Löpning Träning 16 inlägg 16533 visningar

Någon med erfarenhet av lågt järnvärde?

Cina
1982 • Mölndal
#1
2 maj 2018 - 11:28
Gilla
Hej hopp
Jag skulle ta och ge lite blod var min tanke för 2 veckor sedan
Där visade det sig att jag hade för lågt blodvärde (109) och fick istället en lapp att uppsöka vårdcentralen

På vårdcentralen visade det sig att jag hade dåligt järnvärde
och enligt följande prover har jag förstått det som mina järndepåer är på väg och tömmas helt

Hb 109
s-ferratin 11,
s-järn 3,
s-tibc 91
s-bilirubin <3
m-mchc 307
b-Tpk 398

Jag nämnde för läkaren att nu i efterhand ser jag kanske symptomen tydligare, exempelvis myrkrypningar i benen trodde jag var magnesiumbrist, att jag fick mjölksyra och träningsorken helt försvann trodde jag bara var en tillfällig dipp då det varit en lång vinter. Trötthet var för jag hade småbarn etc

Iaf, när jag var där nämnde jag att jag sprang, och att min träningsmängd är på mellan 5-7 mil i veckan. Mest hårt underlag och jag läst att man kan få lågt hb av det.

När provsvaren kom frågade läkaren om jag visste att det var så, då hon själv inte alls var insatt och inte hade hört detta innan. Hon ville helt enkelt inte ta det som förklaring om det inte var fakta. Jag sa att jag vet inte om det är så mest att jag hört om detta innan och läst om andra löpare som haft det och fått förklaringar att man slår sönder blodkroppar i fotisättningen men jag kan inte förklara mer än så.

Nu äter jag då 2 tabletter järntabletter om dagen sedan i måndags

Är det någon här som har/haft låga järnnivåer och faktiskt fått det bekräftat av en läkare att det är känt att löpare får låga järnnivåer?

Hur lång tid bör jag äta dessa tabletter för att få en märkbar skillnad?
Jag märker det ju som sagt att min träning är påverkad negativ
Och eftersom läkaren inte visste något om detta och inte visste vad hon skulle svara när jag frågade om jag skulle fortsätta o springa vore det även intressant o höra om någon annan fått rekommendationer kring träningen?


Andreas
1984 • Kävlinge
#2
2 maj 2018 kl 12:00
Gilla
Jag har varit med om nästan exakt samma sak. Försökte ge blod i ett par år men hade konstant "för dåliga värden". Fick rådet att motionera mer (de visste inte heller att sprang på 5-7mil/vecka). Tog järntabletter för gravida ett tag men de hjälpte inte. Har inte ändrat något, äter allsidigt med fokus på näring och kvalitet. har accepterat att "dåligt värde" för dem kanske inte är dåligt värde för mig, det är bara under deras gränsvärde. Påverkas iofs inte negativt. Mår bättre än någonsin. Ska för skojs skull prova testa i samband med blodomloppet om några veckor bara för det, var några år sedan nu.

Fortsätt känn efter och gå på din egna känsla. Värden, hälsa eller form är inget konstant. Det är alltid på väg uppåt eller neråt (lite grann iaf, inte som en börskrash)
1971 • Nykvarn
#3
2 maj 2018 kl 12:56
Gilla
Här är tidigare tråd i ämnet som innehåller en del länkar till studier du kan visa läkaren :)
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=49849

Och, ja ditt Ferritin (din järndepå) är lågt, du borde märka en effekt inom 3-4 veckor om du äter järn två gånger per dag. Jag har haft problem med låga järnvärden i över 20 år, lång innan jag började springa regelbundet men det har inte förvärrats av regelbunden löpning, de senaste åren ca fem mil i veckan. Jag äter järntabletter ca 3 dagar per vecka.

#4
2 maj 2018 kl 13:12
Gilla
Kom ihåg att ta järntabletterna med C-vitamin så får du bättre upptag och undvik tex mjölk i samband med intag.
Jag hade själv lågt blodvärde och för mig tog det ett par månader innan jag märkte någon skillnad.
Cina
1982 • Mölndal
#5
2 maj 2018 kl 14:06
Gilla
attans, jag som hade hoppats det skulle göra en piggare och utan symptom på 1-2 veckor... jaja ;)

Då kanske jag vågar fortsätta springa :) och hoppas det ger effekt innan göteborgvarvet helt enkelt även om det verkar vara så att jag ska ha mer tålamod än så

super, ska kolla länkarna och se om de kan hjälpa henne om inte annat får jag läsa på själv- tusen tack Staffan!

