Löpning Tävlingar & Motionslopp 11 inlägg 10640 visningar

Tankar kring energi inför mitt första maraton.

Michael Björnberg
1971 • Kärna
#1
31 augusti 2017 - 09:01
Gilla
Hej,

Har fått en anmälan till Amsterdam maraton i födelsedagspresent av min fru. Det är mitt första maraton och jag är lite intresserad kring hur ni som utfört en maraton tänker kring påfyllnad av energi under loppet?

Jag har tidigare som längst deltagit i Lidingöloppet, hade då med mig några enervit tabletter som jag tog en efter ca. varje mil.

Tips och råd mottages med tacksamhet!

/Michael


Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#3
31 augusti 2017 kl 10:28
Gilla
Om möjligt tycker jag man ska satsa på att få i sig ganska mycket energi som motionär. Ffa under sin första mara är det trevligt om man skjuta väggen framför sig så långt som möjligt.
Under min första mara hade jag med mig ett antal geler (kanske 4) som jag tog vi bestämda tillfällen. Det är också den enda maran där jag satsat på att gå 5-10 sekunder vid vätskekontrollerna (var 5:e km) för att få i mig en hel mugg sportdryck. Det fungerade riktigt bra för mig, och jag sprang förstamaran på 3:13 med negativ split på nån halvminut.
Något jag tror är bra, speciellt inför förstamaran, är att testa sportdryck och gel på ett eller ett par långpass, dels för att se hur man reagerar, dels för att vänja kroppen vid energiintag under ansträngning.
Ola Decker
1977 • Skurup
#4
31 augusti 2017 kl 10:46
Gilla
Sprang Stockholm maraton för första gången nu i år. Min plan var att äta 3st Snickers under loppet, en vid 10km, en vid 20km och en vid 30km, och dricka vatten. Något jag gjort på långpassen senaste året.

Planen gick sådär... Fick tag i en mugg energidryck på första vätskestationen. Tänkte "kan ju lika gärna dricka upp den". Fick magknip mer eller mindre direkt. Kunde inte äta/dricka något under första halvan av loppet. Löpningen funkade hyfsat bra till Skansen/Grönan ungefär (30km?) och där tappade jag all energi (den beryktade väggen antar jag). Men lyckades få i mig både dryck och energi av olika former under andra varvet, så framåt S:t Eriksplan fick jag en nytändning.

Så mitt råd är att testa hur du reagerar på olika energi innan loppet och följ din plan! :)
1971 • Nykvarn
#5
31 augusti 2017 kl 10:59 Redigerad 31 augusti 2017 kl 11:00
Gilla
Mina tankar:

Det är otroligt individuellt både hur mycket energi man behöver (t ex hur mycket man klarar av att använda fett som bränsle och hur mycket energi man klarar av att ta in, hur magen reagerar t ex på gels och sportdrycker.

Det är svårt att ha en plan när man inte utfört något tidigare men att prova energi av olika slag under de längsta förberedande träningspassen är bra!

Förhållandet på tävlingsdagen spelar stor roll för energi-och vätskeintag även om du förmodligen slipper hög värme i oktober. Varmare=drick klart mera!

På mina två första maratonlopp mötte jag den berömda väggen ganska tidigt och fick varva jogg med gång under andra halvan. Orsaken var framförallt att jag var för dåligt tränad men förmodligen intog jag för lite energi också.

Prestera mera har mycket bra material på sin sida, själv har jag nu efter tio genomförda maratonlopp lärt mig vad jag just jag behöver och jag intar inte lika mycket vätska som de vanligaste rekommendationerna. Man läser ofta att man ska dricka vid varje vätskestation, jag brukar dricka vid ungefär varannan men de som är ute längre än de knappt 3h jag springer maraton på kan behöva mera vätska.

För mig fungerar 3-4 st 77 ml gel från t ex Maxim väldigt bra som energi på maraton ihop med sportdryck från ungefär varannan vätskestation.

