Löpning Träning 73 inlägg 26121 visningar

Envist fett vägrar brännas trots ökad träning

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
2 oktober 2015 - 22:30
1 Gilla
Hej!

Jag har fram tills för några månader sedan gått stadigt neråt i vikt, från en bit över 110kg till strax över 70kg, och är rent viktmässigt absolut nöjd där jag är nu, men har fortfarande en del envist fett runt magen som vägrar försvinna. Har legat lågt med styrketräning och sådant sedan i våras (som jag egentligen bara hade påbörjat då) och fokuserat helt på löpningen. Har både kunnat öka distansen från 2,5k i våras till 10k nu samt ökat mitt maxtempo på alla distanser.

Jag gick från noll till mycket promenader under slutet av förra året, och övergick i lätt jogging framåt början på våren i år. Springer alltid i rätt backiga spår (skidspår om vintern). Började på 2,5k, jobbade upp till 5 min/km, sen ökade jag distansen. Först 4k, sen 5k, och efter det bara 7,5k två gånger innan jag provade milen. Andra gången jag sprang milen orkade jag hålla 5 min/km där med (nästan iaf, totaltid på 50:30). Är jättenöjd med detta, och ökningen är ju enorm i total mängd fysisk aktivitet. Jag har hållit rätt stadigt ett löppass var tredje dag under hela sommaren.

Men någon gång i somras så nådde jag nuvarande vikt och sen har det stannat. I stort sett hela kroppen är fri från överflödigt fett förutom just på magen och sidorna...ungefär där den klassiska bilringen sitter. Med tanke på viktnedgången på 40kg så är det lite löst och tråkigt med. Men det är fortfarande fett i.a.f., det är inte bara lös hud som inte hunnit stramas upp än.

Jag har nyligen lagt om igen, nu kör jag löppass var fjärde dag, och styrketränar två olika program, ett varannan dag. Så bara en total vilodag var fjärde dag. Styrkepassen är rätt korta än då jag inte har så stor överkroppsstyrka ännu, men de känns efteråt, så jag latar mig inte.

Jag underar bara vad jag ska hitta på nu för att verkligen få bort det envisa slappa fettet runt magen. Det är i stort sett den sista påminnelsen från mina osunda tråkiga dagar. Jag äter mer nu än jag gjort under en tid när jag enbart fokuserade på viktnedgång, men jag försöker äta smart, proteinrikt, inte tokmängder av kolhydrater och mindre fett/socker. Ingen alkohol, ingen läsk.

Måste jag svälta mig ett halvt dygn före träning och käka aminosyror före passen för att komma åt det här dumma fettet utan att offra allt jag byggt upp? Kommer ha svårt att få det att gå ihop med att prestera i skolan och orka med övriga vardagen..

Är det kanske värt att söka upp en PT för att få råd när man kommit till den här punkten? Känner mig smått lost och vill inte påbörja något relativt extremt utan att veta att det är rätt väg för mig nu.
< < < 1 2 3 4 > > >
1984 • Linköping
#21
5 oktober 2015 kl 17:27 Redigerad 5 oktober 2015 kl 17:42
Gilla
Dubbelpost
1984 • Linköping
#22
5 oktober 2015 kl 17:41 Redigerad 5 oktober 2015 kl 17:46
Gilla
Re JB,

Så roligt och bra jobbat :)
Jag tror inte heller på mirakel, men jag tror inte heller att alla klarar av en sådan omfattande omställning av träning och kost på en gång. Starkt!

Re Lars
Du har rätt. Jag har inga bra siffror, men ett av mina stora nöjen är att studera min puls efter träningspass. Efter ett 25km plus pass så dröjer det ofta in på natten innan helt normal vilopuls nås för mig.

Re bo,

Jag ska börja med att säga att jag förespråkar löpträning/gång träning, med en brasklapp om att inte glömma kosten. Och jag ber om ursäkt för att det avvek något från originalfrågan.

