Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 2414 visningar

Benhinneproblem och ortopediska inlägg

1981 • Linköping
#1
15 oktober 2008 - 11:35
Gilla
Hej!
Jag drabbas ofta av benhinneproblem. Ibland är det bättre (ibland tom bra) ibland sämre. Jag tycker jag har provat ALLT för att bli av med problemen helt samt för att hålla det under kontroll (det senare är även det mesta jag lyckats med). Jag har dock INTE provat ortopediska inlägg.

Har någon här använt sådana mot just benhinnebsvär och blivit av med besvären?

Vart gick ni? Pris? När såg ni förbättring? Osv...
Lotta Nilsson
1965 • Bollnäs
#2
15 oktober 2008 kl 12:16
Gilla
Jag skrev ett inlägg på tråden om onda knän, kolla där... Du måste ju fundera på varför du får ont i benhinnorna... och det kan ju bero på muskelsvaghet i bål och rumpa, så att du använder fel sorts muskler.. Att skaffa riktiga skor är naturligtvis A och O och inlägg kan ju hjälpa till, men om du är svag i dina inre muskler så¨hjälper det ju inte hela vägen...Bygg styrka genom funktionell träning!
1964 • Perstorp
#3
15 oktober 2008 kl 14:40
Gilla
Var på på en löparträff i Måndags där påstod man att "alla" problem med knä fötter etc kunde härledas till skorna. Så jag vet inte om du varit hos en
riktigt seriös skohandlare och fått rätt skor, testa det så kanske problemen går över.
Jonas Andersson
1976 • Malmö
#4
15 oktober 2008 kl 15:07
Gilla
Jag har hade rätt så stora problem med benhinnorna när jag var i 20-års åldern och det uppkommer fortfarande då och då. Det kan vara en rad orsaker som ligger bakom varav skor och inlägg kan vara något. Personligen har jag haft inlägg i perioder och har det även nu men i mitt fall vet jag inte hur mycket skillnad det gjort Jag tycker dock definitivt att du skall ordna inlägg och se över vilka skor du har. I regel är problemet med vadmuskulaturen och styrketräning och mycket stretching i kombination med försiktig val av underlag är det som har hjälpt mig men jag antar att du redan har provat detta.

Senast fick jag fick mina inlägg genom allmänvården i Skåne men det krävde en remiss och var en omständig process som tog 4-5 månader. Kostnaden här nere blev 400 kronor. Sett i backspegeln skulle jag hellre valt ett privat alternativ och betalat lite mer som jag gjort vid tidigare tillfällen. Dock, som min idrottsmedicnare sa til mig. Inlägg är ingen mirakelmetod. De hjälper men det är sällan inläggen i sig ordnar det grundläggande problemet.
1981 • Linköping
#5
15 oktober 2008 kl 16:03
Gilla
Hej Tack för era svar! Någon mer som har erfarenheter?

Jag vill förtydliga att jag med att ha gjort "allt" menar att jag: numer aldrig springer på asfalt, jag köper bra skor typ varje/vartannat år hos en krediterad skoutprovare (löplabbet, runnersstore mm). Jag tränar mina vader, strechar noga, spolar kallt och varmt vatten på dem, masserar, jag har ändrat löpstil mm mm. Jag tar gärna emot andra tips, men mest är jag ute efter att få höra erfarenheter av dessa inlägg.
csaba
1973 • Malmö
#6
15 oktober 2008 kl 16:42
Gilla
sök på ortopediska inlägg, jag har skrivit många trådar om det med.
mina benhinne bekymmer försvann tack vare ortoprediska inlägg.
1974 • Halmstad
#7
15 oktober 2008 kl 16:50 Redigerad 15 oktober 2008 kl 16:52
Gilla
Glöm inte att stretcha före du går ut och joggar. Ofta kan det vara det som hjälper och varför inte om man varit och tex handlat och kanske gått en hel del. Prova.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#8
15 oktober 2008 kl 16:55
Gilla
Mina benhinneproblem (har skrivit i andra trådar om det jag oxå) försvann typ dagen efter jag skaffade formgjutna inlägg (ortopedtekniker, ca 1000 :-)
Överpronerar dock rätt rejält, 13-14´.
Om jag springer på asfalt eller ej spelar ingen roll, MEN jag fick veta att jag antagligen hade haft betydligt större problem om det inte var så att jag var framfota-löpare (har dock inte aktivt ändrat något löpsteg)
Karin
1972 • Hudiksvall
#9
15 oktober 2008 kl 19:12
Gilla
Jag känner igen mig i din beskrivning, Karin. Tycker också jag provat allt - även ortopediska inlägg... För min del har de inte hjälpt så mycket hittills. Håller dock på att få tillverkat ett par nya nu som ska ge mer korrigering, så jag hoppas det kan bli bättre. En sak jag kan bli bättre på är dock styrketräningen - någon som har bra tips förutom tåhävningar?
Peter Svahn
1977 • Solna
#10
15 oktober 2008 kl 19:20
Gilla
Har haft stora benhinneproblem sedan slutet av 90-talet. Sedan förra året är problemen i princip borta och det jag gjort är att:
Införskaffa ortopediska inlägg, gav direkt förbättring. Tänk även på att ha skor som passar ihop med inläggen, ta hjälp av expert på tex löplabbet.

