Löpning Träning 15 inlägg 8046 visningar

Kan man springa för långsamt?

1987 • Västerås
#1
20 oktober 2018 - 10:24
Gilla
Hej,
Efter att ha kört löpning lite mer seriöst i några år nu så kommer vi till en ny vintersäsong. Det brukar för min del betyda att jag kör på ungefär som vanligt, men nu visar det sig att min sambo har tänkt inleda en maratonsatsning med sikte på SM nästa år. Det innebär att hon kommer köra långpass i vinter och jag undrar då om man kan köra sina långpass i för lågt tempo?

Jag kör vanligtvis mina långpass i ett för mig behagligt tempo, mellan 5:30-6:30 per km, lite beroende på distans och övrig träning. Med min sambo kommer det nog att landa på 7:30-8:00 per km, så till min fråga, kan man springa långpassen för långsamt?

Finns det några negativa aspekter, förutom att det tar längre tid ;-)? Kommer min puls att vara för låg? Bör jag lägga in något halvdistanspass?

Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#2
20 oktober 2018 kl 10:39
Gilla
Först tänkte jag att det va ruskigt seriöst att satsa på SM men att springa 7-8min fart tills jag insåg att du menade Stockholm maraton...

Jag joggar ibland med sambon vilket för mig går ganska lugnt. Men tänker att allt inte måste vara 100 procent mest optimalt, hemmafrid och socialt kan ju vara minst lika viktigt. Vi har gjort lite olika varianter, antingen att vi springer tillsammans säg 1h och sen delat på oss. Eller så vänder jag i någon backe och kör någon extra gång upp. Ibland lägger jag in en fartökning på någon kilometer och sen vänder och joggar mot henne. Det svåraste jag upplever är ett inte stressa upp henne i ett för högt tempo, jag hamnar gärna i ett sånt där irriterande "ett steg före" så hon får "jaga" hela tiden.

Jag har mellan 120-130 i puls med sambon, maxpuls 194ish
1987 • Västerås
#3
20 oktober 2018 kl 11:09
Gilla
Okay, det låter ju som att det blir lite liknande för min del.
Menar absolut Stockholm Maraton :-).

Ett problem är väl att jag har en veckomängd på ungefär 40 km, varav långpasset blir ungefär 50 % (kör dock en hel del annan träning, cykling/längdskidor/crosstrainer/spinning beroende på säsong).

Men jag tänkte köra lite liknande, lite fartökningar etc.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#4
20 oktober 2018 kl 11:36
2 Gilla
Det är så irriterande som långsam löpare att springa med en snabb som inte kan konsten att sjunka ner vid sidan och hålla jämna steg, utan måste ligga ett halvt steg framför och dra :-)
Långpasset bli ett snabbdistanspass och sannolikt avslutat i förtid, och inte häften så roligt som det hade kunnat vara.

Så när jag sprang med någon som var långsammare än mig själv tog jag en svängom först, inte ovanligt att jag sprang min 20km-runda i god fart först och sen plockade upp en eller båda av döttrarna, och avslutade passet i deras sällskap i deras fart. Efter 20km i för mig ganska hög fart är åtminstone jag så mör att jag inte längre är sugen på att ligga framme och dra :-)

Det fungerade iaf före graviditeten, nu för tiden är jag så långsam att det snarare är ett problem att jag ska hinna in innan det blir nermörkt :-)

