Löpning Skador & Rehab 69 inlägg 8276 visningar

Plantarfasciit

Karin Svensson
1965 • norrköping
#1
19 februari 2013 - 16:23
Gilla
Hej!
Jag har läst att flera med mig har fotproblem. Jag har en plantarfasciit vänster fot. Tyvärr med besvär upp i vad och baklår. Har nya inlägg under tillverkning. Blivit ombedd total vila. "Måste" promenera med vår hund 1 timme/dag. Gör gruvsamt ont. Har sandaler med gamla inläggen inomhus. Stötvågsbehandling vill naprapaten påbörja först då jag har åtgärdat problemet. Hmm. Vet ju inte. Fel vardagsskor eller överbelastning. Jag gör fot och benstretch, rullar foten med kruskavel. Min egentliga fråga är tips på träning som inte retar foten. Vi har roddmaskin och motionscykel hemma. Indoorwalking på Friskis?
Eller bör jag bara vila? Känner mig smått desperat. Vet ju att det kan ta lång tid. Någon som provat Voltarenkur?
< < < 1 2 3 4 > > >
Kim Johannesen
1985 • Drammen
#2
19 februari 2013 kl 16:28
Gilla
Magnus
Stockholm
#3
19 februari 2013 kl 18:17 Redigerad 19 februari 2013 kl 18:25
Gilla
"Stötvågsbehandling vill naprapaten påbörja först då jag har åtgärdat problemet."

Vilket problem? En naprapat som säger så skulle jag ifrågasätta kompetensen hos. Vet denne ens vad som orsakar PF?

Själv blev jag av med PF genom massage av vader och styrkeövningar för dem.
Christer Tinnerholm
1968 • Grillby
#4
19 februari 2013 kl 18:24
Gilla
joyaskor dagtid är mumma för ömmande häl.
Christer Tinnerholm
1968 • Grillby
#5
19 februari 2013 kl 18:25
Gilla
voltaren bet inte på mig.
Ann Svensson
1965 • Göteborg
#6
19 februari 2013 kl 18:28
Gilla
Säger Stötvågsbehanding direkt,

Jag blev frisk efter totalt 4 behandlingar.
Christer Tinnerholm
1968 • Grillby
#7
19 februari 2013 kl 18:30
Gilla
har haft plantar fasciitis 2 ggr. första gången avhjälptes det snabht med schockwave samt prefabsulor. Andra gången genom att inte använda iläggen som retade min inflammation, nedisning efter träning, mycket crabwalk. Testade 3 schockwavebahandlingar formgjutna ilägg cortizon vid andra tillfället inget av dem fungerade. Forskningen säger att efter ett år har de flesta plantar fasciitis läkt ut oavsett behandlingsform så du måste nog testa dig fram till bästa metod.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#8
19 februari 2013 kl 22:27
Gilla
Tack snälla alla för fina svar. Det som du skrev Christer, att inläggen retade inflammationen, kan jag hålla med om. Det känns faktiskt så. Ja, jag får prova mig fram, men det är tungt att inte kunna springa. Eller förresten, det är tungt att det gör ont hela tiden, och att jag känner mig så villrådig till hur jag ska ta tag i problemet. En sista undran. Är det bara naprapater som ger stötvåg? Eller vissa sjukgymnaster, där friikort kan gälla? Fast eg är jag beredd att betala nästan vad som helst för att bli frisk. Och kolla över skorna. Löparskorna är jag supe noga med att prova ut. Men kan köpa snygga med dåliga vardagsskor.
2009 • Klippan
#9
19 februari 2013 kl 22:32
Gilla
@ Karin
Detta kanske kan vara ngt för Dig oxå, gjorde inget utöver detta: http://svenska.yle.fi/webbdoktorn/index.php/5293_plantarfasciit_och_halsporre

Hade omedelebar effekt av tejpningen mina magnifika smärtor vid belastning som ersattes av ömhet när jag gick och sprang. Jag hade foten tejpad dygnet om och bestämde mig att testa springa så länge ömheten inte förvärrades under turen och ifall ömheten inte heller förvärrades efter passet. Fortsatte ha foten tejpad några veckor efter att ömheten försvunnit.

Lycka till


Karin Svensson
1965 • norrköping
#10
19 februari 2013 kl 22:41
Gilla
Tack även Forrest Gump, det ska jag prova.
1973 • Ljusfallshammar
#11
20 februari 2013 kl 15:08
Gilla
Tittade på länken Kim tipsade om. För mig kändes det bättre av att trycka på punkterna som visas i filmen. Jag har oxå tagit bort mina formgjutna ilägg ur springskorna håller med om att de retar senan. Massage av vader o att träna upp fötterna med crabwalk har varit bra för mig. Jag drabbades i somras o höll uppe helt med löpning 10 veckor ca. Cykling på grusvägar fungerade för mig som alternativ träning. Simning funkar med. Roddmaskin borde ju funka med för dig. Efter min skada är jag jättenoga med vardagsskor o går aldrig i ex Converse utan en bättre sula i o inte hela dagar. Tror det i mitt fall var en utlösande orsak. Det + lite för mycket löpning än vad jag var redo för. Voltarenkur fungerade inte för mig. Inte heller krämen. Lycka till!
Karin Svensson
1965 • norrköping
#12
21 februari 2013 kl 09:26
Gilla
Hej igen! Tack Kim för bra länk. Det gör ju oerhört ont på alla punkter han går igenom. Tack Åsa, jag trycker som du gjorde. Som sagt någon löpning överhuvudtaget, känns oerhört långt borta. Måste i nuläget fixa vardagen med hunden, Vinterkängorna gör fruktansvärt ont runt om och under hälen. Ska kanske prova det vi har hemma roddmaskinen och motionscykeln. Blir ju bara orolig när hela vänstra benet känns retat. Har någon provat vattenlöpning med viktväst? Skulle det funka? Ja Conversen får skrotas. Kanske blir Joyaskor. Någon som har hittat en billigare återförsäljare än Life butikerna?
Karin Svensson
1965 • norrköping
#13
21 februari 2013 kl 09:30
Gilla
Just det glömde en sak. Kan man göra crabwalk även nu, när det gör så ont? Har ni någon bra länk för det. Kram och tack till er alla därute.
1970 • Lerum
#14
21 februari 2013 kl 09:48
Gilla
Min sjukgymnast sa så här (vilket stämmer med min tidigare uppfattning).
Träna, det gör ont och skall kännas.
Det skall dock inte kännas dagen efter för då var det för tungt/hårt

