Löpning Träning 42 inlägg 4847 visningar

Benpress och löpning

1975 • Växjö
#1
24 mars 2011 - 12:24 (Redigerad 24 mars 2011 - 12:24)
Gilla
Goddag.

Har några undringar om era åsiker om en sådan där Benpress som brukar finnas på gymmen. Man halvligger ner och skjuter benen snett uppåt mot en skiva, med vikterna på sidan.

1, Är den bra för att träna ljumskarna/nedre magmuskulaturen? (har problem där sedan längej
2., Vilka vikter tycker ni är lämpliga för lång respektive kort "rush"-distrans - för typ m30-40m, dvs explosivitet?
3 HUR tränar ni med benpress för bra resultat?? Antal repetitioner?

Det är den enda styrketräningsapparaten jag inte mår illa av att se, så tänkte det var lika bra att fråga om råd:)
Provade 4x10 på 80kg, samt 1x10 på 120kg. har ingen aning om hur bra/dåligt det är eller om jag gjorde de på rätt sätt för att svara på frågona ovan. Men måste ju börja någonstans.
Men hur som helst. Simpla frågor från en simpel man.


< < < 1 2 3 > > >
Anders Thylin
1969 • Nacka
#21
26 mars 2011 kl 11:43
Gilla
Hulk - lyssna på Per. Boka tid med instruktör och unna dig själv 2-3 pass med PT, det kostar inte "mer" än 400-500 kr per gång. Eller ännu hellre än sjukgymnast på något gym. Det är värt det, jag lovar.

Sen måste du förstås skynda LÅÅÅÅNGSAAMT. Och jag tror precis som Per att det antagligen är jättelätt att skada sig i en maskin också.

VIll du köra core-/zumba-/eller liknande pass ska du förstås göra det också. All träning är väl bra träning. Risken är väl dock uppenbar att du gör dig illa där också? Nä, satsa på nåt som tar tag i problemet, nämligen din onda/stela rygg och kropp. Och då är det banne mig expertis som gäller. Att gå omkring i gymmet och köra de maskiner som man gillar är nog sämre ur det perspektivet i alla fall. Och återrapportera här vad du valt att göra :)
1968 • Helsingborg
#22
26 mars 2011 kl 13:27
Gilla
Jag rekommenderar benövningar där du tränar bålen samtidigt. Alltså mer övningar med fria vikter som skivstänger, hantlar och viktskivor. Kör knäböj, utfall, marklyft, osv. även enbensböj med ena benet på en bänk. Kika gärna in på min blogg och kolla enbensböjen. Den är super! http://cronasloparblogg.blogspot.com/2010/12/enbensknaboj.html
1968 • Helsingborg
#23
26 mars 2011 kl 13:33 Redigerad 26 mars 2011 kl 13:37
Gilla
Men börja lätt då jag läste att du har dålig rygg, öka väldigt långsamt och lätt och kör hellre fler repetitioner. Ryggresningar är bra för att stärka ryggen. Kör ryggresningar med bara ett ben när du är tillräckligt stark. Börja utan vikter sedan kan du lägga på vikter. (viktskiva i händerna). Finns många bra övningar =) http://cronasloparblogg.blogspot.com/search?updated-max=2010-12-06T14%3A54%3A00%2B01%3A00&max-results=7
1975 • Växjö
#24
26 mars 2011 kl 14:15 Redigerad 26 mars 2011 kl 14:18
Gilla
Jaha, då var Core-passet avklarat. Heliga guds moder vad jobbigt.. På en bra dag gör jag ett marathonlopp, men på en dålig dag som denna plalar jag knappt 30 min core, haha, Ja vad ska man säga,. 60åriga tanter är bättre på det där, men det är vaö bara att fortsätta om man kan rea sig upp imorgon. Men med min rygg så kan jag tänka mig att det kan vara bra för mig. Ska fråga folk och fä om råd beträffande knäböj nästa vecka:)

Obs, jag är oerhört tacksam för alla era fina råd. Det värmer!
mvh
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#25
26 mars 2011 kl 14:20
Gilla
*Pelle

Kul att du bortförklarar det med att jag skulle försöka vara macho.
Vill du inte inse fakta så låt bli bara, men sluta snacka skit. Tunga mark och böj gör dig inte till "en stor pojke", däremot gör det dig betydligt starkare, BETYDLIGT starkare än vad du blir av ett core-pass.

