Löpning Träning 24 inlägg 2428 visningar

Trött och osugen...

Maria Finnved
1986 • Mjölby
#1
3 september 2011 - 11:18
Gilla
Jag är inte riktigt mig själv just nu, och träningsmotivationen som brukar vara extremt hög (skriver endast min löpning här på jogg, det andra på funbeat), är nu extremt låg. jag-har-ingen-lust... Tror inte rätt för mig är att ta en paus, utan att bara fortsätta och mala igenom denna känsla... Men hur ska jag tänka? Är det okej att bara jogga runt och vara nöjd med att över huvud taget ta mig ut? Eller måste man hela tiden springa "på tid" för att förbättra sig?

Eg vet jag nog svaret själv... klart att all träning är bättre än ingen träning! Men jag behöver nog lite stöttning för att inte känna mig allt för slö och dålig när jag snart beger mig ut på min joggingrunda...
< < < 1 2 > > >
1973 • Aplared
#2
3 september 2011 kl 11:28
Gilla
Jag tycker (och hade nog gjort så själv) att du ska försöka blockera dina negativa tankar och bara mala dig igenom perioden.Om du försöker köra hårt och motivationen brister så är ju risken att resultatet blir sämre än normalt och därmed kommer mer negativa tankar så är du i en negativ spiral...
Har du fint väder? då är det ju egentligen ganska skönt att vara ute och röra på sig lite eller hur?
Du kan ju snöra på dig löparskorna och sen när du ändå har dem på dig så vore det ju kanske dumt att inte passa på ;)
Finns massa sätt att "lura" sig själv till att komma iväg.Jag tror det viktigaste är att man inte sätter sig på ändan bara för då är det ofta kört (iaf för mig).
Seså ut med dig nu Maria så ska du se att det känns mer motiverande sen :) Vädret är fint och fåglarna sjunger och dina ben kommer säkert at kännas piggare än nånsin idag.
1976 • Göteborg
#3
3 september 2011 kl 11:32
Gilla
Ett mål med träningen kanske kan motivera dig lite extra? T.ex. Om 2 månader skall jag springa xx antal minuter på 5km eller kanske xx minuter på 10 km.

Som sagt, klara uppsatta mål borde ge dig lite skjuts framåt.

Mitt huvudmål är GBG-varvet 2012 och där slå min gamla tid, det som får mig ut i spåren.

Sen finns det ju en poäng till, man mår ju så mycket bättre efter ett pass :)
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#4
3 september 2011 kl 11:34
Gilla
Tack för svar! Mål har jag... men har ändå svårt att använda lopp etc som motivation, så jag avskyr att göra saker under press... jag vill ju springa och träna för att jag älskar det! Inte för att jag "måste".... förstår ni? Men så kanske det inte är jämt även om man skulle vilja..?

