Löpning Träning 24 inlägg 36084 visningar

Börja springa med hunden - Hur ofta, hur långt?

1985 • Handen
#1
30 oktober 2013 - 12:42
Gilla
Goddagens! Har precis börjat ta med hunden ut på springturerna. 3 ggr har han hunnit med hitills och vi har hållt oss till 9-10km per gång men jag har börjat undra om jag inte börjat lite för hårt för honom, vill ju inte att han skadar sig. Hunden i fråga är en liten blandras (Chihuahua/dvärgspets/papillion/lhasa apso)

Hur ofta tycker ni hundvana löpare att det är lagom för honom att följa med och ska jag isf springa kortare pass med honom ett tag innan vi ökar?

Han verkar tycka att det är skitkul att följa med, springer lös när vi är mitt i spenaten och i koppel annars...
< < < 1 2 > > >
LJönsson
1957 • Linköping
#2
30 oktober 2013 kl 12:48
Gilla
Temperatur och hundens ålder har stor betydelse.
Men spontant skulle jag säga att din mil under en timme tre gånger i veckan är för tufft för en liten hund
1985 • Handen
#3
30 oktober 2013 kl 13:12
Gilla
Han är 1 1/2 år.

Han var med den 20e, 27e och 29e så han har inte varit med så många ggr på samma vecka
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#4
30 oktober 2013 kl 13:16
Gilla
Akta så inte hunden går in i väggen, för då kan det gå illa:
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article17583897.ab
Madeléne
1985 • Västervik
#5
30 oktober 2013 kl 14:59
Gilla
Hej! Jag har en Jack Russell på 6 år som jag brukar ta med när jag springer mina lugna pass upp till ca 7 km. Har hört någonstans att hundar generellt inte bör springa längre än 6 km mht till skaderisk, men jag tror att man känner av det där själv. Jag har successivt stegrat upp distansen från runt 3 km. Personligen tror jag att du börjat alldeles för hårt med din hund, särskilt som han inte ens är två år fyllda än (och alltså fortfarande unghund).

Spring lite kortare distanser, ta tex med honom bara på uppvärmningen och sväng sen förbi hemmet och lämna honom innan du fortsätter. Så gör jag ibland och tycker det fungerar bra :)
1966 • Holmsund
#6
30 oktober 2013 kl 15:00
Gilla
Kan du ha hundel lös större delen av turen så kommer nog din hund att klara av dina mil ock lite till utan problem koppelspringning tar ofta mera på psyket(och tassar)och blir därför jobbigare för hunden
1985 • Handen
#7
30 oktober 2013 kl 15:58
Gilla
Som jag misstänkte då. Får springa min runda sen hämta jycken å köra nån kilometer bara med honom ett tag :)
2005 • Uddevalla
#8
30 oktober 2013 kl 16:45
1 Gilla
Det är klart - de fem första kilometrarna är roligast! Är vi ute på mina villkor - stanna när JAG vill, bada när JAG vill, kissa när JAG vill samt håller oss i skogen - ja, då vet jag inte var gränsen går. Jag är jakthund och jobbar normalt en halvtimme i taget men springa med husse är ju en baggis.
Är vi ute på hans villkor - konstant fart på 100 % grusväg, kort koppel - så kan jag snart börja visa att jag är "klar". 8-10 km räcker egentligen. Jag är rätt nöjd om jag får vara med en runda så kan ju han ta en till. Eller två...
1978 • Handen
#9
30 oktober 2013 kl 18:40 Redigerad 30 oktober 2013 kl 18:46
Gilla
Hmmm...Det här är nog väldigt individuellt mellan olika hundraser samt individer inom samma ras. Dessutom yttre miljö såsom väder, temperatur och underlag spelar stor roll.
Som ett exempel kan jag ta en av mina två hundar. En Cavalier King Charles Spaniel på 2 år. Vid bra "hundförhållanden" (inte för kallt/varmt, snöfritt platt underlag, ej för hårt/asfalt) springer hon pass på runt 20km tillsammans med mig. I koppel.
Det här klarar hon 2ggr/v. Mer har jag inte sprungit på grund av begränsning hos mig själv samt säkert hos henne också. Men jag vet inte hur mkt hon skulle klara...
Vid ett snötäcke så får hon kämpa mer och efter 10km så blir det tufft. I kuperad skog så klarar hon åtminstone 17km som är ett av mina "baspass".
Låter det här för tufft? Finns det risk att jag överstränger eller skadar hunden?
På långpromenader när hon är lös så klarar hon att springa som en tok fram och tillbaka, kors och tvärs, upp och ner i nästan 2h i alla fall. Ansträngningen för hunden är säkert jämförbar där om jag jämför med löpning i 1,5h.
Med min andra hund som är av samma ras, men är äldre (10 år) så kan jag inte springa alls. När hon var yngre låg gränsen på omkring 1h löpning för henne.
Som sagt. Olika.

