Löpning Skador & Rehab 23 inlägg 10939 visningar

Hälsporre

1987 • Linköping
#1
22 april 2018 - 19:45
Gilla
Hej !
Nu behöver jag era bästa tips.
I tisdags körde jag enligt marathonprogramet 30 km. Gick kanon, men dagen efter fick jag ont i höger fot. Precis under hälen, förmodligen hälsporre. Har inte tid med detta, fick ställa in halvmarathon i lördags. Har mitt stora lopp stockholm marathon den 2/6 om 5 veckor . I helgen är tanken att jag ska springa 3 mil igen och sen 28 km sen trappa ner. Hur fasiken ska jag göra. Testade att springa i dag , gick bra kände inte av nåt när jag sprang i skogen men så fort jag kom ut på asfalten kände jag av.

Så hur hade ni gjort ? vad kan ni rekommendera. Har både inlägg och gjort massor av övningar. :( så himla surt


< < < 1 2 > > >
1970 • Mörrum
#21
23 april 2018 kl 21:57
Gilla
Jag gick till en sjukgymnast, som gjorde en massa ockulära besiktningar och tester. I mitt fall handlade det om överrörliga vrister (uttöjda ledband från barndomens vrickningar och noll rehab) samt höga fotvalv.

Jag tränade bort min PF, som hade gäckat mig under 6 månader (och ett brutet Göteborgsvarv) och som efter 3 veckors idogt rehabtränande försvann och aldrig har kommit tillbaka. Trots att jag, idag, gärna springer upp till en mil på löpband i bara strumpor.

Min poäng är - jag tror att det finns mängder av orsaker till en plantar fasciit och man behöver komma åt orsaken till inflammationen, inte bara behandla symtomen. Men visst, i en akutsituation inför ett lopp så kan tipsen här i tråden kanske hjälpa, men vill man bli av med eländet för alltid så tror ju jag att roten till det onda behöver hittas och åtgärdas därefter.
1961 • Stockholm
#22
23 april 2018 kl 23:37
Gilla
#21
Jag håller med om att man ska gå till roten med problemet och inte tänka kortsiktigt. Mina tips i denna tråd och i den jag länkade har faktiskt hjälpt mig både kortsiktigt inför mina lopp 2013 och långsiktigt. Jag har inte haft problem med Plantar Fasciitis sedan 2013, vilket jag är oerhört glad för!
Jag botade ju mig själv snabbt som jag beskrivit med en massa olika saker.
Sedan har jag lärt mig av mina misstag och går numera med bra dämpade vardagsskor med stöd för hålfoten och springer mestadels i dämpade Hoka skor. Jag har sprungit många Marathon, Ultramarathon, Lidingölopp mm utan några som helst problem med PF de senaste 5 åren.
Jag är numera mer noggrann med att stretcha vaderna efter varje löpning också.
1971 • Nykvarn
#23
24 april 2018 kl 07:32
Gilla
Tack för intressant input Johan, Hans, Stefan, Amir och ursäkta Åsa för trådkapningen :)

En ytterligare diagnostisk sak är att jag inte får ont om jag böjer upp stortån, däremot blir det ömt i båda fötterna om jag pekar nedåt med stortårna och upp med övriga tår.

Det är symptomatiskt att det är vänsterfoten jag har ont i, det verkar vara vänstersidan som strular för mig när jag får någon löparrelaterad skada, jag har haft gåsfot i vänster knä ett par omgångar och när jag rehabade hamstringssenan våren 2015 var det också vänster.

Jag pronerar en del men när jag filmats på löpband är det på höger fot, inte alls lika mycket på vänster. Jag springer inte i Salming Speed Johan eftersom jag inte gillade version 1 så mycket, däremot använder jag EnRoute och Distance och Race ibland och kan ibland känna mig öm i foten om jag inte varierar skor under en period.

Den här vintern tror jag snarare besvären förvärrats av dels för smala vinterkängor som min fot inte trivts i och dels mina Icebug som mina fötter också vantrivts i i vinter. Jag märker en klar förbättring sedan jag slutade med vinterkängorna och Icebugsen som jag för övrigt kommer sluta springa i.

Den gångna helgen sprang jag 12+25 km och är ändå mycket bättre i hälen, har gått på med golfboll både på vaden och under foten och stretchat vaderna och gjort tåhävningar och jag har inte alls varit lika stel på morgonen den senaste tiden men naturligtvis är jag vaksam på det. Kompressionsstrumpor har jag också och ett par mjuka silikoninlägg under hälen som jag köpte i en sportaffär och jag märker att de avlastar hälen och erbjuder lite extra dämpning.

I dagsläget har jag det under kontroll eftersom det blivit bättre senaste tiden men blir jag inte av med det helt eller om det förvärras så kommer jag söka sjukgymnast/naprapat men naturligtvis är jag som alla här rädd att få domen "löpförbud" :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.