Löpning Träning 35 inlägg 25711 visningar

kan jag springa i neutrala skor fast jag pronerar lite?

Racha
1993 • ramlösa
#1
17 februari 2013 - 16:32
Gilla
Om man bara pronerar lite grann. Går det bra att springa i neutrala skor ändå?

Kan man förvärra eller få skador?




< < < 1 2 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
17 februari 2013 kl 16:42 Redigerad 17 februari 2013 kl 16:49
Gilla
Det går inte att ge ett definitivt och enkelt svar.
Jag pronerar rätt grovt på ena foten, men hann trots pronering bli svensk mästare i marathon i Nike Elite (utan proneringsskydd)och snittade 18 mil/vecka utan allvarliga skador SÅ långt.

Senare skador kanske lindrades och t o m förebyggdes när jag började med proneringsskydd både i skor och ilägg, men det bevisar inget eftersom det gick så bra i många år och jag hade en hel del skador både med och utan proneringsskydd därefter.

Man kan nog inte heller utesluta att en van löpare med lätt pronering och utan problem t o m kan få skador där proneringsstödet bidrar lite.

Conny Bromé
1974 • Ås
#3
17 februari 2013 kl 16:51
Gilla
Jag har mer pronering på ena foten och har övergått till mer neutrala skor sen en tid tillbaka. Upplever det som väldigt positivt om än att jag fick ge lite tid till foten att vänja sig vid nya förutsättningar
Karl Avedal
1976 • Kvicksund
#4
17 februari 2013 kl 16:55
Gilla
För det första undrar jag vad du menar med att du bara pronerar lite grand. Menar du att pronationen är liten, eller menar du att du överpronerar lite?

Det neutrala steget innebär nämligen precis att man pronerar måttligt. Det som kan innebära risker (även om det är något omtvistat) är om du pronerar för mycket (överpronation) eller för lite (underpronation/supination).

Dessutom, hur har du fått din pronation uppmätt?

Du kanske i själva verket har ett neutralt pronerande löpsteg och isåfall är ju neutrala skor givna. I annat fall kan man ju fundera över varför du överpronerar och om det är någon muskelobalans/svaghet som kan lösas med träning eller om det är material som är lösningen på problemet.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#5
17 februari 2013 kl 17:05
Gilla
Det går alldeles utmärkt.
Racha
1993 • ramlösa
#6
17 februari 2013 kl 17:13
Gilla
Jag menar att jag överpronerar lite.

Jag har inte så mycket koll själv. Jag fick det bara bekräftat för ca 2 år sen när jag köpte ett par löparskor att jag behövde ett par pronationsskor för att jag >" pronerar" lite. Det var inne på stadium och killen som sålde skorna till mig titta bara på mig hur jag gick.

Anledningen varför jag frågar beror på att jag sliter ofta ut mina löparskor rätt snabbt. Detta märker jag genom att jag lätt känner av att dämpningen i skorna är liksom "slut" att de inte ger så mycket längre, då de inte är sköna att springa i och jag får ofta blåmärken runt smalbenet eller vaden. Oftast gör det inte så ont , men jag är rädd att det ska börja göra ont. Då jag har haft svårt med kramper för 1,5 år sen. Men idag är benen betydligt starkare.

Och eftersom jag tycker det blir dyrt att köpa löparskor varje 6 månader så undrade jag om jag kan köpa mig ett par neutrala som går att hitta för 600 och då blir det betydligt billigare. ( jag är den som springer ca varje dag utom en dag i veckan)
HR
1972 • Stockholm
#7
17 februari 2013 kl 18:12
Gilla
Det är naturligt att pronera och en del av kroppens normala stötupptagning. Jag pronerar lite grann och har olika pronation på höger och vänster fot och jag springer i neutrala skor.

De flesta som pronerar lite till måttligt får inga besvär av neutrala skor och de flesta besvär som man får har oftast att göra med om man "är van att springa eller inte", dvs om man precis har börjat löpträna så kan man ju få ont lite varstans i benen/fötterna och det är då lätt att man skyller på skorna fast man egentligen kanske bara behöver vänja in kroppen vid träning igen.

Det kan ju vara skorna förstås men som utgångspunkt tycker jag du kan utgå ifrån neutrala skor.

Med tanke på hur många mil ett par vettiga skor ska kunna hålla tycker jag också det är konstigt om du lyckas slita ut ett par i halvåret. Att börja titta på billiga skor (även om de absolut kan vara lika bra) är kanske inte rätt väg utan kanske titta lite på hur du springer också. :)




Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#8
17 februari 2013 kl 18:19
Gilla
Tack Henrik för ett mycket väl skrivet inlägg i den här tråden.
Racha
1993 • ramlösa
#9
17 februari 2013 kl 20:43
Gilla
Tack Henrik för ett utmärkt svar. Där ser man, jag tror mycket väl att man kan vänja fötterna efter skorna.