1966 • Norberg
#10
30 oktober 2013 kl 18:44
Gilla
Jag kör med irländsksetter dom klarar lätt 2 mil i skogen när dom är lösa.Helt perfekt att springa med håller kontakten hela tiden.,.
1978 • Arboga
#11
30 oktober 2013 kl 19:37 Redigerad 30 oktober 2013 kl 19:40
Gilla
Vi hade ofta gästspel av en halvfet mellanpudel när jag yngre. Jag kunde då utan problem springa hunden mina 7-14km rundor, ofta utan koppel. Första km sprang huden som en tok fram och tillbaka, stanna och pissa, lukta på andras piss sprang i kapp osv, efter en stund blev det lungare och den hittade en travliknande stil som den orkade hålla länge Det gick också bra att ta med hunden på skidpass på välpackade skogsvägar när jag körde fristil.

Tror nog de flesta normalstora hundraserna klarar mera än vad en normal motionär orkar springa. De kommer ju ursprungligen ifrån vargar och en varg klarar 10mil per dygn.

Men självklart kan man inte chocka en hund som legat innanför dörren i halva sitt liv i väntan på att husse/matte skall komma hem med att springa ett långt snabbt pass första gången. Låt hunden få samma chans till uppbyggnad som du ger dig själv.
1973 • Göteborg
#12
31 oktober 2013 kl 08:32
Gilla
Är hunden HD-röntgad? Jag hade nog inte sprungit längre rundor med en hund om jag inte visste om höfterna var ok. Då finns det andra skonsammare sätt att motionera den på, tex simning.
Tänk också på att asfalt tar styggt på trampdynorna om de inte är vana.
Skulle nog börjat med kortare rundor, 3-4 km i lugnt tempo (trav för hunden) tills leder, muskler och senor har anpassat sig. Konditionsmässigt däremot så är nog hundarna överlägsna oss, men som sagt, var rädd om hundens leder och tassar i början!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#13
31 oktober 2013 kl 09:32 Redigerad 31 oktober 2013 kl 09:35
Gilla
Skulle nog säga att det är för tufft för en så liten hund. Känner en liten chihuaha :-) och jag skulle nog inte springa mer än 3 km med den och förmodligen kortare än så.
1985 • Handen
#14
31 oktober 2013 kl 10:09 Redigerad 31 oktober 2013 kl 10:24
Gilla
Bild uppladdad av Niclas
Han är ju så många olika raser så det blir ju svårt att generalisera mot vad andra raser klarar men han har ju storleken mot sig :)

Anita: HD-röntgen? Vad är det, höftleden då eller? Han är hursomhelst inte röntgad nånsin, får boka en tid :)

Springer till 95% i skogen på stigar och spår så det borde vara skonsammare än asfalt.
Han får vila sig ett tag nu, sen tänkte jag lägga ett extra pass var 14e dag, 1-3km så han vänjer sig i passande fart :)