BTW vem har pratat om bänkpress? Känns inte som en övning för löpare direkt...
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#26
26 mars 2011 kl 14:24
Gilla
Nu utesluter ju träning med basövningar inte på något sätt att man även kan träna core. Tom en hardcore-gubbe som Rippetoe rekommenderar ju plankan för de som inte har kommit så långt med sin styrketräning.
Åsa
1983 • Fagersta
#27
26 mars 2011 kl 17:17
Gilla
Här har du en till. Sågar inte core, men hyllar den inte heller.
(Alla gillar olika, bra är väl det...)

4 övningar: Bänkpress, Knäböj, Marklyft och Militärpress.
"Det finns tusentals övningar att välja mellan men endast ett fåtal som stimulerar större delar av kroppens muskler. Dessa övningar kallas basövningar och ger till skillnad från andra övningar en mer utbredd stimulans.

Fördelen med basövningar är att en övning stimulerar flera gånger så många muskler som en mer isolerande övning. På så sätt blir träningen mer effektiv och man får i större utsträckning stimulans av balanserande muskler."

Utför man övningarna rätt får man en fin "coreträning" gratis. http://www.muscles.se/styrketrana-hela-kroppen-med-4-ovningar/
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#28
26 mars 2011 kl 17:58
Gilla
*Per
Jag menar bara att om man har problem med ryggen och inte är så van vid gymträning,så är core-träning bra!I min värld är coreträning en av det viktigaste man kan göra som komplement till löpträning...tillsammans med yoga...! Varför man ska köra tunga basövningar som löpare vet jag inte??? Jag har kört min beskärda del av mark och benböj när jag tävlade i bodybuilding.Och det gav mig en bra grund för BB ,men så vill jag inte rekommendera nån att träna eftersom det ÄR lätt att skada sig.Nää bygg upp en bra grund först med bara din kropp som tyngd,det räcker, livet ut...Om du sen vill kan man komplettera med fria vikter....
Martin Lind
1980 • Uppsala
#29
26 mars 2011 kl 18:30
Gilla
Oj vad mycket känslor det var i tråden.

Håller med de flesta, men jag tycker inte att man kan säga att basövningar med fria vikter på gym är bra träning, medan bodypump/cure är dålig träning. Bodypump innehåller ju alla basövningarna ovan, + ett antal andra övningar, alla dessutom med fria vikter. Det som skiljer dem åt är ju bara vikten/antalet reps.

Som löpare vill vi ju inte bygga muskler och bli tunga, men väl bli starka, så det är få reps som gäller (max ca 6st, "jättetunga" vikter, typ 60m-intervaller på löparspråk)) med lång vila. Hög maxstyrka gör att vi aldrig belastar musklerna fullt ut under ett löppass och vi slipper skada oss, vi får dessutom extra explosivitet för de jobbiga mördarbackarna och spurterna.

Samtidigt håller vi på med en konditionssport, så vi vill även bli uthålliga. Bodypump innebär att man istället för ca 6 reps per set genomför övningen konstant under säg 4 minuter, utan vila, allt i ett enda set ((90-120 reps?, typ tusingar på löparspråk). Givetvis får man inte lika stor maxstyrka, men man blir uthålligare och tål mjölksyra (för den blir en faktor att räkna med under bodypump).

När vi löptränar så genomför vi ju såväl korta (hög fart+styrka+teknik) som långa (vänja kroppen vid tävlingshastighet, mjölksyra mm) intervaller samt längre distanspass, eftersom alla pass har olika funktion och tillsammans gör oss till mer kompletta löpare. (Man får tufft att klara en halvmara om man bara tränar korta intervaller och inget annat, men man får också svårt att göra en bra tid på halvmaran om man aldrig tränar intervaller).

Samma sak tycker jag gäller gymövningar, det finns för mig ingen motsättning mellan maxstyrketräning och bodypump/core, de är två olika men viktiga träningstyper och för en stark OCH uthållig kropp så är det en fin kombination. Däremot bör man vara medveten om att de är olika typer av träning när man sätter upp sina träningsmål. Och även om bodypump är mer kondition är vad maxstyrketräning är, så är det ändå "bara" 4 minuter per övning (typ lång intervall), den riktiga konditionsträningen får vi från våra distanspass/cykel/crosstraner/skidor/kajakpass...

