26 augusti 2010 kl 08:43
Redigerad 26 augusti 2010 kl 08:45
Du tar slut, men beskriver inte hur. Min erfarenhet är att man kan ta slut på flera sätt. Vätskebrist är nog vanligare än många tror, och förväxlas med energislut. Mjölksyra är nog också ett problem för många av oss motionärer som försöker ta i för kung och fosterland, dvs ligga på supramaximalt arbete (över maximal syreupptagning). Och ett annat är att många av oss som börjat på senare år de facto inte har tränat in kroppen för vad vi kräver av den, och får betala för det på ett eller annat sätt.
Kroppens användning och fördelning av energisubstrat, fettsyror respektive glykogen, finns det mycket åsikter om. Men läser man en bok som Aerob och Anaerob Träning av Lars Michalsik och Jens Bangsbo och lägger lite tid på det här med energiomsättning under arbete så förstår man fördelningen är olika.
Författarna skriver bl.a. "Efterhand som arbetet framskrider sjunker glykogenkoncentrationen i de arbetande musklerna. Detta leder till ökad fettförbränning och större upptagning av glukos från blodet." - alltså, ju längre arbetet fortskrider desto större andel av energin hämtas från fettförbränningen
Michalsik & Bangsbo skriver också "Vid långvariga kontinuerliga aktiviteter (mer än 30 minuter) dominerar de aeroba processerna." Och här hämtas energin mestadels från nedbrytningen av fett.
Och följdfrågan man ställer sig då är hur man förbättrar kroppens förmåga att arbeta med de olika energisubstraten. Och svaret blir 1) genom att träna rätt, högintensivt, typ intervaller, ifall man vill öka "mjölksyretåligheten" eller lågintensivt om man vill tvinga kroppen till användningen av fett ( Maffetonemetoden, Waldnielmetoden kan vara en väg eftersom båda i grund är lågintensiva träningsfilosofier). Och 2) genom kosten - äter man nästan bara fett så tvingar man kroppen till att arbeta med det som energisubstrat. När det inte finns annat, då har kroppen inget val. Rekommenderas inte, även om några få verkar klara detta val, men alltför många har kört huvudet i väggen (det är bara att leta på bloggarna).
Jag själv har bekymmer med att jag benen stelnar till efter 2-2,5 timmar (20-25k). Och när benen börjar stelna till så tar det inte mer än kvart så springer jag klumpigt och tungt och tar stryk (dålig form på löpningen kostar mycket på rygg och höfter). Nu springer jag oftast utan dryck, så det kan vara en anledning, å andra sidan har jag provat med dryck och har inte märkt nån större skillnad. Själv inbillar jag mig att det är musklernas kontraktionsförmåga som lägger av.
Det enda man kan göra är att försöka känna efter var nånstans i löpningen det tar stopp, i tid och rum, och var nånstans i kroppen eller benen börjar lägga av och försöka dra i den röda tråden.