Löpning Träning 13 inlägg 19195 visningar

Dåligt VO2Max

Linnéa S
1982 • Onsala
#1
15 november 2018 - 22:08
Gilla
Jag är ny löpare.. har sprungit 8 gånger hittills. Startade med 3,8 km i en fart på 7,43 min/km och idag på mitt 8:e pass är jag uppe på 5 km i en hastighet på 6,36 min/km. Inte snabbt men det går framåt och jag har inga som helst problem att springa hela sträckan. Jag har en suunto träningsklocka som, från det att jag började med löpningen, visar 33ml/kg/min. Det är väl dåligt? Och inte blir det bättre.. vad går den på egentligen? Såg att min maxpuls var inställd på 178 istället för 190 som den ligger på om jag räknar ut den efter formel på nätet. Kan det göra någon skillnad? Springer jag för långsamt? Jag förstår inte.. försöker läsa mig till det men det gör det nästan än mer obegripligt. Förstår om min fråga är alltför enkel för er som kan detta men jag vill så gärna förstå.. är snart 36 år, BMI på 25. Kan någon berätta vad det är uträkningen på VO2Max går på och vad det är jag måste förbättra? Tack.,
2001 • Bromma
#2
15 november 2018 kl 22:34
1 Gilla
VO2max innebär hur mycket syre kroppen klarar av att ta upp, svaret har du ju fått för dig: 33ml för varje kilo du väger per minut. Viktigt att komma ihåg är att klockan inte kan veta exakt värde utan gör en uppskattning snarare.
Formeln för maxpuls (antar att du gick på 220-ålder) är inte så mycket att hänga i julgranen heller. Den stämmer ok på en generell bild av befolkningen men är som att skjuta mygg med kanon på individnivå.
VO2max har jag för mig förbättras mest av snabba pass med relativt låg puls. Troligtvis kan du förbättra det genom att bara fortsätta springa och därmed bli bättre på det. Du har ju inte kört så länge.
Om något blev fel är jag öppen för en korrigering, skrev ner mina spontana tankar. Finns även flera andra trådar om VO2max om du är intresserad.
Aurangabad
#3
16 november 2018 kl 05:23
Gilla
thanx for sharing.....
1971 • Nykvarn
#4
16 november 2018 kl 08:19 Redigerad 16 november 2018 kl 08:22
4 Gilla
Strunta i ett värde i klockan, du har sprungit åtta gånger bara och du fixar redan 5 km och det går framåt, stort grattis till det! Vad som är snabbt eller långsamt är inte relevant, du ska bara jämföra med dig själv och dina framsteg som du redan gjort. Bara du fortsätter, att springa regelbundet tre gånger i veckan VARJE vecka kommer ge dig mycket! Du kommer ganska snabbt känna hur du känner dig starkare och får bättre kondition! För att löpningen ska blir roligare kan du också börja variera dig mera, en gång i veckan springer du lite snabbare men kortare, en gång i veckan lite längre och långsammare och då kommer det plötsligt hända ännu mera med din kondition, din utveckling, och ditt VO2Max.

Ta det lugnt så du inte skadar dig, löpning belönar den som är tålmodig!

En pulsklockas VO2Max-värde är inte en exakt vetenskap utan en uppskattning, här är hur det ser ut i befolkningen från en norsk studie, så 36 är inte så dåligt, https://www.ntnu.edu/cerg/fitness-numbers

Heja dig och grattis!
1972 • Umeå
#5
16 november 2018 kl 10:28
Gilla
Klockan baserar beräkningen på kön, ålder, vikt, puls och hastighet. Det är ju tror jag bara en grov skattning, men man vill ju att det ska bli (så) rätt (som möjligt) eller hur? Börja med att ställa in alla dina värden rätt om du inte redan har gjort det. Formler som beräknar maxpuls är fel. Ange egen uppmätt maxpuls. Om du småjoggar, men klockan tror att du ligger nära maxpuls får du ett sämre (beräknat) värde
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#6
16 november 2018 kl 14:24
1 Gilla
Träna löpning kan man göra av olika anledningar:

Allmänt välbefinnande
Gå ner i vikt
Det är roligt
Sociala anledningar (träna med partner, polare etc).
Tävla
Bättre kondis i vardagen
osv

Däremot förstår jag inte varför man ska bry sig om mätvärden. Man tävlar inte i VO2max och jag tror knappast att någon kommer att gå fram till dig på jobbet och berömma dig för din förbättrade syreupptagningsförmåga.

1972 • Umeå
#7
16 november 2018 kl 14:31
2 Gilla
Nej Stefan, det har du helt rätt i. Men om ett förbättrat värde i klockan hjälper till att boosta, så är det värt det. Allt beröm fungerar, även egenberöm. Psyket gör ingen skillnad faktiskt. Ibland är det kul att klockan klappar mej lite på axeln och säger "bra jobbat", på jobbet skakar de ju bara på huvet helt oförstående... ;-)
#8
16 november 2018 kl 22:22
Gilla
Som sagts ovan är VO2max inte särskilt viktigt för de flesta som tränar. Det är dock ett mått på kondition som bäst av alla parametrar korrelerar med resultat i tävlingar om man tittar på världseliten i konditionsidrotter.

