Löpning Träning 27 inlägg 18297 visningar

Blåa läppar.

Svante Karlberg
1962 • Östhammar
#1
10 april 2011 - 17:25
Gilla
Hej !
När jag har sprungit långpass (Minst 20 km ) har jag ofta märkt att jag är ganska blå om läpparna när jag kommer hem. Det kan sitta i ett tag. Gissar att det inte är direkt "prestationshöjande" ! Min teori är syrebrist av något slag. Vad kan jag göra för att hindra detta ? Jag dricker sportdryck under passen. Skulle t.ex en energibar etc hjälpa ?

Svante
< < < 1 2 > > >
Frida
1986 • Sollentuna
#2
10 april 2011 kl 18:17
Gilla
Jag känner igen fenomenet. Varför skulle det vara prestationshämmande? Jag är inte så säker på att det påverkar prestationen öht. Kan tänka mig att det har med värmereglering och blodflöde att göra. Om blodflödet omfördelas så att majoriteten av blodet går till "kärnan" och arbetande muskler så blir de ytliga blodkärlen inte lika välfyllda och röda, En lätt blålila ton på läpparna således... Om temperaturregleringen varit väldigt effektiv under passet, dvs att kroppen lyckas hålla sig normalkyld trots det envetna mekaniska värmegenererande gnet som ett långpass innebär, så kan jag tänka mig att de perifera delarna (läppar fingrar tår) kan få en liten köldchock och bli lite blåaktiga. Och slutligen kan det väl finnas en viss inverkan av vätske/energi(o)balans ffa i slutet/efter avslutat pass, men det tror jag inte du behöver oroa dig får så till den milda grad att du börjar äta energikakor för att läpparna ska hålla färgen. För som sagt, jag har svårt att se just läppfärgen som prestationssänkande. Och nej, det har (högst troligt) inte med syretillförsel/syrebrist att göra
Erik
1990 • Stockholm
#3
10 april 2011 kl 19:08 Redigerad 10 april 2011 kl 19:10
Gilla
1969 • Stockholm
#4
10 april 2011 kl 19:28
Gilla
Jag tror att Frida har helt rätt, själv kan jag få riktigt vita iskalla fingrar i slutet av eller direkt efter ett lite längre pass, även i varmt väder. Brukar måsta spola i hetvatten för att få det att släppa.
Eva Stenberg
1966 • Varberg
#5
10 april 2011 kl 19:59
1 Gilla
Jag får alltid blåa läppar vid lite längre/hårdare pass, men även när jag är hungrig! Typfallet är varje dag kl.11 då energin börjar gå ur kroppen och det är en timme kvar till lunch.
Även fingrar/tår blir blåa.
Har fått många kommentarer ang. detta, men jag mår bra och har klarat ÖS 90 km så det är nog inte så farligt.:)
Jag har väldigt låg puls (medfött??), under 40 i vila, uppmätt på sjukhus.
Vet ej om det har något samband.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#6
11 april 2011 kl 10:57
Gilla
Jag har samma "problem" men vet inte vad det beror på! Kom hem efter 19 km och makens kommentar var: "Du är ju helt blå om läpparna!".
Och nej, det var inte kallt....
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#7
11 april 2011 kl 11:08
1 Gilla
Hittade detta svar då jag googlade lite:
***********************************************
En trolig förklaring till att du blir blå om läpparna under ditt cirkelträningspass med hög intensitet kan vara att du förbrukar en stor mängd syre och att kroppen då väljer att prioritera blodflödet till dina arbetande muskler. och dina läppar blir därmed blåa. Därmed får du mindre blodflöde till bland annat läpparna. Detta är dock ej dåligt för din träning. Kör hårt!

Med vänlig hälsning
Christer Hillman
Leg. läkare

Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#8
11 april 2011 kl 18:14
Gilla
Använd läppstift? ;-)
1965 • Kungsholmen
#9
12 april 2011 kl 09:39
Gilla
Den blå färgen kommer sig ju oftast av dåligt syresatt blod (som många redan påpekat). Tittar man på folk som tävlar professionellt på att hålla andan i bassäng och där man ofta bokstavligen balanserar på gränsen till medvetslöshet pga låg syrehalt i blodet på slutet så är är hela läpparna och lite till mörkblå ofta.