Det tror jag säkert att jag behöver göra, det har hänt det senaste året att jag köpt 2 par nya skor, vilket aldrig hänt förut då jag oftast bytt ett par skor varje år.
Mina första höll i 1,5 år men då var jag också nybörjare och sprang inte så mycket.
Idag används dem till allt, på löpband, utomhus och längre promenader. Hur gör ni? Har ni olika skor för olika typer av träning. Dvs, terräng, inomhus, intervaller eller längre distanser? Jag tycker inte det borde spela roll. Men jag har ingen aning.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#10
17 februari 2013 kl 21:00
Gilla
Racha, jag antar, och då säger jag antar att du varit hos en så kallad expert på gissningsvis Löplabbet. Tänk efter före när du är på tex löplabbet. Deras uppgift är att i första hand sälja skor och pronation är ett säljargument som Nike nystade 1979 som just SÄLJargument. Så de så kallade experternas tips och råd kan du ta med en nypa salt och istället tänka: 1. Gör det ont? 2. Trivs jag i dessa skor? Och kör därefter. Det finns en enda expert på dina fötter/ben...Du själv.
HR
1972 • Stockholm
#11
17 februari 2013 kl 22:58
Gilla
Racha; många här på forumet är skofetischister. ;)

Själv har jag tre olika par skor beroende på underlag och sträcka. Hade jag inte haft så svårt att hitta skor hade jag säkert haft ett par till. Visst vänjer man fötterna efter skorna men det kan ju vara lurigt att hitta de skor som kräver minst invänjning och "stör foten minst". :)

Jag har ett par för just terräng, så jag kan skita ner dem med rent samvete, ett par inomhusskor så jag kan gymma med rena skor och rent samvete och ett par för "vanlig löpning" inklusive intervaller.

Om man vill kan man specialisera skorna ytterligare men i mitt fall så behöver jag inte fler skor.

Det som jag undrar lite över är att du skrev att du fick blåmärken på underben och vader? Det låter inte riktigt normalt och även om du sprungit barfota eller i träskor så låter det inte som något man får normalt av att springa - oavsett om man är van eller inte. Men det får du inte längre eller?
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#12
18 februari 2013 kl 06:44
Gilla
Vad modest du är Henrik, jag har 18 par! alla har ett syfte :P
1979 • Växjö
#13
18 februari 2013 kl 08:30
Gilla
18 par! Och jag som tyckte jag hade många med sju par.. ;-)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#14
18 februari 2013 kl 08:32
Gilla
Det är väl som för ökenaraberna - många kameler ger hög status - många löparskor detsamma för oss (?) :-)
1977 • Eskilstuna
#15
18 februari 2013 kl 08:45
Gilla
Misstänker att svaret på frågan "Hur många par skor behöver man?" är N+1
Där N är antalet par man har just nu.
HR
1972 • Stockholm
#16
18 februari 2013 kl 10:27
Gilla
Senad: men jag har inte sagt HUR MÅNGA jag har av varje sort, bara att det är "olika typer av skor". Jag vet inte ens varför jag försöker mörka antalet, känns lite sjukligt. ;)

Pia J: kanske i övre medelskiktet. Men inte såååå många.
Ungefär så många par som jag har om man räknar på riktigt.
Det finns nog plats för ett par till, se inlägg #15.

Bo E: om man pucklar på skorna som du har gjort så måste man ju ha många par. ;-)

Henrik E #15:
Det var nog den mest träffsäkra iakttagelsen. Den formeln tar jag till mig direkt!
1971 • Nykvarn
#17
18 februari 2013 kl 12:52
Gilla
Haha, mycket bra Henrik E #15 :)

I övrigt har Henrik R svarat mycket bra, #7 jag är en av dessa som springer måttligt mycket (mycket i förhållandena i soffpotatisarna i bekantskapskretsen, lite i förhållande till många här på forumet). Jag pronerar "lite" enligt filmning av löpsteget, mer på höger än på vänster men springer numera i princip enbart i neutrala skor utan problem.
1979 • Växjö
#18
18 februari 2013 kl 16:08
Gilla
Haha. N+1, det är sant. Jag satt och stirrade lystet på ett par billiga trailskor idag. Trots att jag redan har ett par och trots att jag väldigt sällan springer något som kräver trailgrepp.
Racha
1993 • ramlösa
#19
18 februari 2013 kl 16:10
Gilla
Senad: Haha jag känner mig SÅ lurad ! Vet ni vad jag har gjort, jag har alltid köpt de där pronationsskorna framför de neutrala fastän de har exakt samma recension och specifikation och det hela. För att jag alltid tänkt, men nej de här är ju en pronationssko och betalt några hundralappar extra.
Ok så nu ska jag sluta fega kring det. Kör på en skön sko osv.

Henrik: hm inte nu längre, ibland kan jag fotfarande få dem på smalbenet, i vaden är inte lika ofta längre. Förrut tänkte jag mig att de kunde vara en så kallad muskelbristning. Men nu gör det inte ont mer, då jag tog det försiktigt och simmade mycket istället och idag om jag har tränat mycket kan benen svara med små blåmärken som oftast försvinner lika snabbt.

Det där med skor, hm ni är allt duktiga ! När man är ung, så är man dum och vill spendera sina pengar på rätt mycket annat skit. Men jag ska absolut få ihop en bra skosamling, jag börjar i alla fall med mitt andra par, ska bli spännande och springa i neutrala.

Staffan: Känns skönt att veta att ni är fler som pronerar lite men ändå kör gärnet med neutrala skor !
Rungirl
1990 • Hemma
#20
18 februari 2013 kl 16:19
Gilla
Jag pronerar lite också, trampar ner med utsidan av foten först. När jag köpte mina andra löparskor (när jag började springa mer på riktigt) så gick jag till ett ställe där dom kollade på mina fötter och såg att jag pronerade, så fick rådet att köpa skor som va för det och hade mycket dämpning och stöd. Efter ett tag när jag sprang med dom så började jag få ont i fötterna och förstod inte varför.. trodde jag sprang för mycket.

Sedan läste jag om lättviktsskor och blev sugen på det. Gick till ett nytt ställe och sa att jag pronerade men ville ha lättviktsskor, plus att jag fått rätt ont i fötterna. Han i affären kollade mina fötter o såg också att jag pronera, men att jag ändå borde testa neutrala skor för det kan göra det bättre. Så köpte mig ett par Saucony Kinvara, neutrala. OCH JAG ÄLSKAR DOM. Har aldrig ont i fötterna längre heller :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.