Ska jag ta c-vitamin i tablett form eller räcker det om jag tar ex. juice och sväljer tabletterna med? Ett par månader? oj.... hjälp.... får hoppas min kropp tar till sig järnet snabbare än så haha
#6
2 maj 2018 kl 15:21
Gilla
Om du sköter järntabletterna bättre än mig & tar de med c-vitamin i någon form så borde du se resultat innan Göteborgsvarvet.
Helena Linefur
1980 • Storvreta
#7
4 maj 2018 kl 15:24
Gilla
Det låter exakt som det jag upplevde i vintras...
Fick vid blodgivning veta att mitt ferritin var lågt (hb såg fint ut) och kände direkt en förklaring till tröttheten jag känt under väldigt lång tid.
Fick järntabletter, drack blutsaft, käkade spenat och blodpudding och drack både c-vitamin och apelsinjuice. Ja, jag gick all in! :)
För mig vände det efter några veckor.
Mina främsta träningsformer är mtb och löpning, men förra året blev det mer löpning än vanligt då jag tränade för Sthlm marathon. När jag nämnde detta vid återbesöket på blodcentralen bekräftade sköterskan min misstanke om att det kan ha varit det som gjort att ferritin-nivåerna blev låga just då.
Hoppas du får ordning på värdena snart!
1970 • Mörrum
#8
5 maj 2018 kl 00:06
Gilla
Man kan ha lågt Ferritin med normalt hemoglobin eftersom Ferritin är själva lagret, som hemoglobinhalten använder sig av. När Ferritinet har sjunkit tillräckligt mycket påverkas även hemoglobinet, som i ditt fall Cina. När man, som i övrigt frisk person, har ett hb-värde på 109, då har det gått långt.

Visst finns "sportsanemi", jag har själv varit drabbad av det, men man kan inte alltid bara "skylla på" söndertrampade röda blodkroppar. Det finns många andra faktorer, som spelar in. Hur och vad äter du? Är du vegetarian? Hur är dina menstruationer? Blöder du mycket varje månad?

Du vågar självklart fortsätta springa, det är ingenting som hindrar dig där och det är inte farligt, men du borde se över din kost och försöka alltid att äta livsmedel som är järnrika, samtidigt som du äter dina järntabletter.
1969 • Bara
#9
5 maj 2018 kl 00:14
Gilla
Ett okonventionellt sätt att få i sig lite mer järn är att använda stekgrytor av järn som man kokar äpple i och annat surt. Det sura fäller ut järn. Blandar man i pumpafrön så täcker man dagsbehovet. Spenat och broccoli innehåller egentligen inte så mycket järn. Åtminstone inte jämfört med pumpafrön. 100 gram pumpafrö täcker ungefär 107% av dagsbehovet. Chiafrön innehåller ännu mer. 16 mg järn per 100 gram vilket motsvarar 115% av dagligt behov.
1970 • Mörrum
#10
5 maj 2018 kl 00:35
Gilla
Det där med järngrytor/stekjärn och sura saker är ett jättebra tips! Jag använder det själv så mycket jag bara kan.

I övrigt så är det de animaliska livsmedlen som kött, fisk och t ex blodpudding samt ägg, fågel och skaldjur som är mest järnrika.

Vegetabiliska järnkällor är också bra men de behöver, till skillnad från animaliska järnkällor, C-vitamin för att kroppen ska kunna ta upp järnet.

För att ändå ge lite ljus åt detta så - har man järnbrist tar man upp mer av järnet i maten än när man har välfyllda depåer. :-)
1966 • Lidköping
#11
5 maj 2018 kl 01:00
Gilla
Samma här hade 120 i höstas och jag fick tid för att undersöka magen uppifrån o nerifrån men har fortfarande inte kommit intill! Jag gjorde dock en helt ok insats på Vasaloppet plus andra skidtävlingar och sist jag kollade HB hade jag plötsligt 140 ! Jag tränar 4-5 pass i veckan!

Med vänlig hälsning,
Åsa
1983 • Fagersta
#12
5 maj 2018 kl 08:03
Gilla
Det är mycket vanligt hos löpare. Jag blir så besviken dock att många bara skriver ut tabletter istället för att ge tips på bra kost. En bra kosthållning i förhållande till det man tränar kan ofta avhjälpa sådana dippar som låga värden. Givetvis behöver man extra när det gått så lågt, men för att slippa äta tabletter sen kan de vara bra med lite tanke bakom kosten.