Slänger med en bild på jycken så ser ni storleken på honom =)
Magdalena
1972 • Tumba
#15
31 oktober 2013 kl 13:47
Gilla
Skulle säga precis samma som Anita. Är hunden röntgad? Både armbågar och höfter. Det gör man när hunden vuxit klart, vid ca 1,5 års ålder. På små hundar finns även något som heter patella som de kan ha problem med, det är något form av knäledsfel, tror du bör kolla upp det också om du tänkte springa med den.
Sen så är hundar gjorda för att kunna springa mycket, de har ju sitt ursprung i vargarna, även små hundar kan springa mycket.
Jag har själv en rhodesian ridgeback, och de tillhör ju hundvärldens marathonlöpare, och min förhoppning när jag skaffade henne var ju att hon skulle kunna hänga med mig ut och springa i skogen. Men tyvärr så har ju alla hundar sina egenskaper, och min vovva avskyr att följa med mig på joggingturer i koppel... Testade ganska så många gånger när hon var yngre, men hon envisas med att nosa och tvärstanna på varenda grässtrå, det blev som att dra en kärvande resväska efter sig... Hunden vägrade helt enkelt. Däremot så funkar det hyfsat bra om hon får vara lös och galoppera ikapp mig när det passar henne, tyvärr så kan man inte köra den metoden på de autobahnliknande joggingspåren här i storstan, utan det funkar bara på landet där det är glest med folk i spåren. Så jag låter henne vara hemma när jag springer, och nu på äldre dar (hon är snart 10 år) så har hon fått ryggproblem och ska ta det lugnare med motionen. Däremot så åker vi till hundsimmet en gång per vecka så att hon får skonsam träning som gör gott för hennes rygg.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#16
31 oktober 2013 kl 15:34
Gilla
Det har inte med storlek att göra (heller) anser jag.
Det beror på ras och individ.

Är det en stor, arbetande hund behöver de både fysisk och psykisk stimulans. Inte lugna promenader på en kvart.

Chihuaua vågar jag inte uttala mig om, då jag inte är påläst på rasen. Men vi har en dansk-svensk gårdshund som är tre äpplen hög. Hon är "stor hund" i liten kropp. Har sprungit 7-8 km med LÄTTHET när hon hängt med på mina lugnare rundor. Och då fick vi henne som 9-åring (omplacering).
Hon är 13 år nu och nu hänger hon inte med lika ofta/långt. :-)

1973 • Göteborg
#17
31 oktober 2013 kl 15:39
Gilla
HD=höftledsdysplasi.

HD-röntgen brukar vara krav från uppfödare av renrasiga hundar oavsett om de ska gå vidare i avel eller inte. Om inte annat så vill uppfödaren själv ha ett "kvitto" på resultatet från sin avel. Inte desto mindre tycker jag att även en blandrashund borde röntgas. Om en hund med höftledsdysplasi motioneras fel så kan det orsaka onödigt lidande för hunden och stora veterinärkostnader för ägaren. Man älskar ju sin kompis oavsett den är renrasig eller blandras, eller hur??!!

Annars så är ju hunden en utmärkt träningskompis! Min hund är överviktig pga medicinering (cortison) av en sjukdom och vi har börjat ta upp löpningen tillsammans igen. Vi kör ännu så länge en liten runda på knappa 4 km. Han blir skogstokig av glädje när jag knäpper på Garminklockan, då vet han att vi ska springa, så det är hoppa-skutta-bita i kopplet-hoppa-skutta-tvärstanna-kissa-skutta-kissa lite till i ca 500 m, sen blir han lite lugnare och efter ytterligare någon km så springer han fint. =)

Så ta det lugnt i början med din kompis så han får vänja sig! Lite massage och stretch efteråt brukar de också uppskatta!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#18
31 oktober 2013 kl 16:56 Redigerad 31 oktober 2013 kl 16:57
Gilla
Sprang 5 km för några år sen med en 9-10 årig labbe. Hon sov sen större delen av den dan... :)
1966 • Holmsund
#19
31 oktober 2013 kl 18:26
Gilla
Har hunden dåliga höfter så är anledningen ännu större att träna för att stabilisera ihop leder med muskler som kompenserar skadans omfattning
Per Hellström
1972 • Kungsbacka
#20
31 oktober 2013 kl 22:28
Gilla
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.