Daglig streching av benhinnorna, t.ex denna övning från Marathon.se. http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=190
1969 • Hjärup
#11
15 oktober 2008 kl 22:09
Gilla
Har precis som du Karin stora problem med benhinnor, men också plantar faciit och hälsporre. Mitt mål är maraton 2009 men jag tycker att träningen hela tiden grusas av benen som inte håller måttet. Har provat ut mina löparskor på löplabbet, strechar innan löpning, gör tåhävningar efter varje löprunda men ändå har jag problem med benhinnorna. Har precis betalt 1.900:- för ett par ortopediska inlägg och efter första rundan med dessa hade jag jätteont! Har nu vilat 1 vecka och skall prova att löpa med inläggen igen till helgen, fungerar inte detta så blir jag olycklig!
1982 • Luleå
#12
16 oktober 2008 kl 08:25
Gilla
Hej Karin.

Jag drog på mig en rejäl benhinneinflammation i 18-årsåldern (ung dumhet, okunskap och mönstring i kombination) och hade de påföljande 5-6 åren alltid besvär, vad jag än gjorde (sprang aldrig på asfalt, stretchade framsidan av benen, kalla/varma duschar, bra skor, riktig upp- och nervärmning, osv osv).

I våras köpte jag ortopedinlägg på löplabbet i Göteborg, och har nu på ett halvår gått från att inte kunna springa 10 minuter utan problem till att springa 5 km på 21 min och klara halvmaran rimligt.. Har till och med provat att springa lite asfalt och det gick bra! Att köpa ortopedlinlägg (tror jag betalade 1300 inklusive fotmätning och allt) är alltså det bästa jag gjort i min löparkarriär!
För mig var det inte så mycket pronationen som gjorde att jag fick benhinnebesvär utan snarare därför att mitt främre fotvalv "kollapsade" (tänk trampdynorna vid tårna som sjunker ner i mitten), och det var därför som de bästa pronationsskorna inte hjälpte så mycket (jodå, jag överpronerar också). Det hade jag aldrig hittat utan en riktigt ortoped, Intersport/stadium/vanliga butiker såg bara pronationen och tänkte inte längre än så!

Givetvis inte säkert att du reagerar på samma sätt, vi har ju trots allt olika ben, men jag skulle absolut säga att det är värt att prova inläggen. 1300 är ju trots allt bara en eller två dagars arbete, det kan jag lägga på att få en möjlig löpkarriär och bättre hälsa :)

Givetvis är det också extremt viktigt att börja långsamt, precis som alla säger! Nu ser jag i din dagbok att du redan springer en hel del, men då skulle jag råda till att "börja om" med inläggen, dvs börja med blandad jogg/gång inte mer än kanske 15 minuter i början (dvs inte mer än sammanlagt kanske 6-7 minuter jogg) så att benen/fötterna hinner vänja sig vid de nya belastningarna (finns mååånga små-muskler som inte syns men som drar i tåtar och sen-ändor som är viktiga). När du känner att det funkar kanske du kan öka upp lite snabbare eftersom du redan har mycket "spring i benen"...

Har du fler frågor får du gärna jogg-maila mig, hoppas det går lika bra för dig som det gick för mig!
1982 • Luleå
#13
16 oktober 2008 kl 08:28
Gilla
Förbättringen såg jag på bara några dagar förresten, de första passet kändes lite obekvämt men efter det var det som att springa på moln (nästan iaf :))

Fotmätningen på fotlabbet var för övrigt skithäftig! Jag hade ju förväntat mig att doppa ner mina fötter i slemmigt gips eller nåt sånt, men nejdå... Jag la upp foten på en pall, sen rullade ortoped fram en liten maskin och sedan körde han värsta James-Bond scanningen av min fot, komplett med liten röd laserstråle som rullade över min fot och visade den i 3D i realtid (nåja, nästan iaf) på skärmen. Kände mig som värsta agenten efteråt, bara det är ju värt 1300 spänn ;)
Karin
1972 • Hudiksvall
#14
16 oktober 2008 kl 22:19
Gilla
Helt klart coolt med agent-känslan! Tack Erik, nu vet jag att det var värt pengarna! =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.