Hoppas det vänder även för dig
Cina
1982 • Mölndal
#13
8 maj 2018 kl 07:50
Gilla
oj va mkt bra svar jag fick :)

Sylvia,
jag tycker jag äter kalorimässigt bra jag ser till att få i mig runt 2100-2200 kcal om dagen iaf
Dock har jag haft en väldigt jobbig period i ca ett halvår så min kost har väl inte varit så varierande och nu i efterhand nästan ser den nästan vegetarisk ut.
Jag har haft långa dagar på jobbet så jag har prioriterat att barnen fått näringsrik mat hemma och jag har då oftast ätit sådant man kan äta vid datorn på jobbet, ägg kvarg sallad etc med fokus på att bli mätt så absolut ligger nog det i att jag inte fått i mig samma mängd kött som jag ätit innan
Nej, inga stora blödningar där heller
Dock fick jag 1 positivt på F-hb av 5, men jag hade då dumt nog tagit en naproxen på morgonen och sedan sprungit ett tag efter det och sedan gjort provet, Jag förstår det som naproxen kan orsaka blod i tarmen men jag ska kolla med henne idag när hon ska återkomma till mig
Är det så? att man tar upp järn lättare om man har brist? jag frågade läkaren om jag skulle suga åt mig järnet som en svamp men hon sa att det inte var så.... jag kan ju ha missuppfattat men med tanke på mycket annat hon inte hade koll på så kanske hon inte riktigt vet heller...

Jerry
Jag steker oftast all mat hemma i gjutjärn men har aldrig hört att syran kan hjälpa till, tar självklart med mig den informationen :)
Pumpafrön älskar jag men det känns mycket med 100 gr? kanske inte blir så mkt om man sprider ut det på alla måltider iof

Mikael
Ja, hon verkar tro att jag har en blödning nånstans förstod jag det som, även om det var en skrämmande tanke så jag fatta det som hon ska skicka en remiss att kolla detta
själv tror jag inte så är fallet men det är klart, bättre att vara på den säkra sidan

Åsa
Det är möjligt hon kanske hade planer på kosten längre fram, hon är nog mer inne i stadiet att hitta en orsak som jag förstår det
Men absolut, jag ska definitivt se över min kost efter detta oavsett :)
1970 • Mörrum
#14
8 maj 2018 kl 21:35
Gilla
Cina, om jag får tro mellan tummen och pekfingret, baserat på det du skriver, så tror jag absolut att din kost de senaste 6 månaderna är boven i dramat. Fast, nu är ju inte jag läkare men OM jag hade varit det hade jag ordinerat en kur med järntabletter och kostföreskrifter för att se var du landar och börjat där. Ett positivt F-Hb av fem möjliga kan mycket väl handla om Naproxen-intaget. Speciellt om du har en orolig och stressad mage/tarm.

Kvargen du äter, såväl som äggen, innehåller rätt mycket kalcium som hindrar kroppen från att ta upp järn. En sallad är inte heller särskilt järnrik...

Sen tänker jag, om du ändå lagar näringsrik mat till dina barn, varför lagar du och äter du inte samma mat själv?

Köp lite järntabletter och knapra på dem samtidigt som du ser till att äta mer varierat. Föredrar du vegetariska inslag, kombinera dem ihop med C-vitamin för lättare upptag. Äter du kött, blodprodukter och andra järnrika animaliska livsmedel så fortsätt med det. Ge det ett par månader, då borde det ge ett positivt utslag.

Hoppas du kommer till rätta med det här!
1953 • Mora
#15
17 juni 2019 kl 09:26
Gilla
Det händer inte mig tänker vi ibland men...
Blodgivare kan få problem
Det bästa vi kan ge till någon näst kärlek och tid är kanske att ge blod. Blodgivare gör en altruistisk gärning - ger utan motprestation. Jag var blodgivare i 15 år, och började när jag var 35 år. I 45-50 års åldern blev jag allt tröttare, men vårdcentralen kunde inte förstå vad jag drabbats av. När jag långt senare läste min egen journal förstod jag att läkarna trodde att jag kanske hade problem hemma, var psykiskt sjuk, hade "gått in i väggen" eller rent av var simulant. Jag sov väldigt dåligt och det kändes som att jag inte blev trodd. Eftersom jag inte orkade arbeta heltid, så gick jag ner till 75 % i tjänstgöringsgrad, och emellanåt blev jag sjukskriven. Med facit i hand skulle jag naturligtvis själv inte gått ner i tjänstgöring, men det dröjde så länge innan jag fick diagnos.
Det kan vara svårt att diagnosticera WED
Det tog över fem år för att få sjukdom diagnosticerad och få remiss till sömnlabb i Avesta, och där konstaterades direkt 2003 att jag hade den kroniska neurologiska sjukdomen RLS - Restless legs (som har bytt namn till WED) och PLMS - Periodic limb movements syndrom. Jag saknade djupsömn som är den återhämtande sömnen. Där fick jag också veta att det var uppskattningsvis 60-70% riskökning för fertila kvinnliga blodgivare att få sjukdomen WED än icke blodgivande kvinnor. Jag ordinerades direkt medicinen Sifrol, och slutade som blodgivare.
Senare fick jag även remiss till KBT-inriktad Sömnskola (KBT= kognitiv beteendeterapi) vilket gav mig fler "verktyg" för bättre sömnhygien. Sedan några år tillbaka använder jag också ett kedjetäcke i sängen. Täcket väger tio kg och omsluter kroppen samt dämpar ofrivilliga rörelser pga WED/PLMS. Täcket ger även taktil stimulering som lugnar kroppen.

