Löpning Träning 9 inlägg 3575 visningar

Springa långsamt?

1974 • Ljungby
#1
20 mars 2011 - 19:44
Gilla
Vet att det redan finns en del trådar angående löp-tempo. Men dessa handlar mest om att öka tempot. Mitt "problem" är att jag vill kunna gå ner i tempo. Har som mål att någongång kunna genomföra ett ultra-lopp. Men då funkar det inte som idag att ligga på tider runt 4:40. Har inte riktigt den kapaciteten. Försökte senast idag att prova springa långsamt och tyckte verkligen att jag lunkade fram tills jag kollade klockan.
Vill ju inte tappa tempot generellt men då jag vill springa lite längre rundor emellanåt så måste jag kunna varva ner.
Lyxproblem kanske kan tyckas med det är inte "bara till att sänka farten" som min fru sa.
csaba
1973 • Malmö
#2
20 mars 2011 kl 19:53 Redigerad 20 mars 2011 kl 19:53
Gilla
Vissa gånger när jag planerat långpass så har det hänt mig samma och var helt slut långt innan den planerade distansen.
När jag planerar att springa långt så brukar jag att försöka att koppla av innan och inte känna mig uppstressad eller ha ont om tid.
Börja kanske gärna gå eller smålunka försiktigt avslappnad om du kan.

Se om du kanske även kan springa med en långsammare löpare.
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
20 mars 2011 kl 20:17
Gilla
Jag har inte alls ditt problem i löparspåret. Tempot är det enda av ultrakonceptet som jag anammat tillfullo.

Däremot har jag haft lite av det här problemet vid långpromenader. Ibland får jag för mig att gå 2-3 mil och vill jag ha ett jämnt tempo i tre timmar kan jag inte avverka de första kilometerna på 7 minuter/styck. Ändå är det lätt att halka in i gamla vanor.

Förstår jag dig rätt är ditt problem ungefär detsamma. Jag tror att det handlar mycket om koncentration. Om du fokuserar på att hålla nere hastigheten, särskilt första biten, kommer det att gå, men så fort hjärnan drar iväg på andra äventyr riskerar du att fötterna går in i sitt autopilotläge på 4.40.

Med andra ord håller jag till viss del med din fru, med tillägget att du måste koncentrera dig på det. Om du är den musiklyssnande typen kanske särskilt utvald lugn musik med rätt bpm kan hjälpa till. Men då måste det vara väldigt bra eller väldigt störande musik, så att du inte börjar tänka på annat, för då kommer fötterna också att göra det. Tror jag.

Och hjälper inget annat föreslår jag att du springer ihop med någon som inte fixar ditt 4.40-tempo. Där kanske frun kan vara behjälplig. Eller någon annan, vi är jävligt många som inte fixar att springa ens den första kilometern i det tempot.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#4
20 mars 2011 kl 23:29
Gilla
Pulsklocka med alarmsignal vid en viss fart/puls
Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
20 mars 2011 kl 23:56
Gilla
"irriterande långsamt" har jag tänkt när jag försökt sänka tempot. Kräver aktivt tänkande de första kilometrarna. men sen kommer man in i det :)
känns det inte irriterande långsamt går det för fort! när man lyckats känns det efteråt som om man tagit en promenad, även om det är betydligt sanbbare än så. skön känsla.
Andreas Dahlin
1977 • Göteborg
#6
21 mars 2011 kl 07:08
Gilla
För min del funkar det jättebra med puls/gps klocka och redan från början ange för mig själv ett minuttempo som jag skall hålla beroende på distans.
Tycker det funkar bra att hålla koll på klockan kontinuerligt,
Sofia edlund
1990 • luleå
#7
21 mars 2011 kl 19:27
Gilla
springer du med musik? skippa den isf

ta med din garmin om du har en och ge dig fasen på att du inte ska hålla snabbare än 6min/km ! brukar vara ganska lagomt om du ska köra mer än 2.5 mil!

garmin har iaf att de tjuter om du kör för fort, du kan ställa in vilken tid du ska hålla :)
1965 • Kungsholmen
#8
22 mars 2011 kl 16:08
Gilla
Spring med frun (om hon är långsammare) annars får du leta upp en sölig vän :-)
1970 • Klagshamn
#9
22 mars 2011 kl 16:24
Gilla
Jag har aldrig förstått det med att springa långpassen i ett tempo som är uppemot 40-60 s långsammare än det tempo som man avser att springa maran (eller ngt annat lopp) i. Jag håller med att det kan vara svårt att hitta en rytm som är långsam vilket jag också har problem med och överenstämmer med övriga att skippa musiken och köra på pulsen istället. Det skall kännas irriterande långsamt men trots det kan det gå för fort och då är pulsen bra att ha. När du kört några långpass kommer du hitta rätt tempo. Däremot ifall det tempot är uppemot 1 min/km långsammare än ditt tävlingstempo kommer det vara svårt att veta vad man är kapabel av när det är dags för tävling.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.