Och ja... självklart mår man mycket bättre efteråt! Ska smälta den sena helgfrukosten lite och sen ska jag bege mig ut och ha era ord i bakhuvudet :)
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#5
3 september 2011 kl 11:35
Gilla
Känner igen mig! Även jag har en kraftig svacka just nu. Har försökt att "bara springa och njuta". Det värsta är att då jag väl ger mig ut så är det tungt, jobbigt och smärtsamt. Kommer försöka mig på lite promenader i rask takt, kanske simning och nån form av gruppträning ett tag för att se om suget kommer tillbaka. Kanske nåt för dig också att byta träningsform ett tag. Erfarenheten säger att då man väl är tillbaka brukar resultaten också komma smygande.
Se det så som du själv skriver "inte riktigt mig själv just nu" och då är det faktiskt helt OK att "bara" lufsa runt och vara nöjd med det!
Känner också igen mig i det där att det är ödesdigert att ta en paus... Så... Keep going, men kanske lite lugnare... Jag planerar just nu mina rundor utifrån tesen att "bara byta om och gå ut". När jag väl kommit så långt så kan jag ju självklart inte hålla mig från att springa. Och hitills har ju den här typen av svackor gått över för mig i alla fall ;)
Vi får helt enkelt stötta varandra! Det är ju nämligen det här forumets skönaste fördel (enligt mig!)
/Lisa
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#6
3 september 2011 kl 11:36
Gilla
Nä, man måste inte alls hela tiden springa "på tid"! Tvärtom är det nog mycket bättre att variera träningen, och att jogga i mystempo är nog nyttigt av många anledningar. Det kan vara mycket skönare, så man drar sig inte för att ge sig ut på samma sätt som tuffa pass. Om man istället springer lite längre än vanligt, så vänjer man kroppen att klara längre sträckor. Det sliter inte alls lika mycket på kroppen. Ja, där har du i alla fall några anledningar till varför du verkligen inte behöver skämmas för att ta det riktigt lugnt när du är ute!
patrik t
1974 • Enskede
#7
3 september 2011 kl 11:47
Gilla
Brukar du lyssna på nåt när du springer? Joggrundan är för mig ett perfekt tillfälle att hinna lyssna igenom gomorron världen eller nåt annat radioprogram som jag aldrig hinner höra annars. En annan variant kan ju vara att testa någon ny typ av löppass. T ex intervall/fartlek/backe/barfota/etc/etc eller något annat slags pass du inte har provat innan så det blir något nytt istället för den där vanliga rundan. Eller tänk ut nåt ställe du inte har varit på och spring där. (Har du t ex sprungit på Djurgården? Värtahamnen? Runt riddarfjärden? Vinterviken? Slakthusområdet? Eller promenera uppför hammarbybacken och kolla in utsikten? ...)
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#8
3 september 2011 kl 12:12
Gilla
Hej Maria.
Känner igen mig otroligt väl i det du skriver. För mig fungerar det att sänka kraven och bygga goda minnen inför vinterns snöblask.

Under våren blev det knappt ett pass under milen, maran var målet. Nu när toksvackan kom, har jag sprungit korta sträckor och inte fort heller. Bara skön morgonjogg i fina omgivningar som förmodligen inte gett bra träningseffekt. Men efter 3-4 sådana pass har lusten återvänt :-) Samtidigt har jag härliga bilder från sjöar i morgonsol att plocka fram.

Även radioprogram eller ljudböcker, som Patrik skriver, som du bara lyssnar på när du springer, hjälper mig att ta mig ut.

Behöver du planera lite kan du planera träningspass där du tar på dig träningskläder, med det enda kravet att du går i 5 min. Tycker du det räcker, vänder du om och går hem igen, men är nöjd med att du tog dig ut. (oftast blir det ett pass när man redan är ute ;-) )
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#9
3 september 2011 kl 12:30
Gilla
Många bra tips från patrik ovan nya rundor/pass, springer i princip aldrig samma rundor & det är galet trevligt att alltid göra en ny avstickare osv. Vet inte vad du tränar mer eftersom de ligger på funbeat, men läge och testa andra saker!? Har ingen gedigen löpningsbakgrund utan har styrketränat av & till under 10års tid, men tappade alltid motivationen tills jag bestämde mig att köra klassikern förra året & bytte träningsupplägg, sj varvar jag löpningen med både MTB, landsvägscykling, styrka . På Sem hade jag begränsat med löp möjligheter & lånade en havskajak och körde med under tiden var riktigt kul, samt att man fick riktigt sug att köra sina löp pass hemma igen. Är de ngt annat i din vardag som gör att du tappat motivationen, som är dags att ta tag i!? Köpa nya tränings grejer kan ju få de tyngsta passet att bli kul...

Lycka till & kämpa på så är du nog snart på topp igen!