Det som förvirrar mig lite vad gäller träning är att dels skall en normal frisk person orka hålla blodet helt syresatt även under intensiv träning så syrenivån generellt i blodet skall inte vara låg, och dels så förstår jag inte riktigt vad blodcirkulationen i läpparna har med syrenivån att göra.
Möjligen att det blir så låg koncentration att allt syre i blodet förbrukas i läpparna innan det hinner passera men det känns inte realistiskt?
Sen är det väl så att man blir blå på läpprana av kyla också, så denna träningseffekt är kanske en kombination av temperatur ocg syrenivå? Fast inte om man tränar inomhus rimligen.

Lite konstigt känns det tycker jag.
1969 • Stockholm
#10
12 april 2011 kl 13:51
Gilla
Peter: läs Fridas förklaring en gång till, jag tror den stämmer alldeles förträffligt. Om blodcirkulationen till ett område minskas så spelar det ingen roll hur syresatt resten av blodmängden är (ex. klämmer du åt ordentligt om handleden blir handen vit även om du är 100% syrsatt...)
Sen att du tycker kroppen "borde" kunna klara både och beror väl på hur mycket pannben man har, man borde ju kunna springa utan att kräkas också, men det händer ju tvärtom :-)

Skämt å sido så när såna autonoma regleringar görs så får du tänka på att din kropp bara reagerar på ansträngningen och har inte fördelen av att kunna tänka "bara x km kvar nu..."
1965 • Kungsholmen
#11
12 april 2011 kl 14:10
Gilla
Thomas: Jag är med på att den blir vit men inte blå eftersom det är ett tecken på syrebrist. Men som Frida säger kan kanske läppar under långpass utomhus dessutom kylas av och då kanske blå-effekten infaller. Men jag tyckte någon skrev av denne blev blå även på inomhuspass och det var det som förvirrade mig, men jag blandade väl ihop saker då jag inte hittar påståendet nu.

Vet inte vad du syftar til med "borde"? Menar du syresättningen av blodet? Det har ju inget med pannben att göra utan mer med lungornas kapacitet i förhållande till hjärtats minutvolym.
1952 • Varberg
#12
12 april 2011 kl 15:18
Gilla
Den blå färgen kommer av att hemoglobinet skiftar färg när mängden bunden syrgas går under en viss gräns. Om den blå färgen visar sig i artärblod är det allvarligt något vi nog kan utesluta med den prestationsförmåga som de som frågat har.
Då har vi venblodet som här visar sig tydligare. Där finns många tänkbara orsaker:
Vi kan ha ett visst mått av stas så att venblodet syns tydligare.
Differensen mellan mättnad i artärblod och venblod i läpparna ökar pga minskat flöde som prioriteras till arbetande muskler.
Vid hårdträning utvecklas acidos (blodet blir surare) som högerförskjuter hemoglobinets dissociationskurva. Detta gör att syrgasen avges lättare, men också att mättnaden är lägre vid ett givet syrgastryck.
Vidare kan man tänka sig autonoma effekter som påverkar kärltonus och därmed hur artär- och vensida syns.
Vad ska vi då göra åt detta? Gabriellas förslag tycker jag var dagens
bästa ;-)

Emil
1984 • Sundsvall
#13
12 april 2011 kl 18:48
Gilla
Attans att man var så långsam! Vill ju dra upp sina madskillz i anatomi och fysiologi!

Nåväl, det mesta är redan sagt. Tage gav lite överkurs :)
När du idrottar så stimulerar du det sympatiska nervsystemet. Då bland annat omfördelas blodet till mer nödvändiga organ än läpparna :)

Såvida det inte är en bakomliggande sjukdom så som anemi eller acidos, är det rent fysiologiskt inte ett hinder, utan ett tecken på att kroppen fungerar som den ska och du är duktig på att träna.

Energidrycker och bars kommer inte ha någon effekt på detta, syrgas eller EPO möjligtvis :)

Svante, du behöver inte oroa dig. Jag tvivlar på att din ansträngning kommer vara så intensiv att läpparna går i nekros :)
Emil
1984 • Sundsvall
#14
12 april 2011 kl 18:57
Gilla
Peter: Att läpparna blir blå utav kyla är just för att kroppen prioriterar blodflödet mer centralt och således blir det syrefattigt i de perifera organen (exempelvis läpparna). Att det är just kyla som är den utlösande faktorn för den minskade syrenivån i läpparna är inte vesäntligt.