Jag betvivlar att man kan springa för sakta på långpassen, men man kan definitivt springa för fort.
2001 • Bromma
#5
20 oktober 2018 kl 11:59
Gilla
Njae, det jag tänker främst på när det gäller att springa för långsamt är att jag lätt tappar löptekniken och det slutar med lite småkänningar överallt. Annars kanske ni kan testa nån gång då och då att du springer långpass i din fart och hon exempelvis cyklar?
Johan Hansson
1981 • Gävle
#6
20 oktober 2018 kl 14:42
Gilla
Se inte passet som ett träningspass ?? Eller så kör du ett extrapass, helst före så du är lite trött.
#7
20 oktober 2018 kl 22:24
1 Gilla
En gång sprang jag så långsamt att jag till sist började springa baklänges. Först sprang jag på stället och sen: bakåt! Jag kom aldrig hem så det blev ett problem för mig och dyrt med taxi så numer springer jag alltid allt vad jag orkar och vägrar andas, på så vis får jag aldrig slut på luft.
Björn L
1982 • Lund
#8
20 oktober 2018 kl 22:39
Gilla
Ja, om du vill få ut maximal effekt av dina långpass tror jag absolut att det finns en nedre gräns. Långpass är trots allt kvalitetsträning, om än inte för snabbhet.
Åsa
1983 • Fagersta
#9
21 oktober 2018 kl 08:39
2 Gilla
Om du själv inte har superhöga ambitioner spring med din sambo. Det är ett perfekt sätt att umgås på. Inte alla som har den möjligheten. Sen att ditt tempo sjunker lite kvittar, ta ut dig rejält på dina kvalitetspass. Långpassen kan gärna vara lite långsammare, kanske du kan inplantera ett hårdare avslut själv eller som andra skriver här springa innan/efter. Ovs, njut av att ha en kärlek som delar intresse med dig! :-)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
21 oktober 2018 kl 08:59
1 Gilla
Bra tankar av #9, och sen så kanske det helt enkelt ger sig efter några försök, hur era tempon passar ihop, om det känns OK för er båda.
Och, om din löppartner är "på väg uppåt" så kan ju dennes tempo öka efterhand, kanske blir ni mer lika då.
1973 • Åkersberga
#11
21 oktober 2018 kl 09:37
Gilla
Du kommer känna dig piggare på efterföljande pass. Proffsen säger ju att långpasset skall i första hand utmana med sin längd eller tiden uppe på fötter så ett sätt är att du fortsätter efter att ni kommit hem.
1987 • Västerås
#12
21 oktober 2018 kl 09:52
2 Gilla
Tack för alla fina ord, ska nog vara mer glad och uppskattande än vad jag verkar vara ;-). Men det kan jag poängtera att jag är.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#13
21 oktober 2018 kl 15:49
Gilla
#12: Jag kan berätta hur det känns för mig, från den långsammare sidan av en löparduo... så kan du ju kolla vad din sambo känner igen, eller inte!

- Gemensamma pass, med gemensam ambition.
Vad är syftet med era pass tillsammans, och är det några, eller alla pass? Säg att man bestämmer sig för ett njutpass i gemensamt bekväm-tempo, typ en gång i veckan. Istället för en långpromenad etc, ta en löprunda ihop, jag gillar att vara i skogen med min livskamrat, och se årstiderna. Tiden kanske viktigare än sträckan och tempot, börja med typ 60-90 minuter, kan göras längre efterhand. Som några redan föreslagit, lägg på en extra runda själv efteråt, om du har mer att ge.

- Långsamhetsångest.
Det är mentalt jobbigt att vara den som känner sig som bromsklossen, och att alltid få kämpa för att försöka hinna ikapp, försöka inte sinka.

- Egen träning.
Den långsammare borde kanske köra några egna pass med typ intervallträning, för att få upp farten. (Host host... det borde man!)

- Pepp eller pucko?
Humör och dagsform kan variera... så det kan vara skillnad om man blir lite extra peppad när någon säger "kom igen, ge lite extra", eller om man då tänker "men vad tror du pucko, benen vägrar ju röra sig fortare!"...
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#14
21 oktober 2018 kl 16:03
Gilla
Ju längre ifrån loppet du är desto långsammare kan du springa. Sen beror det på vad du själv satsar på för distans. Ju kortare distans desto långsammare långpass är ok. Satsar du på 3000m kan du springa ganska långsamt då låmgpasset inte är viktigaste passet. Satsar du dock på 10km och längre bör du nog försöka få till lite snabbare långpass.
1979 • Göteborg
#15
21 oktober 2018 kl 23:28
Gilla
Jag brukade springa med mitt ex. Hon var inte lika tränad som jag. Jag gissar att vi sprang 7-8min/km. För mig var dessa turer mer krävande än att springa 5:30-6:00/tempo. Man fick liksom ”trippa på stället” det blev ju många fler steg än annars. Pulsen gissar jag låg typ samma nivå oavsett. Jag är ingen expert men gissar att skillnaden med att gå ner i tempo är försumbar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.