Man kan ju invända att bodypump skulle vara en dålig kompromiss av styrka och kondition: varför bara göra benböj i 4-minutersset när man kan göra det i 10min, 20 min, 40min per set? Men det är att dra det i absurdum, i så fall är tusingar (tar ca 4 minuter beroende på kondition, vanligaste intervalltypen för distanslöpare) bara en dålig kompromiss av 60-metersintervaller och långpass...
#30
26 mars 2011 kl 18:30 Redigerad 26 mars 2011 kl 18:31
Detta inlägg har raderats
Martin Lind
1980 • Uppsala
#31
26 mars 2011 kl 18:30 Redigerad 26 mars 2011 kl 18:32
Gilla
Postningsproblem, borttagen dublett.
#32
26 mars 2011 kl 18:31 Redigerad 26 mars 2011 kl 18:32
Detta inlägg har raderats
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#33
27 mars 2011 kl 22:17
Gilla
*Pelle
Vem har sagt att du måste köra övningarna tungt?
Kör dem med en - för dig - lagom vikt.

*Martin
Du bygger inte stora muskler och blir tung om du inte ligger på kcal-överskott.



Anledningen till att jag sågar BodyPump är att otroligt många utför övningarna på ett felaktigt och potentiellt farligt sätt. Trots instruktören får de ingen vägledning och detta kan leda till skador.
Framförallt de manliga deltagarna på de pass jag deltagit i lastar på vikter de inte kan hantera (antagligen tycker de att det är häftigt) för att sedan fuska sig genom alla lyften. Skaderisk? JA, Bra träning? NEJ.

Är man duktig på övnigarna och fått vägledning och använder sig av bra vikt så kan det vara en bra träningsform, men få utövare gör det tyvärr.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#34
28 mars 2011 kl 10:16
Gilla
Vid liggande benpress, var väldigt noga med att pressa ner korsryggen mot underlaget hela vägen. En krummad ländrygg på slutet medför stor skaderisk i just ländryggen. Håller med om att knäböj med kvastskaft ovanför huvudet är en mycket bättre löpövning!! Risken att skada ländryggen där är ju obefintlig. Och jobbigt nog utan vikt om man är svag i länden!
Var MYCKET noggrann med hållningen. In med magen och upp med bröstet. Lätt anspänning i magen skyddar ryggen.
1975 • Växjö
#35
28 mars 2011 kl 11:36
Gilla
Tack, Jo, jag försöker titta på youtube och läsa lite om hållni9ngen vid utförandet av knäböj.
.Jag märkte av en hel del ryggont efter benpressen någon dag efteråt jJag hoppas jag kan göra det utan problem framöver. Annars får jag låta bli helt enkelt. Har ju lite konstg svank och kutig rygg, så jag måste nog vara extra vaksam över hur jag gör benpressen.

mvh
#36
28 mars 2011 kl 12:29
Detta inlägg har raderats
1981 • Ås
#37
28 mars 2011 kl 12:29
Gilla
Kjør 4x4 repetisjoner til utmattelse i beinpress. Du skal IKKE greie 5 reps. Da øker muskelstyrken i bena, uten at du legger på deg muskelvolum. Ideelt for løpere. Forskning viser at dette er beste måten å forbedre løpsøkonomien på.

Bar søk på pubmed...
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#38
28 mars 2011 kl 12:43
Gilla
Finns inga magiska repantal eller setantal som är bättre än andra.
5x5 är vanligt för styrkelyftare medan bodybuildare ofta kör fler reps med lägre vikt.

Kör det som känns bäst!
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#39
28 mars 2011 kl 12:46
Gilla
*Per jag orkar inte tjafsa med dig längre Du har en åsikt och jag har en annan, men den 26 mars kl 14:20 skrev du -Kul att du bortförklarar det med att jag skulle försöka vara macho.
Vill du inte inse fakta så låt bli bara, men sluta snacka skit. Tunga mark och böj gör dig inte till "en stor pojke", däremot gör det dig betydligt starkare, BETYDLIGT starkare än vad du blir av ett core-pass.

Hur ska jag tolka det annorlunda än att du förespråkar tunga övningar?



Magnus Olofsson
1971 • Nol
#40
28 mars 2011 kl 12:54
Gilla
Tycker att benpressen är en nästan farlig övning. Den belastning som du utsätter din korsrygg/bäcken för är mkt stor. Håller med de andra som rek. knäböj, ryggböj med skaft, utfall med stång eller hantlar m.m.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.