Kolla friidrotts-VM tycker jag är en motivationshöjare också, fick mig att gå ner o testa att springa 400m för första gången i livet
1956 • PARTILLE
#10
3 september 2011 kl 13:12
Gilla
Som läget är nu - kasta tidsmålen över bord. Ge Dig bara ut och spring lugnt och fint utan att gå på max. Så kommer Du också att få uppleva den njutfulla och avkopplande sidan av löpningen. Du har hösten framför Dig med allt vad det innebär av vackra fina färger ute. Sådant ger frid i själen och gör att motivationen kommer tillbaka.
Brunnsviken runt i Stockholm i höstfärger är oslagbart. När jag gick in i väggen 2005 var jag där när hösten var som bäst. Det hade en stark läkande effekt.
Skickar med denna som en liten "upp-med-hakan-puff" :-) http://youtu.be/VkCFeNeqyHk
Mikael
1986 • Borås
#11
3 september 2011 kl 13:43
Gilla
Ut och spring lugna distanspass. Då slipper du tänka på att det blir en jobbig träning. Och lek mer när du springer, spring fort så länge du känner för det. Hoppa på ett ben uppför en liten backe. Springa och hoppa fram med "älgkliv" gå/jogga baklänges nerför en backe.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#12
3 september 2011 kl 15:02
Gilla
Hej alla och tack igen föär alla superbra tips och inlägg! Jag har under detta år tränat väldigt varierande och mycket.. både kondition i olika former och styrka och crossfit, och det gjorde jag mycket med PT, och förmodligen är det lite där skon klämmer... att jag nu ska träna ensam (studentekonomin räcker ju inte till allt tyvärr!).

Men tror att det bästa är att som många har skrivit; fortsätta att "mala" men utan krav och komma tillbaka till den där sköna löpningen och bara tycka att det är roligt igen.. Idag blev det ett sådant pass, visserligen jobbigt och varmt, men otroligt skönt efteråt! Tänk vad bra det är med forumet här på jogg. Tack!

Idag blev det ett så
Peder Welin
1971 • Göteborg
#13
3 september 2011 kl 17:57
Gilla
Att köra på lugnt verkar vara det generella rådet här i tråden. Jag tänker att du kanske ska ta ett uppehåll helt istället. Tänk att du inte ska springa ett enda pass under 1-2 veckor (eller längre) och kör annat istället. Du ska se att motivation kommer tillbaka redan i slutet på första veckan med resultat att du kör igång igen mer motiverad. Jag helvilade 5-6 dagar efter ett lopp i början på sommaren och det var skönt och oskönt samtidigt. Sen var det gott att börja igen och vara fräsch.
Det är ju inte direkt så att löpförmågan försvinner som en såpbubbla direkt man inte tränar även om man vill tro´t.
Hälsar Peder
Dana
1965 • Helsingborg
#14
3 september 2011 kl 20:56 Redigerad 3 september 2011 kl 20:55
Gilla
har man inte lust, känner man inte för det, ska man inte tvinga sig. som peder skrev, ta istället ett uppehål så kommer motivation tillbacka ganska snart:)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#15
3 september 2011 kl 21:00
Gilla
Maria: Kanske kan du läsa dig till inspiration. http://varghjarta.bloggplatsen.se

Må väl!

Mvh/ Senad
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#16
4 september 2011 kl 09:44
Gilla
Peder, pga olika förkylningar, resor etc har jag haft upphåll den senaste tiden och det har väl på ett sätt gett mig mer motivation, men samtidigt inte, då jag märkte hur mycket jag hade tappat... så just nu tror jag inte att det är mitt svar... även om jag kan tro att det ibland kan vara bra!

Dock tror jag att det ligger mycket i det ni föreslår att inte tvinga mig, och då tror jag att jag ska låta bli att tvinga mig prestera... bara göra... för en dag kommer väl lusten tillbaka och då har man iaf varit lite nyttig och joggat under tiden... Tack igen för era svar, och den där länken ser spännande ut Senad :)
1956 • PARTILLE
#17
4 september 2011 kl 10:34
Gilla
Den länken är värt ett besök, Maria - promise ;-)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#18
4 september 2011 kl 10:38
Gilla
Tack Stefan du enorma inspiratör. Hade jag haft möjlighet så hade jag mer än gärna hakat på till Badwater!

Må väl!

Mvh/ Senad

Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#19
4 september 2011 kl 10:46
Gilla
Stefan:!! Jag har fått för mig att du ska till Badwater 2012!! Ska du dit 2016 så kan jag tänka mig följa med som support och hjälpa till att "dra" x-antal KM, om det nu är tillåtet från arrangörens sida sett. Och om du vill ha den supporten från en smått galen skåning.

Må väl/ Senad

1956 • PARTILLE
#20
4 september 2011 kl 11:18
Gilla
Tack Senad. Jag noterar Dig i listan av intresserade. Men nu återlämnar vi tråden till Maria om Du inte tar illa upp. Vi måste hjälpa tjejen ;-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.