänster sida andas ut på höger fotnedsättning.

Jag hör av mig om jag hittar något mer.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#10
13 oktober 2011 kl 09:17
Gilla
Hade samma problem på vänster sida i måndags. Var lite rädd att det skulle vara hjärtat, dock hade jag tränat löpning lördagen innan samt lite styrketräning på söndagen. Ont kom på måndag. Alla kläder kändes för tajta.
Sprang därefter på kvällen och allt var bra igen. har hänt ett par gånger.

Kommer att testa Behnams teori. Vi får se
1967 • Karis
#11
29 oktober 2011 kl 19:20
Gilla
Jag har haft samma problem i år. Min fart har också ökat. På senare tid kännde jag av problemet i eller efter nedförsbackar, där jag har högre fart och sträcker ut benen bakåt. Värst var det i lidingöloppet. Tror att musklerna är för svaga eller för tajta. Har tränat magmusklerna nu i höst. Får se om problemet uppkommer i morgon.
1975 • Santa Clara (
#12
31 oktober 2011 kl 00:50
Gilla
Jag provade sist att använda magandningen då och då under sista maran och jag tror det fungerade jätte bra. Nu kan jag inte vara helt 100% säkert på att det var bara det som gjorde grejen men i alla fall resultat var bra. Jag tror det att man ändrar andningen rytmen kan bidra till andning muslekarna inte blir trötta och överblasta på samma sätt under ett tungt och krävande lopp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.