Löpning Träning 6 inlägg 2067 visningar

Lidingöloppet och styrketräning

Frida
1993 • Domsjö
#1
27 mars 2014 - 10:07
Gilla
Hej!
Jag styrketränar för tillfället fyra dagar i veckan och springer 1-2 pass utöver det. Nu ska jag skifta fokus för att ta mig igenom Lidingöloppet för andra gången. Jag vet dock inte riktigt hur jag ska lägga upp min träning, jag vill nämligen inte sluta styrketräna helt då jag är rädd att de jag har byggt upp ska "försvinna". Har ni något tips på hur jag ska lägga upp träningen? Skulle jag kunna kombinera två "riktiga" styrkepass i veckan med övningar så som benböj, marklyft, bänkpress osv, med ca fyra pass löpning? Vad tror ni?

Tacksam för svar och tips!
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#2
27 mars 2014 kl 11:46
Gilla
Så kör iaf jag och tycker att det fungerar kanon. Fyra pass löpning och två pass styrka per vecka. Ett styrkepass överkropp med mycket basövningar och ett lättare benpass (utfall, enbenta benböj, excentriska tåhävningar etc). Märkte att det blev för tufft att köra ett tungt benpass (tunga benböj etc) och dessutom träna mycket kvalitet i löpträningen. Som det är nu blir det ett långpass, två kvalitetspass (t ex backe, intervaller, tröskel, snabbdistans etc) och ett lätt distanspass. En dag per vecka med fullständig vila från både löpning och styrketräning.

Inför Lidingöloppet är det vettigt att springa mycket i kuperad terräng och då får du styrketräning för benen på köpet, så jag tror inte att tunga benpass utöver det är nödvändigt.

Gällande löpträningen inför Lidingö rekommenderar jag att du kikar på Magnus Bergmans träningsprogram på marathon.se, tycker de är väldigt bra.
Peter
1985 • Luleå
#3
27 mars 2014 kl 14:54 Redigerad 27 mars 2014 kl 18:22
Gilla
Det där låter som ett jättebra upplägg, vilket jag såklart bara säger eftersom jag själv försäker följa ett liknande. Förutom att jag nu åker en del skidor, och bytt ut den renodlade styrketräningen mot cross fit. Som Robert är inne på så kan det ju vara lite klurigt att springa på ben man dagarna innan kört exempelvis tunga benböj och marklyft, men jag tycker det går an, även kvalitetspass. Upplevde inte att det sliter så jättemycket mer, utan att styrketräningen sliter på ett annat sätt, men klart är ju att man inte riktigt har samma sprutt i benen. Men man får känna efter (ser exempelvis att du springer både hårdare och mer än jag, Robert)

En förmån då är ju att man får jämförelsevis VÄLDIGT pigga ben när man inför en viktigare tävling släppt upp på även gymmandet.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
27 mars 2014 kl 21:08
Gilla
Om man inte tänker veckor så kan man dela i träningen i block om tio dagar och köra ben 2 ggr och överkropp 2 ggr resterande dagar kan man disponera för löpning. En vilodag per period räcker då benen vilar då du kör överkroppen.
1973 • Åkersberga
#5
27 mars 2014 kl 23:15
Gilla
Ang. styrketräning för löpning märker jag att det fungerar bäst för mig med återhämtningen att köra kort 10-15min som ger välbehövlig stimulans men oftare typ varannan dag innan spänsteffekten börjar avta.
Kör man få men riktiga kroppsbyggarpass med mycket variation och många tunga övningar så går man ju och haltar flera dagar efteråt och då blir löpningen lidande.
Frida
1993 • Domsjö
#6
30 mars 2014 kl 08:54
Gilla
Okej, tack så mycket för era svar! :} Jag ska försöka fixa ett bra schema som jag kan följa med era råd som grund.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.