Prova några märken energi på längre träningspass och kolla hur kroppen reagerar, själv föredrar jag t ex Maxim framför Enervit som ofta ger mig ont i magen.
1972 • Umeå
#6
31 augusti 2017 kl 13:36
Gilla
Jag hade 6 st geler från high5 med på Köpenhamn i våras, med planen att inta dessa vid 7-14-21-28-34-38 km. Det blev nästan så... Jag tog även vatten och/eller sportdryck vid de flesta stationerna under loppet. Att jag behövde varva gång och löpning i slutet berodde inte på energibrist, utan snarare brist på tillräckligt snabba långpass innan. Jag hade inte härdat benen tillräckligt. Men energi hela vägen in hade jag i alla fall. Och jag hade som andra skrivit tidigare testat gelen på långpass innan så jag visste att jag tålde den.
1967 • Torslanda
#7
31 augusti 2017 kl 15:11
1 Gilla
För att anknyta till Thomas länkar och andras rekommendation om högt energiintag kan det vara intressant att även läsa denna artikel: http://www.presteramera.com/loparmage/

Jag har nog fallerat på 1 och 2 i den listan på över 30 maror, japp gammal och dum. När jag tittar tillbaka på mina maror så är det två saker som slår mig, för mycket och fiberrik mat för tätt inpå start och/eller för högt kaloriintag under loppet. Mina bästa maror har jag gjort på tom mage och nästan helt utan tillförd energi. Har å andra sidan tränat upp fettförbränningen genom att i princip aldrig tillföra energi under träning, ens på långpass. Staffans inlägg ovan är klockrent för mig, Det finns ingen en plan som passar alla, man får lära sig hur mycket/ lite man behöver/klarar. Personligen lutar jag åt att på så pass korta distanser som maran är det bättre att få lite för lite energi än för mycket. Tillför energi redan från tidigt i loppet men inte så stora mängder. Att klämma i sig två gels sista milen är för mig lika med garanterat maghaveri och det är faktiskt värre än att vägga. Lycka till!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#8
31 augusti 2017 kl 15:37
Gilla
Förra årets Stockholm Marathon fick jag magknip till och från under loppet. Det är starkt begränsande och tenderar att ta över all tankeverksamhet.

Jag "tror" orsaken var att jag proppade i mig för mycket på förmiddagen innan start.

I år hade jag en mycket mer laid back inställning till mat och vatten innan, vilket gjorde stor skillnad. Inga problem alls med magen.

Angående gels, så är det frågan om du behöver så himmelens många. Vet inte hur det ser ut i Amsterdam, men i Stockholm delar de ut allt möjligt under vägen. Så det är tufft att trycka i sig mer än 3 gels tycker jag.
1961 • Oskarshamn
#9
1 september 2017 kl 21:36
Gilla
Jag försöker fortfarande lära mig det här med energiintag. Har sprungit fyra långlopp, maraton eller längre, och magen har pajat i två av dem. Jag håller med #7 och #8 att det nog är lätt att dra i sig för mycket av både det ena och det andra. I årets stockholmsmara erbjöds det gel med ca milen kvar. Sliten som jag var tog jag en och det höll på att sluta med katastrof, men jag höll tätt och tog mig i mål. ;-) Hädanefter ska jag vara restriktiv med vad jag stoppar i mig och dessutom försöka vänja magen vid sportdrycker och liknande.
En detalj som funkade för mig sist var att ha en liten vattenflaska i handen eller fickan. Då slapp man trängseln vid stationerna och kunde dricka vid behov. Flaskan gick sedan att fylla på längs vägen - oklart hur det ser ut i Amsterdam förstås.
Michael Björnberg
1971 • Kärna
#10
1 september 2017 kl 22:34
Gilla
Stort tack för samtliga bidrag!, jag skall definitivt testa att ta några gels på långpass och se hur kroppen/magen reagerar?

Oldboy
1952 • Danderyd
#11
1 september 2017 kl 23:21
Gilla
Kolla vad de har för sportdryck och ev annan energi på loppet, testa den i förväg.
När det är svalt går det inte åt så mycket sportdryck med resultatet att man inte får i sig så mycket energi. Från energisynpunkt ska man inte dricka något vatten alls och hellre lite men ofta än tvärtom. Jag gör som Torbjörn, har en flaska i handen som jag fyller vid några av vätskestationerna.
Jag brukar ha en 100g gel med skruvkork och dela upp intaget på minst fyra tillfällen från 23-25 km till 37-38. Men ibland har jag lämnat gelen i fickan utan att sakna den.
Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.