Flera olika SG har, enl mig, lite olika infallsvinklar precis som alla de som drabbats (inkl mig).
Min summering:
Om det är riktigt illa krävs avlastning, vila
Börja träna försiktigt
Öka träning så länge det inte känns/förvärras till dagen efter
Samtidigt som du bygger upp din styrka/smidighet så tar man bort ev stödjande delar för att till sista kunna använda kroppens egna delar.

Glöm inte hela kedjan med kroppsdelar som samverkar

OBS jag jobbar inte med detta utan uttrycker bara mina egna erfarenheter :) Har fått många goda råd på detta forum :)
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#15
21 februari 2013 kl 10:31
Gilla
Egen erfarenhet = Cykla, simma, rodd borde gå bra. Crosstrainer dvs IW funkade super för mig, lugnade sinnet dessutom när det är ganska löpliknande. Tejpa, isa och massera. Stötvågsbehandling var det som till slut fixade biffen men som någon skrev tidigare så är det svårt att veta om det inte lika gärna kan varit tiden som bidrog, att den helt enkelt läkte ut. Jag tror inte på att provocera typ genom att springa fast det gör ont.
Björn Bohman
1981 • Göteborg
#16
21 februari 2013 kl 11:39
Gilla
Vattenlöpning är fantastiskt i mitt tycke. Tränade detta och cykling när jag vilade 3 månader från löpning pga PF och lyckades hålla konditionen uppe rätt ok.
Kör fortfarande en del intervallpass i basängen även nu. Väldigt skonsamt och man får upp flåset rätt bra.
1952 • Varberg
#17
21 februari 2013 kl 15:03 Redigerad 21 februari 2013 kl 15:05
Gilla
@Karin: Crabwalk är mitt eget namn på toecrawl - ett tips jag fick från Roland Söderström i Melbourne. Den bästa övningen som finns för att stärka foten. Krävs regelbundenhet och långsiktighet. Det räddade min fot när jag hade bristning i plantarfascian och det gjorde ont. Nu har jag starkare fötter än någonsin. Många kan inte genomföra övningen och då kan man starta med att sitta på en stol och rulla in en handduk med tårna. Första målsättningen sedan att genomföra 1 meter korrekt utan hopp.

En länk: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=15637
Karin Svensson
1965 • norrköping
#18
28 april 2013 kl 11:43
Gilla
Hej igen! Nu har det gått ett tag. Har fortfarande besvär. Har fått 5 stötvågsbehandlingar. Besvären blev bättre efter tredje behandlingen. Ska på 6:e n.v. Jag har gjort fot och vadmassage, crabwalk och tåhävningar. Har formgjutna inlägg. Nu börjar jag tro att de retar själva senan. Vad tror ni? Idag på hundpromenaden gick jag utan ilägg. Nu spränvärker hela hälen och hälbenet. Kanske borde jag bara ha hälilägg med kil? Tar varmt emot synpunkter. Springa är ju bara att glömma. Har tejpat enl youtube, ibland känns det skönt ibland inte. Ngn erfarenhet av kinesiotejp?? Verkar som att det går åt mindre tejp då. Effektivare. Jag går på spinning. Men ibland ökar smärtan av det både i fot och vad. Kör styrkträning, body pump och core. Vet snart inte vad jag ska göra. Vila helt? Det är så himla frustrerande att ha ont dygnet runt. Tyvärr börjar det mola lite i andra foten.
Irene
1968 • Åstorp
#19
28 april 2013 kl 12:11
Gilla
Gelinlägg brukar vara bättre än hårda inlägg. Det finns gelinlägg på vissa apotek som ser ut som en hästsko där det går fram en kil under hålfoten samtidigt som man har gel under hälen. Detta har varit det bästa för mig. Dessutom har jag gått igenom alla mina skor, inte bara löparskorna. Det kan vara andra skor som är för hårda under hälen och som underhåller/startar smärtan. Foppatofflor kan vara sköna att gå i eftersom dem sviktar under hälen.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#20
6 maj 2013 kl 20:30
Gilla
Nu skriver jag återigen om min onda fot. Imorgon är det dags för stötvågsbehandling igen. Nr 5. Efter tredje behandlingen kände jag att det började vända. Men idag misströstar jag helt. Hälen, plantarfscian, hälsenan och vaden är totalt irriterade.Är precis knölig i hela hålfoten, massor av smätsamma knutor.

Idag springer jag ju ingenting. Men promenerar med hunden i mina Asics Gel Nimbus, och har formgjutna sulor för pronering och rejält uppbyggda i hålfoten. Nu undrar jag om inläggen är en stor bov. Är det någon som vet vad jag ska göra? Byta till en sko för ett pronationssteg och slopa inläggen?Något är bara så fel. Vet bara inte vart jag ska vända mig.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.