Köld orsakar vita skador på t.ex. läppar och kinder, detta kallas dock köldskada och innebär att vävnaden faktiskt fryser till is.

Vid intensiv träning kräver musklerna mer och mer syre. Till slut (observera att det endast sker under långpass) så nås det aeroba tröskelvärdet helt enkelt av att muskelns glykogendepåer är tömda och kroppen kompenserar den aeroba träningen genom att blodlaktatsnivåerna ökar. Musklerna behöver helt enkelt mer syre och det autonoma nervsystemet ger ett sympatiskt påslag vilket drar in blodflödet mer centralt.
1952 • Varberg
#15
13 april 2011 kl 08:31
Gilla
Eftersom vi går in så grundligt i detta ämne måste jag ändå rätta Emil i det han i förbifarten nämnde om anemi (lågt Hb=blodbrist). I dessa fall syns syrebrist i form av blå färg inte lika snabbt eftersom det krävs ett visst absolut antal gram/liter omättat hemoglobin för att den blå färgen ska synas. Vid svår anemi kommer man knappt över den gränsen (och kan absolut inte springa). Motsatsen gäller när man har sjukligt höga Hb-värden då cyanos (blå färg) syns snabbare. Detta gör att dessa personer ofta har en högröd färg som snabbt kan skifta i blått. Således gör EPO-missbruk också att man snabbare syns blå. Man kan också springa snabbare, men riskerar andra komplikationer.
För fullständighetens skull så har blå och/eller vita fingrar andra orsaker där regleringen av blodkärlens tonus spelar huvudrollen. Vissa människor har här en tendens till överreaktioner.
Emil
1984 • Sundsvall
#16
13 april 2011 kl 10:07
Gilla
Se där!
Svante Karlberg
1962 • Östhammar
#17
15 april 2011 kl 13:43
1 Gilla
Tack alla för input !
Jag är inte orolig för detta. Mer nyfiken vad det beror på och hur det påverkar ork och prestattion. Som Emil skriver "Vid intensiv träning kräver musklerna mer och mer syre. Till slut (observera att det endast sker under långpass) så nås det aeroba tröskelvärdet helt enkelt av att muskelns glykogendepåer är tömda och kroppen kompenserar den aeroba träningen genom att blodlaktatsnivåerna ökar. Musklerna behöver helt enkelt mer syre och det autonoma nervsystemet ger ett sympatiskt påslag vilket drar in blodflödet mer centralt."
Om det beror på att glykogendepåerna "hamnar i botten", kan jag då skjuta fram det tillståndet genom att fylla på med mer bränsle tidigare under passet ?
Ungefär så var min tanke. Är jag fel ute ?
Emil
1984 • Sundsvall
#18
15 april 2011 kl 14:30 Redigerad 15 april 2011 kl 14:33
Gilla
Musklernas glykogendepåerna hinner inte fyllas på under ditt träningspass. :)

Du kan lagra ungefär 400g glykogen i musklerna och det är ca 1600kcals. (plus ytterligare 100g i levern). Denna snabba energikälla används främst vid anaerob aktivitet. Du hinner ju springa ganska långt innan denna energikälla är slut och mer blodlaktat strömmar in för att upprätthålla muskelarbetet.
Walker67
1947 • Växjö
#19
15 april 2011 kl 23:53
Gilla
Tage, du som verkar insatt i ämnet, känner du till skidåkaren Eero Mäntyranta (50-talet samtidigt som Sixten Jernberg) som blev blå i ansiktet när han tävlade. Jag har hört förklaringen för högt blodvärde och en speciell blodsjukdom.

F ö passar det att killar målar läpparna före ett träningspass. :/

Ytterligare en fråga (som jag själv borde kunna) Är detta utdrag ur en visa av Evert Taube ?
"Hon hade världens rödaste näsa
hon hade jordens blåaste mun
men ack vad hon kunde fräsa....osv
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#20
16 april 2011 kl 09:09
Gilla
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.