Mitt inlägg syftade mest till att belysa att frågan liksom forskningsläget är komplex. Men också väldigt intressant :)

Det är givetvis så att man kan öka sin totala förbränning med löpning/gång. Poängen är den att effekten kan vara väldigt liten till att börja med. Troligast så bränner man totalt mer av 1h gång/löpning per dag. Men att kliva av bussen 1 station längre bort kanske inte påverkar vikten, ens långsiktigt. Dvs, när man ökar från noll så finns det en tröskel man måste över för att bränna mer än vad man sparar mellan passen. Det är inte heller otroligt att förändringen faktiskt är ett tecken på en bättre fungerande, dvs hälsosammare, kropp. Så, man kommer nog må bättre av att gå av bussen tidigt, även om men inte märker det på vågen.

Basalmetabolismens påverkan är dock ett bra exempel på att det här med att gå ned i vikt är ganska komplext. Och som sagt, har man ont om tid så är nog styrketräning effektivare än löpning/gång. Ett annat exempel är fenomenet med non-responders.

Vad gäller att motverka en förbränningsökning av ca 30% så hållet jag med om att det är svårt att "kompensera" helt. Om man nu gör anspråk på att äta sunt. Men, det är inte så svårt att kraftigt reducera gapet genom små mängder mat utspritt över flera måltider, mellanmål och fikor.

Vi ska inte heller glömma att det är väldigt vanligt med träning hos de som stannar nere efter en viktminskning. Men, den studien kan inte svara på om de gick ner eller håller sig nere pga träningen. Det kan vara så att det är mer kopplat till förmågan att hålla rutiner, eller något helt annat.

Och som du säger så finns det många lyckade exempel. Jag klassar mig själv som ett sådant. Men, som du också säger så är det i kombination med andra förändringar. Långsiktigt så handlar det om att hitta en jämvikt mellan kost och motion som man kan leva med resten av livet.

Förlåt för all text!
Mille
1987 • knivsta
#23
5 oktober 2015 kl 18:34
Gilla
Hur lång tid tog det att gå ner dessa kg Jb? Har själv lagt på mig 15kg som jag inte lyckats gå ned ett gram av trots 3månaders bättre mat och mindre chips och godis. Är det börja räkna kcal som gäller tror folket? Prövat seriös lchf 2 månader, ingenting bättre på vågen dock . Så tar gärna emot tips. Simmar 2 pass i veckan just nu och 3 löppass 6-10 km
JB
1977 • Vendelsö
#24
5 oktober 2015 kl 18:58
Gilla
Jag återkommer imorgon (har all info på min pc). Men de första 20kg gick rätt fort men jag åt helt åt skogen och rörde inte så mycket på mig. Har precis tagit tag i mig själv igen för att tappa 6kg för att komma ner till 72kg och ju närmare målet man kommer desto svårare. Man behöver inte ge allt men det är det enda för mig. Jag undviker godis och läsk och det gör att jag tsppar i vikt men då jag tycker det går lite långsamt så håller jag ner portionerna och försöker ligga runt 2000kcal. Många äter inför pass och tar shakes etc efter passen för återställning och undrar varför de inte går ner i vikt. Är målet att gå ner i vikt måste man trycka i sig mindre än man gör av med.
Roger
1974 • Eskilstuna
#25
5 oktober 2015 kl 20:58
Gilla
Är inte ekvationen ganska enkel egentligen? För att gå ner i vikt måste du göra av med mer energi än du tar in.

Om man tränar relativt mycket men ändå inte går ner i vikt får man äta mindre.

Tränar man inte men håller sig på samma vikt får man börja röra på sig mer.

1972 • Norsholm
#26
5 oktober 2015 kl 21:25
Gilla
Roger....väldigt långt ifrån att vara så enkelt.
Kroppen är klart mer avancerad än en förbränningsugn.
Kroppen agerar väldigt olika beroende på vilken energi som dimper ner i magen.
Med ett högt blodsocker och insulinproduktion på gång i kroppen så sker ingen fettförbränning.
Ellie
1964 • Lindome
#27
5 oktober 2015 kl 21:47
Gilla
Hörde en bra sak en gång när det gäller viktnedgång:
Träning är gram, mat är kilo.
1981 • Örebro
Roger
1974 • Eskilstuna
#29
5 oktober 2015 kl 22:06
Gilla
#26 Kroppen är visst avancerad. Men faktum kvarstår För att gå ner i vikt måste man göra av med mer energi än man tar in. Du kan äta hur "nyttigt" somhelst, men äter du för mycket kontra vad du gör av med, går du upp i vikt. Eller?