Ingen arbetsförmåga
År 2005 blev jag inlagd en vecka i Nynäshamn där Försäkringskassan (FK) då hade egen utredningsenhet. Det konstaterades att jag inte hade någon reell arbetsförmåga, men jag skulle arbeta 25% för att upprätthålla sociala kontakter i mitt arbete som arbetsterapeut. Oj, tänkte jag! Plötsligt var det nån som förstod mig, och 25% skulle jag väl klara av att arbeta. Men efter två år (hösten 2007), så kunde jag inte ens klara 10 timmar/vecka.
1953 • Mora
#16
17 juni 2019 kl 09:31 Redigerad 17 juni 2019 kl 09:33
1 Gilla
Vi behöver blodgivare men...
Jag tycker det är väldigt viktigt att vi har blodgivare, men jag vill inte att någon ska bli kroniskt sjuk i WED/Restless legs. Stora värvningskampanjer görs framförallt bland ungdomar att de ska bli blodgivare. Många av dessa äter specialkost, och är veganer/vegetarianer, så förmodligen får de i sig mindre järn än de som äter kött. Fertila kvinnor har många gånger järnbrist, och behöver kanske upprätthålla sina järndepåer för egen del. Att då ge blod kan bli ytterligare en kvinnofälla. När det gäller gravida kvinnor som drabbas av järnbrist finns det en given behandlingsplan för att förebygga WED.
Som blodgivare måste man ha goda järndepåer, men det syns inte på Hb
Det är viktigt för alla blodgivare att ha koll på sina järndepåer, och det framgår av Ferritinprov. Följ Ferritinvärdet och se hur det har förändrats sen första blodgivningen. Tyvärr har inte alla blodcentraler fortlöpande Ferritinkontroll, men så borde det vara. Som blodgivare bör man ha koll på sitt Hb men framförallt på sitt Ferritinvärde. Man kan ha bra Hb-värden, men Ferritinvärdet kan ändå ha legat lågt en längre tid och detta utan att man vet om det, särskilt när Ferritinprov inte har tagits. Det kan innebära tomma järndepåer. Så var det för mig, och därför blev jag kroniskt sjuk. Får man järntabletter som blodgivare är det väldigt viktigt att ta dessa med en citrusdryck exempelvis apelsinjuice mellan måltiderna för att kunna ta upp järntillskottet tillräckligt bra.
Märkligt nog finns det inte några enhetliga rekommendationer i Sverige vilka prover (t ex Ferritinprov) som ska tas när det gäller blodgivares hälsa. Att det anses att man får en extra hälsokontroll vid blodgivning är överreklamerat om blodcentralen inte håller koll på att järndepåerna upprätthålls.
WED diagnosticerade rekommenderas ha minst fyra gånger högre Ferritinvärde än friska personer pga svårigheter att kunna tillgodogöra sig järn.
Altruism är en väldigt stark drivkraft
Att jag skulle bli sjuk av att vara blodgivare var något jag aldrig tänkt på. Men WED-sjuk blev jag, och jag får själv bära konsekvenserna. Altruism är förmodligen den största anledningen till att människor är blodgivare, och så stor att man inte ens tänker på sin egen hälsa.
Läkemedelsföretagen gör miljardvinster på blodprodukter
Att blod är en stor industri, och att det görs väldigt stora ekonomiska vinster med försäljning av blod känner förmodligen få till. Cirka 80 % av blodcentralernas blodprodukter säljs vidare. Som t ex det familjeägda läkemedelsföretaget Octapharma Nordic AB. Dom köper blodprodukter från blodcentraler. Företaget har en årsomsättning på ca 17 miljarder kronor och vinst på ca 3,7 miljarder kr/år (www.allabolag.se år 2016). Det var Octapharma som köpte upp det statliga företaget KABI. Vem vet att blod genererar så mycket pengar? Det är sjukvården, blodcentralen, läkemedelsföretagen och staten (i form av momsintäkter) som är de stora ekonomiska vinnarna.
Bättre säkerhet för blodgivare behövs!
Kanske mina erfarenheter anses som väldigt negativa. Men jag tror att personer som inte själva har upplevt det allt kallare samhällsklimatet kan ha svårt med förståelse för hur verkligheten kan bli helt oförtjänt. De blodcentraler som ännu inte har infört nån form av regelbunden Ferritinkontroll för blodgivare borde göra det omgående för att undvika att blodgivare riskerar en livslång WED sjukdom!
Det är dags att lyfta på locket för tystnadskulturen och visa på att det kan finnas problem för blodgivare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.