Kan ändå förstå att det är kul att följa VO2max. Det effektivaste sättet att öka VO2max är att springa högintensiva intervaller. Forskningen tyder på att 4x4 intervaller* är bland de bästa och de ökar VO2max med 0,5% per gång man gör dem. Orkar man inte göra 4 upprepningar så ska man veta att 1x4 minuter har nästan lika bra effekt! Att springa på låg puls(jogging) förbättrar knappast VO2max alls.

*4 min på 90-95% av maxpuls följt av 2 min jogging upprepat 4 gånger. Oftast når man inte önskad puls förrän i slutet på första intervallet, och det är helt ok.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#9
16 november 2018 kl 22:50 Redigerad 16 november 2018 kl 22:55
Gilla
#8

För åtminstone halvmarathon - marathon bör en lämpligt definierad och mätt mjölksyratröskel korrelera betydligt bättre med tävlingsresultat än enbart VO2max gör. Gissningsvis gäller det även 10 000 m.

VO2max kombinerad med löpekonomin vilka är tämligen oberoende variabler korrelerar däremot rimligen bättre med resultatet (och med mjölksyratröskeln) på dessa sträckor än enbart VO2max gör.
Löpekonomin är ju ett mått på hur effektivt man utnyttjar syreupptaget och det i sin tur beror på dels biokemiska reaktioner och dels löptekniken och detta har föga med VO2max att göra men är också viktigt i slutändan för resultatet.
1984 • Stockholm
#10
17 november 2018 kl 02:11
Gilla
Vo2max vore absolut lite intressant att följa tycker jag. Men nu mäter ju inte klockorna vo2max utan bara ett hittepåvärde som (helt felaktigt) kallas vo2max. Hade klockorna kunnat mäta syre i utandningsluften så hade det varit en annan sak.

Och som sagts tidigare, formler för maxpuls fungerar inte alls på individnivå. Det blir +-20 slag rätt för de flesta vilket är på tok för mkt fel för att ens bry sig om.
Walker67
1947 • Växjö
#11
17 november 2018 kl 20:14
Gilla
För ett tiotal år sedan skulle jag göra en mätning av syreupptagningen i jobbet, tyvärr eller turligt nog blev testaren sjuk och provet ställdes in.
Sen har det inte blivit att att testa mig och det är kanske tur för jag skulle tro att jag nu inte ligger på mer än 3-3,5 l mot 4,7 l i 20-årsåldern. Min maxpuls har sjunkit från 220 1970 ner till 160 för något år sedan och det är väl ganska normalt i 70-årsåldern. Nu vet jag inte om försämrad benstyrka påverkar möjligheterna att komma upp i taket. Det man lever på efter många år av träning och tävling är att man ligga nära och utnyttja sin maximala syreupptagning på ett optimalt sätt.
Det är något som trådskaparen kan ta fasta på att med mer träning förbättras denna dvs löpekonomin utvecklas och i kombination med intervallpass då och då kommer nog värdet att krypa uppåt vad det lider. Med billigare teknik och högre VO2Max kommer dina tider att krypa neråt vad det lider, du är ju bara i början av din "karriär". Så jag säger; kör på !
Björn L
1982 • Lund
#12
17 november 2018 kl 20:59
Gilla
Enklaste sättet att förbättra klockans Vo2max-värde tycks vara att springa snabba eller halvsnabba pass på helt platt underlag. Men det är helt fel väg att gå om du vill förbättra din kondition, styrka och ditt riktiga VO2max, då exempelvis back- och terränglöpning är mycket bra träning. Jag har denna säsong försämrat mitt Garmin-värde på Vo2max från 59 till 54, samtidigt som jag i lab testat ett värde på 65 och förbättrat min miltid med 3,5 minuter. Mitt råd är därför: strunta i klockans VO2max. Det ger inget kvitto på förbättring såvida du inte springer samma pass varje gång. Och det vill du inte göra.
Linnéa S
1982 • Onsala
#13
21 november 2018 kl 08:56
3 Gilla
Tack snälla för alla svar och peppande ord! Självklart är VO2Max inget som enskilt betyder mest men eftersom det finns ett sådant värde på min klocka har jag svårt att inte ta reda på vad det betyder och hur jag förbättrar det! Varför jag tränar just löpning är för att jag har svårt att få in annan träning i vardagen med tre små barn och 100% jobb med lång pendling i bil.. försöker tycka det är kul och det blir ju helt klart roligare med något mål eller någonting som tydligt går att mäta och förbättra. Därför hamnade mitt fokus på VO2Max. Men ni hade allihop bra idéer och tips jag ska ta fasta på. Och det du, Staffan, skrev var toppen! Att variera mig lite.. det ska jag göra upp en plan för direkt!

Tack alla för era svar!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.