Men det är inte det ts har "problem" med egentligen. Det är fettet på magen. Finns inga genvägar här. Kolla upp en bodybuilders deff program och kör det. Styrketräna 5-7 dagar i veckan, promenera i rask takt minst en timme varje morgon.
Käka 8 äggvitor på morgonen. Kyckling o sallad, (lite ris till lunch,) 5 gånger per dag. Inte för stora portioner.
Drick endast vatten o kaffe.
Härligt! :)) Blir du inte "torr" av det, då vetefan vad som hjälper. :)
Roger
1974 • Eskilstuna
#30
5 oktober 2015 kl 22:37
Gilla
#28 Akta dig för att länka sånt. LCHF maffian ser allt! ;)
1981 • Örebro
#31
5 oktober 2015 kl 22:53
1 Gilla
Ibland får man helt enkelt chansa lite, living on the edge
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#32
6 oktober 2015 kl 10:52 Redigerad 6 oktober 2015 kl 10:55
1 Gilla
Re 28

Ur länken :

"Det jag tänker ta upp är däremot den felaktiga uppfattningen som många har att träning som innebär en hög fettförbränning under eller efter träningen är bättre än andra typer av träning när man vill gå ner i vikt."

Han syftar nog på att det är NETTOT av fettförbränning minus fettinlagring man vill maximera vid viktnedgång och detta under varje helt dygn, och det är ju sant.

Jag tar min egen viktnedgång under några månader 1978 från ca 53 till som lägst ca 47 kg som exempel.
Träningen hade då utökats och utgjordes till omkring 85-90 % av distanslöpning, resten tävling/snabbdistans och mängden var ca 16-20 mil/vecka.
Kosten bestod uppskattningsvis till 80-90 energiprocent kolhydrater och resten måttliga/små mängder protein resp fett.

Under löpningen OCH vilan måste jag då dagligen i genomsnitt under sisådär 4 månader ha förlorat netto omkring 50 gram fett (med facit 6 kg viktnedgång) trots ett sannolikt dagligt snittfettintag och överskottskolhydratintag omvandlat till fett motsvarande tillsammans gissningsvis 50 gram e d.
Så fettförbränningen var troligen kring 100 gram per dag varav faktiskt det mesta bör ha varit under vila pga den kolhydratrika kosten som gjorde löpningen lätt men "fettsnål". (Möjligen behövdes en del av kolhydraterna till blodsockerförsörjningen i vila i stället så att motsvarande fettförbränning inte uppkom).

Nästan alla intagna kolhydrater på gissningsvis storleksordningen 300-400 gram per dag förbrukades under löpningen och lite under vila och var uppenbarligen mer än tillräckliga för ohämmad mängdträning och fartlöpning. Dvs glykogendepåerna var fulla inför varje träningspass som oftast var uppåt 3 mil.

Jag kunde teoretiskt ha tappat mycket mer än 50 gram fett per dag om jag hade inte hade ätit ett visst överskott av för löpningen behövda kolhydrater, dvs genom att att bara försöka äta precis så mycket kolhydrater som behövdes (då kring 250-300 gram per dag) för glykogenbaserad distanslöpning (jag sprang då de flesta långa pass i ganska raska 4.10-4.15 min/km) och dessutom minimerat fettintaget.
Jag kunde oxå ha sänkt tempot något och förmodligen lärt mig utnyttja fett för löpningen effektivare (och allt annat lika sänkt motsvarande kolhydratintag) och det gjorde jag successivt till året därpå, 1979, när snarare 4.30-tempo blev standardtempot på mina frekventa standard-3-milare.


För att förlora en viss mängd kroppsfett MÅSTE man ha minst en så stor fettförbränning, och sedan ytterligare fettförbränning högre som kompensation för med kosten intaget fett och eventuellt kolhydrat-överskott omvandlat till fett (och som inte innan dess går till blodsockerförsörjningen).







Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#33
6 oktober 2015 kl 11:24
6 Gilla
Bo du åt som en kenyan helt enkelt. 80% kolisar, resten protein och fett. Du orkade tränade stenhårt samtidigt som du blev ännu mer deffad.

Hör ni det nu alla Jogg:are? Det är så man gör för att gå ner i vikt och bli bättre som löpare.

Man vill ha knallfulla glykogendepåer så att man kan träna hårt utan att gå på fälgarna och bli utbränd. Man vill INTE springa intervallpass på enbart fettförbränning. Det är som att försöka köra en Ferrari på sirap istället för högoktanig bensin.

Tanja
1984 • Malmö
#34
6 oktober 2015 kl 13:59
Gilla
Vilket sammanträffande ;)
Gick ner tio kilo när jag sprang en mil om dagen en längre tid. Mindre kolhydrater, mjölkprodukter och mer proteiner. Grönsaksjuicer som mellanmål var det nya för mig.
Tanja
1984 • Malmö
#35
6 oktober 2015 kl 14:02
Gilla
Sammanträffande ;)
En mil varannan dag under en längre tid tog bort tio kilo. Grönsaksjuicer var det nya för mig. Smidigt sätt att få i sig grönsaker.
1985 • Pussen
#36
7 oktober 2015 kl 22:21
Gilla
Jag tipsar om detta avsnittet där forskare Kevin Hall intervjuades - http://sigmanutrition.com/episode88/

De har för första gången gjort en studie på en grupp människor i en "metabolic chamber" där syftet med studien egentligen var att testa hypotesen om några av del olika rykten som går gällande hormoner etc. Vad som är coolt med denna studie är att de även körde brain scans för att söka efter beteenden hos människor och om det ändras beroende på om man drar ner fett eller kolhydrater ur kosten. De gjorde lite andra tester med, men det är som sagt den första studien som testar fysikens grunder i mänsklig vävnad (aka en grupo människor instängda i såna kammare med väldigt bestämda måltider osv).

Värt att lyssna på om man är intresserad av viktnedgång/uppgång. Det är väl inte mitt huvudområde, jag finner andra områden klart roligare. Men det är ändå spännande :D
Heimo
1960 • Swe
#37
8 oktober 2015 kl 14:48
2 Gilla
Hej Niklas och grattis till en fantastisk viktresa, gjorde ngt liknande i min ungdom men då bara 25-30 kg.
Som antyds från flera håll så är bara ett energiunderskott det som kan ge en viktnedgång, felaktigt påstås ibland att man ska springa i lågt tempo för att bränna fett, det är sant såtillvida att % av själva passet då utgörs av mer fettförbränning än kolhydrater, men samtidigt så bränner hög fart mkt mer energi totalt sett än låg fart och per enhet så blir även fettförbränningen högre samt att efterförbränning är överlägsen efter ett hårt löppass.
Vad gäller att definiera kroppen så är styrketräning ett utmärkt sätt, inte för att man skulle punktförbränna utan att muskulaturen under, -främst mage, gör att det totalt sett tightare ut.

JB
1977 • Vendelsö
#38
8 oktober 2015 kl 17:25
Gilla
#37 helt rätt!
Dana
1965 • Helsingborg
#39
9 oktober 2015 kl 06:59
Gilla
hade jag varit du niklas, skulle jag minska träningen över huvudtaget! speciellt löpningen. försök skifta lite löpningen och styrka och ta mer vilodagar. du kanske kan koncentrera dig mer på styrketräning.
vila betyder mycket. testa det i 4-8 veckor så ska du se.
proteinintag går lätt att få genom vanlig mat(fisk och kyckling som bekannt är dom största källor;) har fåt tipps om lindhals kvarg! där det finns 11 gr protein i den(på 100gr)! testa den. protein/kolhydratintag efter träningen(30 min) är jätte viktig.

sist men inte minst- mycket bra jobbat! stort grattis och lycka till!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#40
9 oktober 2015 kl 09:33
Gilla
#39
Varför behövs mer vila? Med vila var 4:e dag och varierad träning anser jag att vilan är fullt tillräcklig. Det blir ungefär 7 vilodagar på en månad i snitt så det finns knappast någon risk för överträning.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.